I en usikker verden må kritisk data sikres bedre enn noensinne. Nasjonal sky er løsningen

I en årrekke har vi gjerne tatt for gitt at datainfrastrukturen er trygg i skyen, som regel hos store -tilbydere som kan tilpasse tilbudet sitt til alle behov.
Dagens sikkerhetspolitiske og økonomiske bilde gjør imidlertid at tilnærmingen til skyen er i ferd med å endre seg. Behovene og forutsetningene er annerledes i dag enn for ti år siden.
Nye forventninger til datahåndtering
Dette er et tema som Sverre Støkken, direktør for lokale skyplattformer hos Orange Business, er veldig opptatt av. Han forklarer hvordan situasjonen i bransjen har endret seg den siste tiden:
– Trenden over de siste ti årene har vært at man over tid vil legge mer og mer over på internasjonale hyperscaler-plattformer, og at bare ytterst sensitive eller kritiske tjenester har et behov for spesifikk geografisk plassering.
– Men vi ser at det nye verdensbildet gjør at det er et mye større behov for å ha kontroll på hvor tjenester som anses som både forretnings-, men ikke minst samfunnskritisk, er både plassert og kontrollert. Internasjonale hyperscalere kommer fremdeles til å være viktig, men vi ser et økende behov for norske og europeiske alternativ, sier han.
Lang kompetanse

Orange Business er en bedrift med bred kompetanse innen nettsky-leveranser, og satser også stort på tradisjonelle datasentre og infrastruktur. Det som skiller Orange Business fra mange andre er at kjernevirksomheten har alltid vært å bygge samfunns- og forretningskritiske løsninger.
– Vi ser nå at vår erfaring og fokus på lokal leveranse, erfaring med både lokale og internasjonale reguleringer, og kontroll på komplett leveransekjede er en stor styrke i en mer uoversiktlig verden.
– Det vi også ser er at vi er nødt til å levere den tradisjonelle tryggheten og sikkerheten, men at kundene samtidig vil ha den hyperscaler-følelsen. De vil ha brukervennligheten, fleksible betalingsløsninger, alle disse verdiene som de store leverandørene er gode på. Så vi har forbedret våre tjenester og bygger oss opp til å bli et lokalt alternativ til hyperscalere, forteller Sverre.
I dag leverer altså Orange Business en fullverdig nasjonal sky, der kritiske data sikres i norske datasentre.
– Det å ha ting på bakken, ha infrastrukturen i Norge, har etter hvert fått flere innfallsvinkler. Vi tenker på den fysiske sikringen, det faktum at du selv kan gå inn og se datahallen, så kommer det strategiske forretningselementet ved at vi kan skalere opp og ned etter behov. Vi bygger leveransene på samme modell som hyperscalere gjør, der du betaler for det du forbruker, og du kan skalere opp og ned.
Full trygghet

Et annet aspekt er suverenitet. Kundene til Orange Business skal være sikre på at dataene deres er lokalt lagret, og under norsk kontroll.
– Det er ingen definert internasjonal standard eller begrep når det kommer til suverenitet. Når forskjellige aktører snakker om det, er det litt variert hva de egentlig mener. Og derfor er det viktig for oss å presisere hva vi mener med suverenitet.
– For oss betyr det mer enn bare datalokalitet. Vår måte å levere suverenitet på er at vi har kontroll på hele IT-økosystemet. Vi må sørge for at tjenestene vi leverer, ikke har noen ekstern avhengighet. Det går ut på at data og infrastrukturen må være eid av samme selskap. Alle de ansatte må være ansatt i det samme selskapet. Du kan ikke være avhengig av en ekstern IT-tjeneste. Du må ha suverenitet både på det finansielle, regulatoriske, operasjonelle og tekniske, forklarer Sverre Støkken.
Han presiserer også at eventuelle hendelser utenfor Norges grenser ikke skal påvirke leveransene.
– Det er konseptet vårt. Vi opererer i mange land, og definerer alle disse landene som egne leveransesoner. De må være selvforsynte for å kunne levere suverene tjenester på nasjonalt nivå.
Internasjonal erfaring

Det at Orange Business opererer i mange forskjellige territorier, gir dem samtidig en rekke fordeler når det gjelder kjennskap til markeder og lovgivninger.
– I Norge har vi alltid hatt samfunnskritiske kunder. Det har alltid vært en viktig del av vår forretning. Vi har lang erfaring med helse, finans, myndigheter og transport. Den samme erfaringen har vi i Frankrike og Sverige. Og det at vi jobber på tvers av landene gir oss mye innsikt. Norge er faktisk ikke det landet i Europa som har de strengeste reglene når det kommer til suverenitet, det er Frankrike. Så det at vi har tett samarbeid med Frankrike, gir oss veldig verdifull innsikt, sier Sverre.
En annen styrke, ifølge Støkken, er at når det gjelder å utvikle nye tjenester, funksjoner og designarbeid, har Orange Business alle de europeiske ressursene å spille på.
Samtidig spiller de norske datasentrene sammen med øvrige myndigheter når det gjelder beredskap, sikkerhet og perimetersikring.
– Mye av det vi gjør er unntatt offentligheten. Kundene våre kan stort sett ikke fortelle nøyaktig hva vi har gjort for dem. Men poenget er at vi ivaretar dette med kontroll og innsyn og konfidensialitet. Våre største verdier er kvalitet, sikkerhet og lokal tilstedeværelse. Dette er noe vi skal fortsette å fokusere på, sammen med kunder vi kan vokse og utvikle oss med, avslutter Sverre Støkken.