Det norske plateselskapet Freetrax har laget en søkemotor for Gnutella og andre fildelingsnettverk. Gjennom søkemotoren 'Robin Hood' skal folk kunne søke på musikkfiler, og så får de valget om de vil betale artisten for søket.
Selskapet sier de er i dialog med representanter for rettighetshaverne, for å kunne sende inntektene fra bannerannonser på sidene til de respektive artistene, plateselskapene og produsentene.
- Dette er på ingen måte klarert med rettighetshaverne. Vi stiller et stort spørsmålstegn ved lovligheten av denne tjenesten, og vil undersøke dette nærmere, sier Inger Elise Mey i rettighetsorganisasjonen TONO til digitoday.
Hun sier TONO vil vurdere hva som vil bli gjort med saken.
Platebransjen i USA er for tiden i krig med fildelingstjenesten Napster, og beskylder selskapet for å tilrettelegge for brudd på opphavsretten i stor stil.
Les mer om Napster-saken:- Det interessante for oss er om dette er en lovlig søkemotor. Vi vil vurdere om Robin Hood er en lovlig søkemotor i forhold til åndsverksloven, sier Sæmund Fiskvik, norsk representant for plateprodusentenes organisasjon, IFPI.
Napster har rekordtall etter krav om stenging
Napster kjøper dyrebar tid
Ikke så enkelt å skru av Napster
Nix mer MP3 for Napster
Han sier de vil vurdere hva de skal gjøre med saken.
- Det vanlige er jo at vi 'tar det med det gode' og ser om vi får en reaksjon. Hvis ikke må vi få riktig instans til å vurdere det, sier Fiskvik, som ikke legger skjul på at IFPI ikke har så mye til overs for tjenester som denne.
Når man søker på en MP3-låt på Robin Hood, får man opp et spørsmål om man vil betale artisten. Hvis man trykker på 'betal'-knappen, skal Freetrax overføre alle inntekter fra annonsebanneret på siden til artisten.
Del-gründer i Freetrax Lars Kilevold mener tjenesten er til hjelp for både platebransjen og artistene.
- Det er nesten umulig for platebransjen å stenge nettverk som Gnutella, fordi trafikken umiddelbart vil bli dirigert til andre nettverk så snart et av dem er stengt, sier han i pressemeldingen.
Han er overrasket over reaksjonene fra bransjen.
- Alle vi har snakket med er positive til ordningen. Vi prøver bare å gjøre noe positivt ut av en negativ situasjon, sier Kilevold til digitoday.
Freetrax sier i pressemeldingen at de er i dialog med den norske rettighetsorganisasjonen GRAMO, men det er uklart om denne organisasjonen egentlig har noen rettigheter om å forhandle noe på dette området. GRAMO forvalter fremføringsvederlag for utøvere og produsenter overfor kringkastere, mens MP3-nedlasting kan komme under definisjonen 'eksemplarfremstilling', som forvaltes av TONO.
Kilevold mener søketjenesten er et innspill som norsk platebransje burde ta tak i på en positiv måte, og sier han synes bransjen er treg til å komme på banen på dette området.
Freetrax skal tjene sine penger på virksomheten gjennom økt trafikk til sine andre tjenester, samt en salgsformidlingsavtale med Amazon.com.