KI-agenter og Ironwood TPU: de viktigste nyhetene fra Google Cloud Next

Google Cloud Next 2025 gikk av stabelen i Las Vegas 9.–11. april, med over 30 000 deltakere til stede. For Computas var det særlig to utviklingstrekk som sto frem: KI-agentene og hvordan KI nå er i ferd med å bli en integrert, operativ del av arbeidshverdagen.
Selskapet stilte med flere deltagere både i Las Vegas og digitalt. Gjennomgående tema for konferansen var i år som i fjor: KI. Teknologidirektør Morten Forfang og løsningsarkitekt Ida Ryland i Computas trekker frem flere elementer som skiller årets utgave av konferansen fra det de tidligere har sett på Google Cloud Next.
Fra teknologi- til brukerfokus
Morten Forfang har en doktorgrad innenfor KI. Han har jobbet med Googles produkter i en årrekke og fulgt utviklingen til selskapet, spesielt innenfor maskinlæring og AI. Forfang mener Google gradvis har endret språk og fokus i sin kommunikasjon.
– Det snakkes mye mindre om teknologien og mye mer om funksjon. Du har en agent som koder, én som håndterer kundeservice, én som setter opp arbeidsflyter. Det er tett koblet til hvordan sluttbrukere og ledere tenker, sier han.
.jpg)
Han mener det er en utvikling som har pågått noen år, men som nå er veldig tydelig hos Google – en bevegelse mot lavere terskler, høyere abstraksjon og bredere tilgjengelighet.
Et annet sentralt tema på konferansen var de såkalte KI-agentene.
– Du får en slags virtuell Ole Olsen i fanget, sier Forfang.
– Det kan være en kundeservicemedarbeider, en markedsanalytiker, en programmerer eller en prosjektassistent. Og det spesialiseres enda mer – du har egne agenter for data engineering, data science, analytics og sikkerhet.
Google lanserte tidligere i år Agentspace, som gjør det mulig å søke/chatte på tvers av datakilder (Outlook, Slack, Workspace), og gjøre handlinger for deg som å sette opp møter etc.
– Agentspace har som intensjon å hjelpe deg med å arbeide raskere ved å kombinere state-of-the-art søk med KI-agenter i en kontekst hvor det er trykt å jobbe med sensitiv informasjon, forklarer Ryland.
Under Cloud Next annonserte Google et utviklersett (SDK) for å bygge og administrere multi-agent-systemer der ulike agenter på tvers av plattformer samarbeider om å løse komplekse oppgaver. Kommunikasjonen mellom agentene skjer via den åpne protokollen Agent2Agent.
– Dette gjør det enklere å sette sammen agentteam, og knytte dem inn i profesjonelle arbeidsflyter. Og det er det som er det interessante: Hvordan agentene ikke bare svarer på spørsmål, men faktisk utfører og samarbeider om oppgaver, sier Ryland.
Kundeagenter og KI-analyse

Et av eksemplene Computas trekker frem som særlig illustrativt, var en demo av en KI-agent i kundeservice.
– Det var en full konversasjon, med tale og bilde. Kunden ønsket å kjøpe noe, og agenten hjalp til – men manglet fullmakt på ett punkt, og koblet da inn en menneskelig saksbehandler. Alt skjedde sømløst i én og samme arbeidsflyt, sier Forfang.
Han mener dette viser hvor langt Google er kommet i arbeidet med “human-in-the-loop” – altså samspill mellom menneske og maskin.
Et annet ferskt eksempel kommer fra leketøysgiganten Mattel, som har brukt Googles KI-verktøy til å analysere tilbakemeldinger på et Barbie-produkt. Ved hjelp av BigQuery og Gemini har de raskt kunnet identifisere og forstå kundeklager – noe som ifølge selskapet har bidratt til forbedringer i både produktutvikling og markedstilpasning.
– Det viser hvordan generativ KI også kan spille en rolle i innsiktsarbeid og innovasjon, sier Ryland.
Media Studio og Ironwood TPU
Google presenterte også nye verktøy for generativt innhold. I det de kalte Media Studio, kan man generere musikk, bilde, video og tale – alt fra en tekstprompt.
– Det var overraskende realistisk. Jeg ble faktisk imponert over kvaliteten på videoene og hvordan det hele ble presentert. Samtidig er det vannmerket og sporbart, så man reduserer risiko for misbruk, sier Ryland.

Dette peker mot et scenario der kreative roller – som grafisk design og videoredigering – i større grad vil få støtte fra KI-baserte verktøy.
For å støtte all denne funksjonaliteten, lanserte Google sin nye KI-prosessor: Ironwood TPU.
Denne nye prosessoren er over ti ganger kraftigere enn forgjengeren, og designet for å håndtere krevende KI-oppgaver. Ironwood forventes å bli tilgjengelig for kunder mot slutten av 2025.
Samtidig fortsetter Google utviklingen av det de kaller Hypercomputer, altså samspillet mellom maskinvare og KI-optimaliserte skytjenester.
– Det er helt nødvendig. Alle disse Gemini-integrasjonene skaper enorme krav til kapasitet. Google bygger datasentre og jobber samtidig med å redusere fotavtrykket – altså hvor mye maskinressurser én enkelt agent bruker, sier Forfang.
Google fremhever selv sin helhetlige KI-plattform som noe av det som skiller dem fra konkurrentene. Fra spesialisert KI på maskinvare-nivå med Ironwood, generativ KI i alle produkter fra produktivitetssuiten Workspace, Firestore med GenKit, utviklerplattformen Firebase Studio og ikke minst deres plattform for maskinlæring Vertex AI.
De gjorde også et poeng ut av at deres KI er “home grown” - som et lite spark til andre hyperscalere.
Partnerpris til Computas
Ryland og Forfang mener det som ble presentert i Las Vegas er direkte relevant for Norge.
– Utviklingen i teknologien går fortsatt raskt, selv om den ikke er like revolusjonerende som da gjennombruddet med de store språkmodellene kom for et par år siden. Vi begynner å se flere virksomheter som tar i bruk KI og skaffer seg store konkurransefortrinn, sier Ryland.

Samtidig åpner Google nye datasentre i Sverige i juni, og de har kunngjort at det kommer ett i Norge også.
– Det vil gjøre Google Cloud enda mer aktuelt som leverandør her hjemme, særlig for offentlig sektor og regulerte bransjer, sier Forfang.
Under konferansen ble det kjent at Computas er kåret til Google Cloud Partner of the Year for Norge i 2025. Selskapet har vært Google-partner siden 2016, og de mottok også i 2024 prisen for Årets tjenestepartner i Norge.
I år trekkes Computas frem for sin rolle i å hjelpe norske kunder med å modernisere infrastruktur og utnytte KI, samt høy aktivitet i det norske markedet.
Deltakerne fra Computas ble derfor invitert til en eksklusiv visning av et banebrytende KI-samarbeidsprosjekt mellom Google Cloud, Google DeepMind, Warner Brothers, Magnopus og Sphere i Las Vegas.
De har ved hjelp av generativ KI gjenskapt den nesten 90 år gamle filmen “Trollmannen fra Oz” og tilpasset den til skjermopplevelsen i det halvkuleformede landemerket Sphere. Filmen har premiere i august, og deltakerne fra Computas kunne fortelle om en imponerende visuell opplevelse.