Som prosjektleder bygger Therese internasjonale team i India og Norge
– Jeg hadde hørt om Accenture gjennom karrieredager under studiene i Sverige, der de fremstod som et globalt selskap med flinke og oppdaterte mennesker. Det positive inntrykket gjorde at jeg så alle mulighetene ved å jobbe for et internasjonalt selskap. Jeg hadde ingen direkte tilknytning til Oslo, men etter studier i Linköping, Zurich og Los Angeles ble det i Oslo og Accenture jeg begynte å jobbe.
Therese Lundgren startet som integrasjonsutvikler i Accenture for elleve år siden, og har siden den gang hatt mange roller på ulike prosjekter, i dag er hun prosjektleder.
– Det globale nettverket har kommet godt med i prosjektarbeidet, og det formelle har snarere vist seg å være et selskap med stor takhøyde, og åpne og hjelpsomme kollegaer, fremfor kollegaer i dress.
Mye ansvar, men enda mer frihet
Etter elleve år i Accenture har prosjektlederstillingen vært et naturlig steg videre, men Therese tar fortsatt på seg andre roller der hun har etterspurt kompetanse.
– Jeg startet som integrasjonsutvikler i 2007, og da jobbet jeg med den omfattende pensjonsreformen i Pensjonsprogrammet i NAV. Der jobbet jeg som utvikler og designer av integrasjonsplattformen. Det var blant annet her jeg lærte hvordan man lager gode design. Prosjektet var en del av et stort program med flere leverandører som på det meste telte over 350 personer. Her fikk jeg mange, gode rollemodeller og flinke kollegaer, og fikk erfaring om hva som skal til for å samarbeide godt i store prosjekter.
I NAV ble hun godt kjent med den tekniske plattformen de brukte, og begynte deretter på et prosjekt hos Storebrand der de benyttet seg av samme teknologi, men til et helt annet formål og
– I Storebrand var jeg stort sett den eneste konsulenten fra Accenture, og trivdes kjempegodt. Til tross for at bank og forsikring var helt nytt for meg, hadde jeg mye erfaring med meg fra prosjektet i NAV og følte jeg at jeg kunne bidra veldig raskt. Samtidig fikk jeg muligheten til å gå enda litt dypere teknisk da det var litt friere rammer, og jeg ble mer eksponert for hele prosessen fra krav til produksjonssetting ettersom det var et betydelig mindre prosjekt, sier hun.
Etter dette har Therese vært på flere, andre prosjekter. I NAV har hun blant annet vært med i forvaltning av pensjonsløsningen som Accenture opprinnelig leverte og i uføreprosjektet i NAV.
Som prosjektleder har jeg stor nytte av å komme fra en bakgrunn som både utvikler og designer.
Therese Lundgren
De siste tre årene har hun vært på ett av Norges største IT-prosjekter i flere roller, og nå sist som prosjektleder for deler av leveransen.
– Som prosjektleder er arbeidsdagen veldig variert, og jeg får erfaring fra å jobbe med ulike kunder, ulike størrelser på team og å benytte forskjellige tekniske plattformer. Med størrelsen på prosjektet varierer også graden av hvor mye jeg må sette meg inn i av detaljene i løsningen. Dette blir alltid en fin balanse og noe jeg kan være med å styre selv. Som prosjektleder har jeg stor nytte av å komme fra en bakgrunn som både utvikler og designer.
– Hvordan vi jobber med leveranse er i stor grad styrt av kontrakten. Vanligvis benytter vi oss av smidig metodikk som Scrum. Uavhengig av metodikk velger vi som oftest å bruke verktøy fra smidig, så som Jira og Confluence. I Jira har vi kontroll på alle oppgavene som skal gjøres, og dette er således sentralt i hvordan vi styrer prosjektet.
– Med økende ansvar kjenner jeg på at kravene og forventningene til meg øker. Mer ansvar motiverer meg, men det gir meg også fleksibilitet og muligheten til å styre mye av min egen hverdag. Selv om det er tidvis hektisk, klarer jeg å ta fri innimellom, eller jobbe fra Sverige en dag i blant. PC-en kan jeg jo ta med overalt, sier hun.
Bygger internasjonale team
Therese har vært prosjektleder både for kolleger i Oslo og i India, der deler av leveransene til prosjektene blir utført. Det var utfordrende i begynnelsen, men har vist seg å være lærerikt i etterkant.
– Noe av det morsomste med å jobbe med et prosjekt, er å bygge et team. I samarbeidet med teamene i India, jobbet vi veldig mye med å få opp kompetansen på fagområdene og kundens krav hos ressursene i India. Vi måtte også etablere arbeidsprosesser og rutiner som fungerte for begge parter. Dette kommer ikke av seg selv og det tar tid.
– I denne prosessen skal man heller ikke undervurdere viktigheten av å møtes fysisk, så med internasjonale team er det viktig at vi også planlegger å møtes for å etablere relasjonene, bli kjent med de kulturelle forskjellene og skape team som fungerer optimalt. Når vi jobber med India trenger vi aldri å vente på at arbeidsdagen skal starte. Det er alltid flere mail i innboksen din når du våkner, sier Therese og smiler.
Det å bidra til at andre lærer, gir meg motivasjon. Det er gøy å oppleve god lagånd, der alle jobber mot samme mål.
Faglig og personlig utvikling
Therese har lært mye av andre kollegaer på reisen i Accenture, men også gjennom et godt tilbud av kurs i selskapet og deltakelse på eksterne konferanser.
– Selv om man først og fremst lærer mest av erfaring og av å jobbe på ulike prosjekter, er det gode muligheter for å delta på andre kurs eller konferanser for å øke kompetansen. Jeg har blant annet vært med på konferanser i USA og det føltes også litt som en belønning. I tillegg har jeg jevnlig fått muligheten til å ta både faglige kurs og sertifiseringer som Scrum Master, Scaled Agile Framework eller Prince2 prosjektstyring, og mer personlige kurs om Mindfullness og The 7 Habits of Highly Effective People, sier hun.
– I tillegg har vi et sterkt engasjement i Accenture i Norge, med ulike grupperinger og fagmøter, samt sosiale aktiviteter og mulighet til å engasjere seg i det som er viktig for deg. Dette forsterker følelsen av å bli satset på, sier Therese. Det motiverer meg til å alltid gjøre mitt beste og ikke minst å bli med lenge.