JUSS OG SAMFUNN

– Windows og OS X er skadevare

Friprog-guru Richard Stallman advarer mot lovlig, men ondsinnet funksjonalitet.

Friprog-guru Richard Stallman advarer mot ondsinnet funksjonalitet i proprietære operativsystemer og applikasjoner. Her fotografert i forbindelse med et foredrag han holdt i februar 2009 på Chateau Neuf i Oslo.
Friprog-guru Richard Stallman advarer mot ondsinnet funksjonalitet i proprietære operativsystemer og applikasjoner. Her fotografert i forbindelse med et foredrag han holdt i februar 2009 på Chateau Neuf i Oslo. Bilde: Marius Jørgenrud
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
26. mai 2015 - 12:15

Skadevare handler ikke bare om «virus», men også om programvaren som blir forhåndsinstallert av ulike selskaper.

Dette skriver Richard Stallman, grunnleggeren av fri programvare-bevegelsen og operativsystemet GNU, i en kronikk som ble publisert av The Guardian i forrige uke.

Les også: Advarer mot Ubuntus «spionvare» 

Mishandling

I kronikken definerer Stallman ordet «malware» som programvare som er designet for å mishandle sine brukere.

– Virus er typisk ondsinnet, men programvareprodukter og programvare som er forhåndsinstallert i produkter kan også være ondsinnet, og er det også ofte, dersom den ikke er fri, skriver Stallman.

Synger ut: – Facebook er masseovervåkning 

Uten etiske standarder

Han mener mens utviklere av proprietær programvare på 1980-tallet hadde visse etiske standarder, så har de senere sunket svært dypt.

– Utviklere mishandler brukerne skamløst i dag. Når det oppdages, hevder de at den lille skriften i EULA-ene (end user licence angreements) gjør det moralsk forsvarlig, skriver Stallman.

Han mener at det nå har vært så mange rapporter om proprietær skadevare at man må anse ethvert proprietært program som mistenkelig og farlig. Men han trekker også fram den manglende friheten og åpenheten som blant annet DRM-teknologier (Digital Rights Management) skaper.

Som eksempler på slik ondsinnet programvare, trekker Stallman først og fremst fram operativsystemer.

Les også: Stallman advarer mot JavaScript 

Operativsystemer

Han viser til rapporter om at Microsoft saboterer Windows-brukere ved å informere NSA om sårbarheter i programvaren før sårbarhetene blir fjernet. Han hevder dessuten at det finnes en universell bakdør i Windows som gjør det mulig for Microsoft å påtvinge Windows-brukerne programvareendringer via nettet.

Men heller ikke Apples operativsystemer går fri. Stall skriver at både OS X (som han kaller for Mac OS) og iOS spionerer på og hindrer brukerne. Han hevder at iOS har en bakdør og peker på at Apple sensurerer apper.

– Selv Android inneholder skadevare i en ikke-fri komponent – en bakdør for tvungen fjerninstallering eller avinstallering av enhver app, skriver Stallman.

Han skriver også om Amazons e-boklesere, Kindle, som rapporterer om alt brukere leser og deler med andre.

Ikke første gang: - Windows og OS X like ille 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Og om mobilapper:

– Apper for strømmetjenester har en tendens til å være de verste, siden de er designet for å hindre brukerne mot å lagre en kopi av dataene de mottar, i tillegg til å få brukerne til å identifisere seg selv slik at deres lytte- og seeratferd kan spores, skriver Stallman.

Han trekker også fram programvare i biler som kan registrere kjøringen og sladre om dette til forsikringsselskaper, men også bilprogramvare som hindrer eieren i å reparere bilen selv.

Stallman skriver dessuten at det bare er tåper som ville stole på programvare for tingenes internett.

– Selskapene som selger skadevare er dyktige på å framstille den ondsinnede funksjonaliteten som tjenester for forbrukere, men de kunne ha tilbudt de fleste av disse tjeneste med frihet og anonymitet dersom de hadde ønsket det, hevder Stallman.

Tiltak

Han mener det er flere tiltak som kan gjøres for å stoppe denne virksomheten. Hver og en må nekte å ta i proprietære tjenester og programvare som spionerer og sporer. Men da må det samtidig tilbys alternativer som ikke gjøre dette.

Dessuten mener Stallman at myndighetene må forby slik ondsinnet praksis og kjempe mot avtaler som gir selskapene makt til å undertrykke demokratiet.

Stallmans er definitivt en av de mer kontroversielle personene innen IT-bransjen. Selv mange som ellers er sterke tilhengere av de frihetene som fri programvare og åpen kildekode gir, mener at Stallmans synspunkter er for ensporede.

Dette gjør det lett for mange å avfeie alt Stallman kommer med som fundamentalisme, selv når han, som her, ikke egentlig advarer mot alt som ikke er fri programvare.

Bakgrunn: Linux-opprør mot utkast til ny lisens 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.