Hva skjer når du klipper kabelen til harddisken?
Det trengs ikke brann eller jordskjelv til for at datarommet skal ryke.
Når man har ansvaret for sikkerheten i en bedrift, er det kanskje lett å tenke seg at det er de store katastrofene som er utfordringen. Brann, flom, andre uforutsette og dramatiske hendelser. Eller kanskje eksepsjonelt uforsiktige ansatte.
Virkeligheten er imidlertid gjerne mindre spektakulær. Harddisker kan bare slutte å fungere. Data kan bli slettet ved en uskyldig feiltakelse. Noen kan glemme å aktivere backup-løsningen. En laptop med viktig innhold kan bli stjålet på en flyplass. Bedriften kan bli angrepet av virus. Rett og slett uflaks. Det behøver ikke å være så dramatisk, men resultatet er det samme: Tap av data.
Statistikker viser at data vil gå tapt før eller senere fordi harddisker rett og slett går i stykker. Uten å ta i betraktning andre, eksterne faktorer.
Konsekvensene kan være betydelige. I verste fall kan datahavari gå utover hele bedriften, og veien til konkurs er dermed ikke lang. Det kan faktisk koste arbeidsplasser.
Men hva er det som egentlig skjer når harddisken bare tar kvelden? Er det som på film, får man et forvarsel? Vi bestemte oss for å søke opp svaret.
Dette kan skje «når du klipper kabelen»
Vil du oppleve hvordan det føles å miste data? Prøv selv ved å klippe over kabelen til harddisken i PC-en din. Denne testen vil faktisk simulere overraskende mange av problemene. For når en harddisk dør, mister du rett og slett koblingen til den.
En tradisjonell harddisk er mekanisk, og dermed utsatt for mekaniske feil. Et fysisk krasj innebærer at harddisk-hodet treffer platene der data er lagret og slår dem i stykker.
Også de elektroniske komponentene kan gå i stykker, noe som kan føre til øyeblikkelig krasj fordi disken ganske enkelt ikke klarer å kommunisere med PC-en din. Dataene er der, men det ville blitt som om den ikke var koblet til.
På en vanlig datamaskin kan man ofte forutse et krasj hvis man hører mistenkelige lyder fra drevet, hvis det å åpne filer tar usedvanlig lang tid, hvis man får opp merkelige feilmeldinger eller hvis operativsystemet har utfordringer med å starte opp eller fungere som normalt. Når katastrofen er i ferd med å bli faktum, kan du som bruker enten oppleve at maskinen bare ikke starter opp, eller at man får feilmeldinger, uleselige filer og korrumpert data. Og da kan det være for sent.
Slik kan du beskytte deg
Den tryggeste måten å beskytte seg på er å ha en solid leverandør av backup, som sørger for å trygge dataene og samtidig leverer proffe rutiner - og kan passe på at data blir gjenopprettet og tilbakeført hvis det verste skulle skje.
For som statistikken viser, vil data på ett eller annet tidspunkt gå tapt – så det gjelder å ha en plan i bakgånd.
Nettsky er et stikkord som er veldig på moten, men samtidig har genuint nytte for seg. De fleste av oss, som privatpersoner, har tross alt allerede nettskykontoer der vi kanskje lagrer bilder, musikk og jobbfiler. Det finnes likevel et par punkter du bør se etter hos en leverandør av nettsky-backup til jobbmaskinene:
Utfordringen er nemlig at ikke alle backup-løsninger er like gode. Sikkerhetskopierer man data til andre harddisker på kontoret, uansett hvor godt sikrede de er, er faren alltid tilstede at også de ryker. Det er tross alt bare maskinvare det også, og uhell kan alltids skje.
Det er fort gjort å stole på at backup-løsningen man bruker bare er der og kan stoles på, selv om man ikke sjekker den jevnlig. Og i verste fall ender man opp med korrupte data som ikke kan gjenopprettes.
#1 - De sørger for sikkerheten
En backup-løsning i nettskyen er ikke så ulik løsninger for private når det gjelder det prinsipielle, bare at den sikrer bedriftens filer med kryptering, lager filene på opptil flere sikre datasentre, at det finnes flere backupsystemer og at alt overvåkes døgnet rundt.
Sikkerhet er aller viktigst, og her snakker vi to typer sikkerhet. Dataene dine må aldri gå tapt, og de må aldri falle i feil hender. En nettsky-backup må sørge for skikkelig kryptering. Man overlater tross alt sensitiv bedriftsdata til noen andre. Og selve overføringen av data skjer over nettet. Det høyeste nivået av kryptering er FIPS 140-2, og leverandøren av backup-løsningen bør kunne levere dette. Nøkkelen til krypteringen skal kun ligge hos brukeren.
#2 - De må være ukompliserte
Mye av poenget med nettsky-backup er å avlaste IT-ansvarlige i bedriften. Det betyr ikke at jobben deres blir overflødig, men enklere.
Det er ikke morsomt å hele tiden passe på at backup gjennomføres, og cloud-backup skal ideelt gå stort sett av seg selv. En god leverandør skal sørge for at backup-løsningen installeres på de aktuelle maskinene, konfigureres, og at det ikke påvirker ytelsen på maskinvaren.
Siden et slik system skal være helt sømløst, må det kunne håndtere alle typer filer, enten det er databaser eller hele epost-systemer. Og alt må foregå så automatisert som mulig, slik at man fjerner muligheten at noen glemmer å sette på backup. Det samme gjelder Disaster Recovery, som må være like enkelt å forholde seg til for administratorene.
#3 - De sparer deg for ressurser
Nettsky-backup går over internett, så bedriften din har trolig den infrastrukturen og maskinvaren som er nødvendig. I utgangspunktet trenger man tross alt bare en bredbåndstilkobling og datamaskiner. Backup-prosessen skal skje på passende tidspunkter slik at det ikke forstyrrer arbeidet, helst ta bare noen minutter, og bruke minimalt med maskinvarekraft og båndbredde.
#4 - De sparer deg for penger
Nettsky-backup skal være en tjeneste. Se på det som noe tilsvarende som å betale for privat nettlagring, bare i større skala, som sikrer hele bedriften. Inngangsprisen er lav, gjerne noen hundrelapper i måneden. Det er viktig å være klar over at prisen gjerne reflekterer verdien av tjenesten. Leverandører som tar seg tilsynelatende lite betalt byr kanskje også på mindre omfattende støtte eller sikkerhet.
En slik betaltjeneste som koster en viss sum i måneden skal gi bedriftens IT-ansvarlige og øvrige ansatte sjelefred, i tillegg til at bedriften sparer penger på sikt.
Når katastrofen inntreffer
Om det verste skulle forekomme, er det også essensielt at leverandøren av nettsky-backup har en gjenopprettingsløsning som fungerer like sømløst.
En effektiv løsning for katastrofegjenoppretting tar kontinuerlige «snapshots» av alle maskinene i miljøet, og disse kan brukes til å gjenopprette enkeltfiler, drivere, epost eller database. Samtidig kan det settes opp et miljø i et datasenter som kan kjøres virtuelt.
Gjenopprettingen må skje nesten umiddelbart, slik at bedriften kan være oppe og gå så fort som mulig, uten å lide økonomiske tap. Samtidig må administrasjonen og kontrollen være enkel og brukervennlig.
Total beskyttelse av data
Den rette løsningen kan hjelpe deg med å holde driften i gang selv om bedriften opplever havari, uansett årsak. La en av våre eksperter hjelpe deg.
Les mer her »KeepItSafe søker partnere
Som autorisert forhandler for KeepItSafes bransjeledende løsninger for online-backup og gjenoppretting, får du et ekte partnerskap med KeepItSafes eksperter.
Les mer her »Har du opplevd trusler eller gisselvirus?
Trusler om å betale løsepenger for dine data er et økende problem, og mange sitter fortvilet med pengekrav etter at hackere har låst og kryptert dine data. La en av våre eksperter hjelpe deg.
Les mer her »