28 av USAs stater, og to av landets territorier - Puerto Rico og Marianeøyene - har gått sammen om å saksøke plateselskapene Capitol. Sony, BMG, Warner og Universal pluss forhandlerne Tower Records, Musicland og Transworld.
Saksøkerne mener disse selskapene har konspirert om å heve gjennomsnittsprisene på CD-er til 15 dollar (rundt 135 kroner) siden tidlig på nittitallet.
Slike anklager er en av grunnene til at plateselskapene nå inngår lisensieringsavtaler med internettselskaper, sier medieanalytiker i Forrester Research>, Eric Scheirer, til IDGs nyhetstjeneste.
Les mer om plateselskapenes nett-aktiviteter:
Plateselskap starter salg av digital musikk
EMI sjanser på nedlasting av etablerte artister
Anklagene går på at selskapene skulle ha inngått slike avtaler tidlig i nittiårene, da CD-prisene falt til rundt 10 dollar. Det var store billigkjeder som Wal-Mart og Best Buy som kuttet prisene.
Statene har ennå ikke ikke satt noe beløp i saken, men en lignende monopolsak har vurdert prisfiksing innen platebransjen til å ha kostet forbrukerne 480 millioner dollar, eller 4,3 milliarder kroner.
Den saken endte i mai, da plateselskapene gikk med på en rekke statlige krav om endring av praksis. Selskapene gikk med på å slutte med å beordre platebutikker og distributører til å følge avtalte minstepriser.
Det er ventet at flere stater vil slå seg sammen med de 28, sier en talsmann for statsadvokaten i New York til nyhetstjenesten.