De går i fjellet, redder liv, spiller i band og jobber for å gjøre det offentlige Norge bedre
Vi har alle et forhold til digitale tjenester fra det offentlige, og det er viktig at disse tjenestene fungerer så bra som mulig. Tjenestene må henge sammen, være sikre, moderne og enkle å bruke. Og for å få dette til å skje, trengs det dyktige folk.
I Norge er det Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) som har som hovedoppgave å drive frem digitalisering og omstilling i offentlig sektor. Det er et omfattende samfunnsoppdrag. Det innebærer tett samarbeid på tvers av statlige virksomheter og kommuner, det krever ambisjoner og høy kompetanse. Fra år 2020 blir Difi slått sammen med Altinn og får navnet Digitaliseringsdirektoratet.
En sentral del av utviklingsarbeidet skjer i idylliske Leikanger, et nokså lite sted ved Sognefjorden, med spektakulær utsikt over fjord og fjell, og med gåavstand til storslåtte naturopplevelser. Difis kontorer i Leikanger byr på denne utsikten, så det er ikke så rart at det er et spennende sted å jobbe for mange som lengter etter enn annen hverdag enn det livet som storbyen har å by på.
Flyttet til fjorden, men er koblet til verden
– Jeg flyttet til Leikanger fra Oslo for syv år siden, sammen med kone og barn, forteller Halvard Gjerde, som jobber med strategi og utvikling av digitale fellesløsninger i Difi.
– Vi flyttet fra gode jobber fordi vi ville nærmere fjell og fjord. Vi merket fort at det er et veldig godt miljø i bygda for folk som flytter hit. Det er hyggelige folk, lett å engasjere seg i forskjellige fritidsaktiviteter, det er kort vei til skole, barnehage eller venner. Du kan også løpe i fjellet både sommer og vinter, og det er enorme muligheter for å være ute.
Halvard Gjerde presiserer at selv om man kanskje jobber fra et ganske lite sted, er man på ingen måte «isolert». Tvert i mot:
– Her er vi koblet på resten av verden så det holder. Vi jobber veldig tett mot Oslo, tett mot Brønnøysund, samt diverse offentlige virksomheter rundt om i Norge. Vi jobber tross alt med digitalisering av det offentlige over hele landet. Personlig har jeg også jobbet mye mot Brussel og EU, blant annet for å gjøre det lettere for EU-borgere å logge seg på og bruke digitale tjenester i Norge. Jeg får aldri følelsen av å sitte alene i et bygg i Leikanger, her er man en del av noe mye større. Difi spenner veldig bredt og jobber med store oppgaver.
Samtidig med jobbhverdagen er det viktig å kunne dyrke sine fritidsinteresser. For Halvard er det kjærligheten for sjøen som førte til at han ble med og startet Sjøredningskorpset i Leikanger.
– For et år siden ville Redningsselskapet etablere et korps i Leikanger som skal dekke hele indre del av Sognefjorden. Jeg har mye erfaring fra sjøen, så det var en kjempeanledning til å bli med på frivillig arbeid. Vi har nå en midlertidig skøyte, og bygger et splitter nytt fartøy som vil bli tatt i bruk over sommeren, sier han.
– Variert arbeidsdag og miljø
Naturen står veldig i fokus også for Ellen Marie Langen, som til daglig jobber med digitale fellesløsninger, i hovedsak med digital postkasse. Hun forteller om en variert arbeidshverdag:
– Det er veldig store muligheter til å påvirke hverdagen selv. Du får interessante arbeidsoppgaver, mye fleksibilitet, og følelsen av å gjøre en meningsfylt og viktig jobb er en stor motivator, sier hun.
– I tillegg treffer du mange spennende folk - både kolleger og brukere av løsningene. Vi møter vanlige sluttbrukere og virksomheter som benytter seg av tjenestene, og snakker med dem jevnlig.
Ellen Marie Langen trekker spesielt frem det varierte miljøet, som spenner bredt når det gjelder alder, bakgrunn, utdannelse og fritidsinteresser. Selv ble hun bitt av fjellbasillen etter at hun flyttet til Sogn fra Trøndelag for rundt ti år siden:
– Vi har muligheter til å bruke litt av arbeidstiden til trening, så ofte er det kolleger som drar på fjelltur sammen, gjerne på fredagene. Vi drar på toppene, enten med ski eller terrengsko, og vi velger selv om vi reiser fem minutter eller en halvtime utenfor Leikanger. Jeg kommer fra «flatbygda» i Trøndelag, så det var fort gjort å falle for landskapet her, forteller Ellen Marie.
Også hun trekker frem størrelsen på Leikanger som en stor fordel:
– Jeg har pleid å sitte i kø inn til Trondheim tidligere. Her er det «kø» om det er fem biler som står på rødt lys. Det er veldig trygge og rolige omgivelser for både store og små, avslutter hun.
– En fleksibel arbeidsgiver, et sted uten bilkø
Sture Dingsøyr jobber som gruppeleder for et team med ansvar for å utvikle nettløsninger for Difi. Han er enig i beskrivelsene av Leikanger som et sted med glimrende tilgang til fjord og fjell, fisk og jakt. Han er selv fra området, og forteller at det er et utrolig fint sted å bo spesielt når man har etablert seg med barn.
– Det er en liten plass med kort vei til barnehage og skole. Og ingen bilkøer, sier han.
Han er også tydelig på at Difi er et veldig flott sted å jobbe, med et godt miljø. Hans team består av folk med ulik bakgrunn og interesser, noe som gjør hverdagen veldig spennende.
– Det er fint å bidra til å effektivisere og digitalisere Norge. Vi er langt fremme på dette området, og vi jobber med mange spennende teknologier. I teamet mitt er vi veldig opptatt av å eksperimentere og bruke nye åpen kilde-verktøy, for eksempel.
Ved siden av å jobbe i Difi spiller Sture også i det profilerte black metal-bandet Vreid, og det betyr at mye tid går til innspilling av musikk og turnevirksomhet. Det er helt uproblematisk:
– Det er fint å ha en veldig fleksibel arbeidsgiver som aldri stikker kjepper i hjulene. Det løser seg alltid med å spille konserter, turnere eller spille inn album. Alle vi i bandet har barn, og det er nesten mer kabal å få til på familiesiden, enn med jobben.
– Vi har også veldig gode løsninger når det gjelder fjernjobbing, så jeg har alltid med PC på turne og jobber ofte litt. Det er litt avhengig av hvilke prosjekter vi arbeider med, noen ganger tar jeg bare helt fri for å spille. Det ordner seg uansett alltid å kombinere turneliv og jobb, sier Sture Dingsøyr.