Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Daglig passerer to statsbudsjetter gjennom DNB. Nå er disse gutta med å utvikle fremtidens betalingsløsninger

Både Ibrahim Umar fra Indonesia og Ole-Michael Ekornrud fra Asker likte å skru på datamaskiner på gutterommet. Nå er begge blant de mange som har blitt ansatt i DNBs tech-avdelinger i Bergen det siste året. Foto: TUM Studio
Både Ibrahim Umar fra Indonesia og Ole-Michael Ekornrud fra Asker likte å skru på datamaskiner på gutterommet. Nå er begge blant de mange som har blitt ansatt i DNBs tech-avdelinger i Bergen det siste året. Foto: TUM Studio TUM Studio
Del
Produsert av TUM Studio

Ole-Michael Ekornrud (25) og Ibrahim Umar (40) er to av stadig flere IT-ansatte i DNB Bergen. Blant de rundt 1500 som holder til i Solheimsviken er det en langt høyere andel som jobber med IT enn ved hovedkontoret i Oslo. 

Tech-miljøet i Solheimsviken er stort, og Bergen har det siste året hatt en stillingsvekst på hele 17 prosent.

At både Ekornrud og Umar har jobbet mindre enn et år i DNBs avdeling for nye betalingsløsninger, vitner om den høye rekrutteringstakten. Men de er for lengst blitt varme i trøya, og er nå med på å bygge helt nye løsninger fra grunnen av. 

– Vi står midt i et teknologisk løft, der vi skal bort fra eldre systemer og over på moderne skybaserte løsninger. Slik vil vi oppleves mer relevante og smidige både for kunder og for egne ansatte som skal utvikle disse, sier Roar Angeltveit, seksjonsleder i DNB Bergen IT. 

Transaksjoner tilsvarende to statsbudsjetter - daglig

Daglig går 2500 milliarder kroner – tilsvarende nesten to norske statsbudsjetter – gjennom DNBs betalingsløsninger. Pengene følger intrikate verdikjeder der ulike parter og teknologier er involvert; en moderne bank er et finslepent maskineri der kompetanse på bank og kompetanse på teknologi henger tett sammen.

 Ole-Michael Ekornrud ved båthavna utenfor DNB i Solheimsviken. Her kan de som har anledning ta egen farkost til jobb, bybanen går også like ved.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
 Ole-Michael Ekornrud ved båthavna utenfor DNB i Solheimsviken. Her kan de som har anledning ta egen farkost til jobb, bybanen går også like ved.  Foto:  TUM Studio

Som Norges største bank har DNB et samfunnsansvar. Det innebærer blant annet å sikre at alt til enhver tid fungerer på en god måte.

Når de nå utvikler en ny betalingsplattform, betyr det at innovasjonstakten øker. Kundene kan tilbys helt nye betalingsprodukter. 

– Vi er et stort team som jobber for et felles mål.  Når alt det nye er på plass, åpner det for mange spennende muligheter for kundene – i tillegg til at vi har en robust og fremtidsrettet plattform, sier Ekornrud.

Sammen med Umar sitter han på et møterom i sjette etasje av DNBs Bergenskontor i Solheimsviken. Bygget sto klart for ni år siden, med et samlet areal på 44.000 kvadratmeter.

Sammen med andre nye kontorbygg og boligblokker har det transformert området der Bergen Mekaniske Verksted tidligere holdt til. Det er lett å trekke paralleller til DNBs hovedkontor i Bjørvika i Oslo når man ser hvordan denne delen av byen har vokst og tatt form, med småbåthavn, kafeer og gangbro over Puddefjorden.

Det få vet, er at mange av DNBs tekniske løsninger i stor grad produseres fra dette pulserende området i Vestlandets hovedstad.

Gode utviklingsmuligheter

For å skape DNBs nye betalingsløsninger trengs det et spekter av teknologier: programmering (i hovedsak Java) med tilhørende open-source rammeverk, event-teknologi (Kafka), Kubernetes/Docker/OpenShift, databaser, plattformtjenester i sky, og komponenter/rammeverk fra andre leverandører. 

DNB har derfor over tid bygget opp et allsidig IT-miljø i Bergen. Dette betyr også at mulighetene for den enkelte til å utvikle seg i ulike retninger er gode.

I Solheimsviken, til høyre for broen midt i bildet, ligger DNBs base i Bergen. Blant de rundt 1500 ansatte er ca. 200 IT-medarbeidere.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
I Solheimsviken, til høyre for broen midt i bildet, ligger DNBs base i Bergen. Blant de rundt 1500 ansatte er ca. 200 IT-medarbeidere.  Foto:  TUM Studio

– Jeg kunne ingenting om betalingsløsninger da jeg startet i DNB. Men i løpet av disse åtte månedene har jeg lært mye som jeg aldri lærte på studiene. Noe av det viktigste er at det finnes flere måter å løse en oppgave på. Folk er åpne for å diskutere, og med en mentor i ryggen er det lav terskel for å stille spørsmål, sier Ekornrud.

25-åringen fra Asker har en bachelorgrad som dataingeniør. Da han søkte jobb i DNB i Bergen, hadde han forhørt seg med en onkel som jobbet i IT-avdelingen i Oslo.

– Jeg visste at essensen i arbeidet var å gjøre ting enklere ved hjelp av ny teknologi. I oppveksten likte jeg å demontere telefoner og bygge egne pc-er. Nysgjerrigheten på hvordan ting er skrudd sammen kommer godt med.

Dette har han til felles med Umar. Takknemligheten var stor da foreldrene hans hjemme i Indonesia skaffet en datamaskin og han som unggutt kunne prøve seg på programmering. Etter studier i Tromsø og fire år ved et forskningsinstitutt i Bergen, ønsket han i fjor høst nye utfordringer.

– DNB er en større arbeidsplass med mange flere muligheter. Det sosiale er også bra, vi har hatt middager og aktiviteter sammen med teamet, smiler han.

Et godt arbeidsmiljø med et mangfold av mennesker i alle aldre, fra mer enn 20 nasjonaliteter, er en medvirkende årsak til at en stor andel av de IT-ansatte i Bergen velger å bli i DNB over tid.

Den kranformede kafeen til venstre i bildet henspiller på historien til det tidligere industriområdet. Nå er DNB et fokuspunkt i den nye bydelen Solheimsviken har blitt. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Den kranformede kafeen til venstre i bildet henspiller på historien til det tidligere industriområdet. Nå er DNB et fokuspunkt i den nye bydelen Solheimsviken har blitt. Foto:  TUM Studio

Tett samarbeid Bergen-Oslo

Betaling er en av kjernevirksomhetene i DNB, og validering en av nøkkelprosessene i en betalingstransaksjon. Systemene må sjekke at avsender har nok penger på konto, at mottaker eksisterer, at kontoopplysninger er riktige, osv.

– For å komme i mål med en ny løsning trenger vi god kommunikasjon. Alle nye tjenester må testes før de rulles ut, løsningene testes først på systemnivå og deretter med virkelige data. Dette er en omfattende prosess der både medlemmene i et team og de ulike teamene er avhengige av hverandre, sier Umar.

Ledige tech-stillinger i DNB »

– Til å begynne med skremte det meg å tenke på hvor store konsekvenser det kan få hvis noe ikke fungerer. Jeg sjekker gjerne arbeidet mitt en ekstra gang, selv om det skaper trygghet at andre ser gjennom og godkjenner. Rutinemessig sjekkes og dobbeltsjekkes alt før det tas i bruk, forteller Ekornrud.

 Ibrahim Umar fremhever det tette samarbeidet i og på tvers av team som en av grunnene til at han trives så godt i DNB. <i>Foto:  TUM Studio</i>
 Ibrahim Umar fremhever det tette samarbeidet i og på tvers av team som en av grunnene til at han trives så godt i DNB. Foto:  TUM Studio

Mange av tech-teamene i DNB består av folk som sitter både i Bergen og i Oslo.

– Vi har det samme overordnede målet. Det er stor fleksibilitet når det gjelder flytting mellom team, og åpning for å veksle mellom Bergen og Oslo som arbeidssted, sier Umar.

– Det var ikke noe problem for meg å jobbe en periode i Oslo i sommer, slik at jeg kunne være nærmere familien, legger Ekornrud til.

En sandkasse med rikelige muligheter for å leke seg 

Det anslås at den store omleggingen av betalingsløsningene til DNB vil være ferdigstilt om et par år.

– Målet at løsningene skal være fremtidsrettede, med nye funksjoner og mer intuitive brukergrensesnitt. Overføringene skal være lettere for kundene å spore, rapporteringen forenkles og forbedres. Dette kan gi DNB et fortrinn i konkurranse med andre banker, sier Umar.

DNB har et av Norges største fagmiljøer innen betalings-tech »

Han beskriver den nye teknologien som en sandkasse der det er rikelig med muligheter for å leke seg.

– Og med en god miks av folk er det veldig inspirerende å jobbe her.

Verken Umar eller Ekornrud hadde noe forhold til Bergen før de havnet der. Nå er det ingen av dem som ønsker å forlate byen mellom de syv fjell, hvorav kontoret i Solheimsviken har utsikt til Fløien, Ulriken og Løvstakken.

– Bergen er en vakker by, også når det regner, sier Umar med glimt i øyet.

Han har slått rot med kone og to barn. Ekornrud har samboer, hund og to søstre som studerer i Bergen.

– Det er en by der det er kort vei til det meste, og der boligprisene er lavere enn i Oslo, poengterer han.

Nysgjerrig på DNB som arbeidsplass?

En jobb med spennende utfordringer.

Les mer

Tech-stillinger i DNB

Ledige tech-stillinger du kan søke nå.

Søk jobb

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra DNB