Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

– Noe av det mest spennende i Norge når det gjelder IT-utvikling

Jeanette Systad og Sigbjørn Hovland har via Reskill-kurset videreutdannet seg internt i DNB.
Jeanette Systad og Sigbjørn Hovland har via Reskill-kurset videreutdannet seg internt i DNB. TUM Studio
Del
Produsert av TUM Studio

 Hvordan gi godt voksne ringrever en ny vår og samtidig dyrke fram utviklere med sammensatt erfaring?

Etterspørselen etter teknologer er enorm. En måte å løse utfordringen på er å utnytte potensialet i den arbeidsstyrken man allerede har. DNB er blant selskapene som systematisk skolerer sine ansatte, også i helt nye retninger. 

– Intern mobilitet og det å tilrettelegge for å bygge ny kompetanse innad i DNB er en nøkkel til å få fornøyde medarbeidere, og til å møte behovet for teknologikompetanse, sier avdelingsleder i DNB, Marius Hernar. 

Det var med et ønske om å flytte ressursene dit behovet var aller størst at Reskill ble etablert; et 17 ukers kursopplegg der ansatte fra ulike avdelinger kan videreutdanne seg til en ny rolle som utvikler.

Sigbjørn Hovland er en av de som så verdien i tilbudet. Han flyttet til Bergen på 90-tallet og har jobbet i DNB siden 2017. 

Med 3-4 års IT-ledererfaring i DNB hadde han et voksende ønske om å bli utvikler. Haugalendingen ønsket å ta et steg til siden for å sikte seg inn mot teknikken.

Sigbjørn Hovland gikk fra en IT-lederstilling i DNB til å bli utvikler i DNB. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Sigbjørn Hovland gikk fra en IT-lederstilling i DNB til å bli utvikler i DNB. Foto:  TUM Studio

– Før jeg begynte i DNB drev jeg et lite firma for meg selv. I starten ble jeg slått i bakken av hvor stort og komplekst alt var i DNB. Jeg ville diskutere strategi, se bredden – og endte opp som avdelingsleder og seksjonsleder, forteller han.

Reskill-åpningen fikk han til å ta en runde med seg selv.

Hodet og hjertet nærmere utvikling

– Det var en vurdering av hva jeg helst ville gjøre, hva jeg virkelig hadde lyst til. Med programmeringserfaring fra tidligere og solid kjennskap til DNB, var det ingenting som hindret meg.

Hovland innrømmer at han likevel var i stuss da han i fjor søkte Reskill. 

– Jeg likte det jeg valgte bort, det var en givende hverdag det også. Men hodet og hjertet ligger nærmere det komplekse, det å grave i enkeltutfordringer i stedet for å gå løs på hele bildet.

I etterkant kaller han prosessen for enormt givende.

– Det var utrolig deilig å få anledning til å gå gjennom et kurs som dette, ikke bare bli kastet inn i en ny rolle hvis muligheten bød seg.

Hovland mener det er viktig å være ydmyk ved en slik omskolering:

– Jeg føler at det ligger en forventning til at jeg skal være senior på grunn av alder, samtidig som jeg mangler den faglige tyngden. Men teknologien endrer seg raskt, det er ikke alltid erfaring er like mye verdt som fersk kunnskap.

Tok en u-sving 

Jeanette Systad begynte i DNB i 2007. Hun arbeidet som Cobol-utvikler for stormaskin fram til 2014, deretter som testanalytiker og testleder fram til i fjor. Da var tiden inne for å gjøre en u-sving.

– Jeg ville tilbake til utvikling og søkte Reskill.

Jeanette Systad ville tilbake til der hun startet i DNB - som utvikler.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
Jeanette Systad ville tilbake til der hun startet i DNB - som utvikler.  Foto:  TUM Studio

Interessen for initiativet har vært stor. De 12 deltakerne som kom inn på samme kurs som Systad og Hovland ble delt i to grupper med spesialisering i retning Java eller .NET. Underveis ble alle styrt inn mot en konkret tech-rolle. De fikk tildelt plass i en jobbfamilie, og en mentor ved behov.

– Alt var veldig målrettet. Jeg visste hele tiden at jeg skulle over i en ny jobb som software engineer, forklarer Systad.

– Den største forskjellen fra 2007 til nå er at teknologien er mer moderne, det er en annerledes måte å jobbe på i dag. Med høyere endringstakt er man nødt til å holde seg oppdatert hele tiden, fortsetter hun.

Uansett bakgrunn hadde Reskill-deltakerne en stor fordel: Ballasten fra DNB-systemet, med en bankfaglig kompetanse i bunnen — domenekunnskap, som det kalles.

Området i Bergen der DNB holder til.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
Området i Bergen der DNB holder til.  Foto:  TUM Studio

– Det gjør at du kommer raskere inn i det enn eksterne hadde gjort. Noe av innholdet i kurset var dessuten DNB-spesifikt, poengterer Systad.

Som å skifte dekk på bilen mens man kjører 

Hovland er nå tilbake i samme avdeling som han jobbet før, men uten lederansvar.

– Det oppstår noen snodige situasjoner i den brytningen. Jeg husker første dagen etter kurset da jeg tok buss til jobb og kjente på sitringen, selv om det var det samme miljøet med de samme kollegene. En tilvenningssak både for meg og de andre, sier han med et smil. 

– I begynnelsen var det unektelig litt spesielt å bli leder for min tidligere leder. Særlig med tanke på at han også var den som gav meg muligheten til å prøve meg i lederrollen, og er en av mine forbilder for hvordan en moderne leder skal være, nikker Hernar. 

Han skryter av Reskill-deltakernes evne til å ta karrieren i en ny retning.

– Reskill-programmet viser at det å ta en jobb i DNB er en reise som byr på mange ulike erfaringer. 

Sigbjørn Hovland og Jeanette Systad ved DNB-kontoret i Solheimsviken i Bergen.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
Sigbjørn Hovland og Jeanette Systad ved DNB-kontoret i Solheimsviken i Bergen.  Foto:  TUM Studio

– Uansett om du har lang erfaring fra DNB så er du i en ny rolle der du er sårbar og trenger mye hjelp. Du må få lov til å bruke tid. Da er det viktig at miljøet er bra og at det ligger til rette for at du kan fortsette å lære, poengterer Systad.

Hovland understreker at DNB er en stor organisasjon med mye nytt foran seg.

– De prosjektene vi jobber med nå må være noe av det mest spennende i Norge når det gjelder IT-utvikling. Det ville rett og slett vært feil å søke seg bort, sier han om alternativet til å fortsette i DNB.

– Innen IT skjer det mye samtidig. En av de jeg jobber med sa at det er litt som å skifte dekk på bilen mens man kjører. Ting skal fungere underveis mens man bygger om systemene. Det kan være frustrerende, men samtidig utfordrende og givende.

Bergen utmerker seg

Både Systad og Hovland mener de har like interessante arbeidsoppgaver i DNB Bergen som de ville hatt i DNB Oslo. Dessuten er det noen kvaliteter ved Bergen som utmerker seg: den intime bykjernen der det meste er innenfor en 20 minutters radius, musikkmiljøet, nærheten til byfjellene.

Bergen har et kompakt sentrum, og et vitalt tech-miljø.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
Bergen har et kompakt sentrum, og et vitalt tech-miljø.  Foto:  TUM Studio

Solheimsviken, der DNB Bergen ligger, er et tidligere industriområde som i løpet av få år har blitt fullstendig transformert.

– Når jeg går til og fra jobb så tenker jeg at jaggu er det fint her. Området oser av modernitet, det er mangfoldig og nært sentrum, sier Hovland.

Muligheten for å søke nye utfordringer uten å skifte beite har knyttet både han og Systad tettere til DNB.

– Jobben er spennende, jeg er i et godt team, og lærer mye nytt. Jeg ville ikke byttet tilbake, konkluderer hun.

Nysgjerrig på DNB som arbeidsplass?

En jobb med spennende utfordringer.

Les mer

Tech-stillinger i DNB

Ledige tech-stillinger du kan søke nå.

Søk jobb

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra DNB