Det jobber et geni i Bergen du aldri har sett
Og hun har spart kommunen for 12 millioner kroner.
Når du hører ordet robot faller tankene dine antakeligvis først på en eller annen humanoid som litt stivleddet utfører diverse oppgaver. Kanskje ser du også for deg en leken samlebåndsprosess fra en episode av "How it's made", eller så får du rett og slett en trang til å innta dansegulvet med en stakkatopreget versjon av det du kaller dans.
Når Bergen kommune tenker robot, er det i litt andre baner. Med bistand fra blant annet Bouvet har de utviklet en robot som på kort tid har frigjort 12 millioner kroner som skal brukes på å betjene Bergens innbyggere. Roboten heter Digifrid og er et finurlig stykke arbeid. Simen Sommerfeldt og Øyvind Litlere er en del av satsningen, og stiller begge på Digital 2017 for å fortelle mer om hva roboten gjør.
Arbeidsjern har fått en ny betydning
Digifrid er et program som først og fremst automatiserer bruken av tradisjonelle teknikker ved bruk av RPA (Robotic Process Automation). Rådgiver og teknologisjef i Bouvet, Simen Sommerfeldt, går i bresjen for RPA konseptet:
– RPA er veldig godt egnet til å ta unna de kjedelige og langtekkelige oppgavene som kommer av at man må forholde seg til og bruke systemer som ikke snakker sammen. Som kommune må man punche data til og fra forskjellige systemer hele tiden. Det er der RPA skinner, fordi det er så utrolig mange årsverk som går med på sånn «kjedelig jobbing».
Digifrid er trent opp til å gjøre en jobb som en person. Den logger seg på applikasjonene, bruker skjermbildene i og gjør jobben som en ansatt – bare litt kjappere.
– Vi lærer opp Digifrid ved å modellere arbeidsprosessene i et prosessverktøy, alle detaljene om hvordan prosessen skal opereres legges inn i dette verktøyet. Dette kan beskrives som hjernen til Digifrid. Digifrid bruker dette til å kjøre prosessen gjennom skjermbildene i applikasjonene, forklarer Litlere.
På samme måte som man ser aktivitet på skjermen når en person jobber, kan du altså da se Digifrid i arbeid.
Øyvind Litlere er avdelingsleder i Bouvet Bergen og har jobbet som kundeansvarlig for Bergen kommune. Han jobber med robotsatsningen i byen og spår en lys fremtid for digitaliseringen av de offentlige helsetjenestene.
– Den siste prosessen vi skal i gang med nå knytter seg til NAVs nye løsning i håndtering av sykemeldinger.
Litlere har erfart at det kan være et problem ved sykemelding at NAV ikke vet hvem den syke personens leder er, men at dette er noe Digifrid kan få til å gå smertefritt:
– Vi skal lære Digifrid å gå direkte inn i meldingsboksen i NAV slik at lederen får sykemeldinger direkte opp i sin oversikt over sykemeldte. Dette gjør hun ved å få opp den ansattes sykemelding, gå inn i kommunens HR system og finne lederen til den sykemeldte for så å registrere dette på NAVs sykemelding. Ved å ta vekk manuelle steg i prosessen vil kvaliteten bli bedre fordi det er mindre rom for menneskelige feil.
Fremtiden er kunstig
Digifrid har ligget på alt annet enn latsiden det siste året. I tillegg til NAVs sykemeldingssystem har hun vært ansatt i Bergen Kemnerkontor og lagt inn dokumenter i deres dokumentkontrollsystem. Hun har siden 2016 også flittig levert ut post til innbyggerne mellom de syv fjell.
Men det er når kunstig intelligens kommer inn i bildet at Digifrid virkelig kan skinne.
– Bare tenk deg en avatar som er i stand til å skape en omsorgsgivende samtale fordi den husker detaljer fra tidligere kommunikasjon. Fagpersonalet blir jo koblet inn så fort roboten oppfatter at helsa er dårlig, men allikevel tror jeg at helsevesenet vil få frigjort ansatte til å gjøre den fysiske jobben de er best på, sier Sommerfeldt.
Teknologisjefen tror at kunstig intelligens kanskje er helt nødvendig for fremtidens bruk av roboter som Digifrid. Han mener at man må koble på deep learning og prediktiv analyse i en valgsituasjon slik at roboten da kan spørre «hva er det høyst sannsynlighet for at gir et bra svar her?».
– Dette er noe vi må gjøre hvis vi vil jobbe videre innenfor slike områder. Hvis man klarer å holde tunga rett i munn hva gjelder personvernsikkerhet, så tror jeg dette kan bli veldig bra, sier Sommerfeldt.
Lær hvordan Digifrid jobber på Digital 2017
Vi er smarte mennesker. I en tid der digitaliseringens fremskritt knirkefritt åpner dører for forbrukere er ikke spørsmålet lenger hvilken aktør vi velger, men heller hvilket tilbud som er mest relevant. Som en del av pionerbevegelsen innen kommunale roboter i Norge er Simen Sommerfeldt og Øyvind Litlere derfor overbevist om at det er essensielt for bedrifter å ha Digifrid med på laget fremover.
Det er helt ok hvis hjernen din de siste fem minuttene har peilet mer inn på robotdans og humanoider enn frigjøring av arbeidskraft og prosesseffektivisering. Men selv om Digifrid ikke holder noen viktig beskjed for Prinsesse Leia, er hun minst like pålitelig som R2D2. Dette har Bergen kommune skjønt, brukt og lykkes med – og menneskene bak roboten har lyst til å fortelle deg hvordan på Digital 2017.
Get your robot on!