«Virus-utbrudd» skapte kaos på sykehus

Gjett hvilket operativsystem det bruker.

The Royal Melbourne Hospital i Australia har begynt å komme til hektene igjen etter et alvorlig skadevareangrep.
The Royal Melbourne Hospital i Australia har begynt å komme til hektene igjen etter et alvorlig skadevareangrep. Bilde: Warrick Attwood
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
19. jan. 2016 - 13:31

Deler av datasystemene til sykehuset The Royal Melbourne Hospital i Australia har blitt infisert av skadevare. Ifølge nettavisen The Age har dette skapt bortimot kaos ved sykehuset.

I en e-post som The Age mottok i går fra ansatte ved Melbourne Health, organisasjonen som driver sykehuset, het det at «viruset» gjorde at all registrering av prøver og testresultater ved i alle fall patologisk avdeling måtte gjøres manuelt. Dette gikk utover kapasiteten, slik at resultater som bare virkelig hastet, ble behandlet.

Men også andre avdelinger, slik som sykehusets kjøkken, skal ha blitt direkte berørt av skadevareutbruddet.

De ansatte ved sykehuset har etter angrepet blitt advart mot å bruke sykehusets datamaskiner til å logge seg inn på passordbeskyttede tjenester, slik som nettbanker, siden slike passord potensielt kan bli snappet opp av skadevaren.

I en pressemelding som Melbourne Health kom med i dag, heter det at skadevaren har vært forstyrrende for organisasjonen, men at de ansatte har greid å minimalisere konsekvensene for pasientene og å sikre at deres trygghet er opprettholdt.

Windows XP

– Datamaskinene som kjører de fleste av våre systemer er nå ryddet for viruset, og IT-staben jobber med å gjenopprette de gjenstående Windows XP-datamaskinene så raskt som mulig, heter det i pressemeldingen.

Det er nå over 15 år siden Windows XP ble utgitt. Microsoft har ikke tilbudt sikkerhetsoppdateringer til operativsystemet siden april 2014, noe som gjør det svært risikabelt å ha systemet tilkoblet et nettverk.

Selv om datamaskinene i nettverket ikke er knyttet til internett, kan de bli infisert på en rekke måter, for eksempel via innholdet på en minnepinne. Skadevaren kan deretter automatisk spre seg videre til de øvrige maskinene i nettverket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Det er så langt uklart hvordan systemene ved The Royal Melbourne Hospital har blitt infisert eller hva slags skadevare det dreier seg om. En talskvinne for sykehuset svarte ikke på spørsmål fra The Age om hvorvidt skadevaren har utgjort noen fare for spredning av pasientjournaler.

I pressemeldingen fra i dag skriver Melbourne Health at klokken ti i dag tidlig, lokal tid, var mange av systemene som var blitt påvirket av skadevaren, tatt i bruk igjen. Dette inkluderer systemene for patologi og farmasi.

Bortsett fra omfattende forsinkelser, er det så langt ingenting som tyder på at skadevareangrepet har forårsaket skade av betydning. Tvert imot har det kanskje vært en vekker for den eller de som har det endelige ansvaret for at sykehuset bruker utdaterte IT-systemer, som er lite motstandsdyktige mot angrep.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.