Her kan de bryne seg på IT-rollene du ikke visste fantes

Som en av Norges aller største IT-organisasjoner, er det naturlig at Statens vegvesen tilbyr en lang rekke roller relatert til utvikling og IT.
Og mange av disse rollene er ganske så unike i norsk sammenheng, de tar tak i omfattende utfordringer som en stor etat står ovenfor, og de er med på å fremme en motivert og kreativ IT-kultur. Splunk og Atlas er bare to av verktøyene og plattformene de ansatte kan fordype seg i.
Thomas Myklebust Soleng kommer opprinnelig fra Alta, og har jobbet en del i private bedrifter, før han søkte seg til Vegvesenet. Han ønsket litt mer frihet, flere muligheter til å jobbe med det han virkelig brant for, og deler gjerne sine erfaringer med sine ganske så spesifikke oppgaver.
– Da jeg så etter jobb, dukket Statens vegvesen opp som et sted med muligheter, mindre jag og større fokus på faglig utvikling. Selv ble jeg ansatt for å jobbe med Splunk, og nå er jeg teamleder. Så ja, det er store mulighet for å endre jobb internt her. Jeg har vært IT- og sikkerhetskonsulent, til fristelsen for å bli fast ansatt ble for stor, og nå leder jeg et team som bygger overvåkningsplattformen vår, sier han.
Elegant løsning for smidigere hverdag

Soleng forklarer raskt hva Splunk er:
– Splunk er veldig kort og forenklet et datainnsamlings- og analyseverktøy for store mengder data. Du kan sende data inn fra nesten hva som helst som kan generere maskindata – for eksempel systemer, brannmurer, API-er, applikasjoner – og Splunk gir deg muligheten til å se mønstre, analysere hendelser og oppdage avvik.
– For eksempel: Hvis noen logger inn på et system 20 ganger i løpet av et minutt, kan Splunk fange det opp og sende en alarm. Men Splunk kan også finne ut om det er helt normalt at den brukeren feiler 20 ganger, og eventuelt hjelpe oss å se om det er en del av noe større som skjer eller ikke, sier han.
Verktøyet har uten tvil en verdi for det samfunnsoppdraget som Vegvesenet er tildelt, og bidrar til syvende og sist med å gjøre veiene våre tryggere og trafikkavviklingen mer effektiv.
– Vi bruker det til alt fra feilsøking til sikkerhet og læring. Vi kan se hvordan tjenestene våre brukes, hvor det eventuelt oppstår feil, og lære av det over tid. Et annet Splunk-eksempel er å oppdage datainnbrudd eller feil og varsle riktig forvalter, som kan fikse situasjonen på en slik måte at brukerne ikke merker noe. I Vegvesenet har vi tross alt enormt mye data, så potensialet er stort.
– Mange tenker kanskje på Splunk som bare et loggverktøy, slik som jeg også gjorde før jeg undersøkte selv for noen år siden. Jeg fant ut at det er så mye mer. Man lærer hvordan du får tak i data på best mulig måte og fremstiller den på best mulig måte, og jo mer relevant data du mater inn, jo mer verdi får du ut, utdyper Thomas.
Viktig for alle aspekter av Vegvesenet
Kollega Rikard Thorbjørnsen er i dag prosjektleder for innføring av sky i Vegvesenet, men har fra tidligere av også erfaring med Splunk, og har jobbet tett med Thomas. Han har også noen kommentarer angående bruken av verktøyet:
– Det vi gjør, som er ganske unikt, er at vi integrerer overvåking og observability inn i de helhetlige plattformene våre – spesielt nå som vi satser på allmenn sky. Kompetansen i Splunk-teamet tas med videre dit. Vi bygger ikke siloer, men sørger for at alt henger sammen – drift og overvåking.

– Det er flere offentlige og private bedrifter som bruker Splunk, men med det ekstremt store datagrunnlaget som vi har, har vi potensiale til å gjøre enda mer. Det som også er interessant er at Splunk-miljøet utveksler veldig gjerne erfaringer, både internt og med andre aktører. Det finnes jevnlige treff og samtaler der Splunk diskuteres. Det er utrolig nyttig, skyter Thomas inn.
En reise gjennom digitalisering
Rikard Thorbjørnsen har selv jobbet i Statens vegvesen i rundt tolv år, og har fått med seg veldig mye av utviklingen og digitaliseringen de siste årene.
– Vi har gått fra en ganske gammeldags IT-hverdag, med skjemaer og rutiner. Men det har alltid vært et godt sted å jobbe, og et hyggelig miljø. Jeg jobbet noen år som seksjonssjef i plattformtjenester, og fikk etter hvert mer fagansvar. Jeg har også hatt ansvar for alle teamene innen infrastruktur, og fra nyttår av har jeg gått over i en ny rolle som prosjektleder for innføring av allmenn sky her hos oss, sier han.
Han poengterer at etaten har beveget seg fra å være en klassisk driftsorganisasjon, til å jobbe mer med produktutvikling og digitalisering.
– Atlas er et godt eksempel – det er en applikasjonsplattform vi har utviklet for å støtte moderne utviklingsarbeid. Det handler om å gå fra rigide prosesser til smidige arbeidsmåter. Da må man også ha god teknikk i bunnen.
Toppmoderne plattformer i bunn
Rikard forklarer ytterligere om hva Atlas gjør:
– Det er vårt eget drifts- og kjøretidsmiljø for applikasjoner. Det ble utviklet for å gjøre utviklingsarbeidet mer effektivt. Da jeg startet kunne det ta tre uker å få noe i produksjon, mens nå har vi kontinuerlig deploy. Det går raskt, og vi kan levere kontinuerlig. Atlas er en viktig del av omstillingen vi har vært gjennom, fra manuell drift til moderne, automatisert plattformdrift.
Atlas-teamet er et effektivt team som sammen med resten av infrastrukturavdelingen støtter over 400 utviklere i Vegvesenet. Og når etaten går over til offentlig sky, noe som er en pågående prosess der Rikard er tungt involvert, vil man bruke erfaringene fra Atlas til å gi utviklerne enkel tilgang til skytjenester.
Uansett om det er snakk om Splunk eller Atlas, er målet det samme: Å legge best mulig til rette for at utviklerne i etaten får gode arbeidsverktøy, godt miljø og kan fokusere på å bygge stabile tjenester. Et eksempel Rikard Thorbjørnsen kommer med er hvis det er varslet ekstremvær:
– Da gjør vi færre endringer på IT-siden og sørger for stabilitet. Vi vet at trykket på systemene vil øke – folk vil ha veimeldinger og trafikkdata. Det skjer ofte tusenvis av prosent økning i trafikken. Plattformene våre må tåle det.
– Det handler om samfunnsoppdraget – vi må sikre fremkommelighet, trygghet og informasjon. Alt henger sammen, sier Thomas.
Initiativrikt miljø

Statens vegvesen satser på moderne og fremoverlente verktøy, noe som også innebærer at det er behov for god kompetanseutvikling og et godt arbeidsmiljø.
– En konsulent fortalte meg en gang om Splunk: «Det er sjeldent du finner et verktøy du kan satse fullt på, og være garantert jobb». Det er nesten en juksekode for kompetanse. Kan du Splunk, kan du være med på det meste, nevner Rikard.
– Det er utrolig lærerikt å jobbe med Splunk. Og det er rom for å stille spørsmål, utfordre seg selv og andre. Det er et veldig støttende miljø, forteller Thomas.
Samtidig som begge to fremhever det gode og kompetente miljøet, peker de også på frihet og fleksibilitet som en stor fordel med jobb i etaten.
Fleksibel hverdag og flat struktur
Thomas, for eksempel, jobber med et team som er spredt over Drammen, Skien, Arendal, Oslo og Sandefjord, og sier at de for det meste kommuniserer digitalt, men sørger for å treffes fysisk minst en gang i uka.
– Det er også lav terskel for å kontakte ledere. Jeg kan sende en melding til Rikard og spørre: «Har du to minutter?», og så er det i gang. Det er kort vei fra idé til avgjørelse.
– Det er også stor grad av tillit her. Jeg får jobbe med det jeg vil, og har det veldig gøy. Noen ganger må kjæresten min minne meg på at arbeidsdagen er over, fordi jeg blir så engasjert, sier han.
Rikard er enig: – Vegvesenet er bevisst på å bygge miljøer flere steder. Vi kombinerer lokal tilstedeværelse med digital samhandling. Det fungerer veldig godt.
– Vi har mange fast ansatte, og det skaper stabilitet og fellesskap. Samtidig har vi rom for å utvikle oss både faglig og geografisk. Mange hos oss setter pris på muligheten for intern mobilitet, kompetanseutvikling og fleksibilitet.
Og begge to avslutter med å trekke frem samfunnsoppdraget som et veldig viktig moment.
– Vi skaper verdi, både teknisk og samfunnsmessig. Vi gjør mye mer enn det folk tror, runder Rikard av.