Nettverksutstyret som gir mer ansvarlig ressursbruk
De fleste store virksomheter har Cisco-utstyr et eller annet sted i nettverket sitt. Nå kan du returnere dette utstyret når du ikke lenger bruker det, og være sikker på at det brukes på nytt eller resirkuleres. Og best av alt: Det skal ikke koste deg noe.
Rundt 80 prosent av verdens internettrafikk går gjennom Cisco-utstyr. Dette betyr at Cisco har et stort ansvar for miljøbelastningen nettverksutstyr har, og de bruker store ressurser på å finne mer ansvarlige forretningsmodeller både for seg selv og deg som kunde.
– Vi har alltid hatt som mål å gi noe tilbake til samfunnet. For 25 år siden bygde vi internett. Nå må vi ta ansvar for den belastningen infrastrukturen vår har for miljøet, sier Trine Strømsnes, som er administrerende direktør i Cisco i Norge.
Cisco har derfor lansert leasing-programmet Green Pay, som har som mål å få kontroll på utstyret som ikke lenger er i bruk ute hos kundene – og tilbakeføre dette til verdikjeden, enten i form av gjenbruk eller resirkulering.
– Vi har satt oss som mål å fjerne eller kompensere for alle våre klimagassutslipp innen 2040. Noe må vi gjøre internt, men den største belastningen foregår ute hos kundene våre, så det er der vi må sette inn trykket, sier hun.
Spar penger på å la Cisco håndtere returen
Med Cisco får kundene mulighet til å leie nettverksutstyr i fem år med negativ rente. Dette betyr at du sparer penger år for år, sammenlignet med å kjøpe, og når utstyret ikke lenger er i bruk sørger Cisco for returen, uten kostnader for deg som kunde.
– Vi må gjøre det enkelt for deg å ta mer ansvarlige valg. Med Green Pay kan du til og med spare penger på å la oss håndtere returen. Og du kan være sikker på at utstyret er i gode hender, sier hun.
Gjennom partnere som Atea sørger Cisco for innsamling av utstyret, sikker sletting, registrering og sortering. Det som kan gjenbrukes blir oppdatert og solgt videre, mens utdatert utstyr demonteres slik at komponentene kan gjenbrukes. Til slutt sørger Cisco og partnere for at materialene blir resirkulert og at mest mulig tilbakeføres til verdikjeden i en eller annen form.
– Kjøper du Cisco-utstyr skal du fremover være sikker på at du kan returnere utstyret når du er ferdig med det, og at mest mulig tas i bruk på nytt, sier hun.
Teknologiutviklingen krever utskifting av utstyr
Selv om nettverksutstyr fra Cisco er kjent for å holde en svært høy kvalitet og sjelden blir ødelagt, er det likevel naturlig å skifte det ut med jevne mellomrom. Det kan være fristende å tenke at utstyret bør kunne leve lenger enn fem år fra et ansvarlighetsperspektiv, men da vil det kunne gå på bekostning av sikkerhet og ytelse.
– Teknologiutviklingen går så fort, at jevnlig utskiftning ofte er nødvendig. Men vi har tilfeller i norske virksomheter der utstyret vårt har levd i beste velgående i 15 år, så det finnes selvsagt ingen fasit for alle. Det vi er opptatt av er å levere på det kundene våre ønsker og har behov for, og legge til rette for mest mulig ansvarlig ressursbruk på veien, sier Strømsnes.
– Vi må gjøre det enkelt for deg å ta mer ansvarlige valg. Med Green Pay kan du til og med spare penger på å la oss håndtere returen.
Trine Strømsnes, administrerende direktør i Cisco i Norge
Hun påpeker at det også har noen fordeler med jevnlig utskiftning av nettverksutstyret, da det jobbes mye med å gjøre enhetene mindre energikrevende og mer resirkulerbare. Det nye utstyret du kjøper i dag vil dermed ha en lavere driftskostnad og mindre belastning for miljøet enn eksisterende utstyr har hatt.
– Teknologiutviklingen går raskere enn noen gang, og med kunstig intelligens vet vi at kravene til nettverksutstyr bare vil øke. Vi fokuserer derfor på å få kontroll på enhetene som allerede er solgt og på å utvikle nye og mindre ressurskrevende produkter til de som trenger nye, sier hun.
Nettverksteknologi er både en del av problemet og løsningen
– Vi må heller ikke glemme at selv om vi er en del av problemet, er vi også en del av løsningen, sier hun.
Med god nettverksteknologi er mulighetene for å finne de smarte, ansvarlige løsningene mange.
– Ved hjelp av vår infrastruktur kan du for eksempel løse noen av de store utfordringene i bygg- og eiendomsbransjen. Her er miljøutslippene enorme, og mulighetene mange, sier hun.
Strømsnes viser til et eksempel fra New York, der Cisco-teknologi har bidratt til å redusere energiforbruket i skyskraperen Penn 1 med over 40 prosent. Penn 1 ble ferdigstilt i 1972 og har 57 etasjer. De siste årene har skyskraperen, der Cisco selv har kontor, gått gjennom en stor rehabilitering, med blant annet intelligent automasjon og strøm over internett (PoE). Det er installert over 5 000 sensorer i bygningen, som alle er tilknyttet nettverket.
– Ved å ta i bruk sensorer og nettverksteknologi kan du overvåke og styre lys, varme og andre energikrevende systemer for å sikre at de kun er i bruk når det er nødvendig. Du kan få innsikt som gjør at du kan bygge smartere og dermed spare tid, byggematerialer og energi. Ikke minst kan du ta faktabaserte valg basert på hvordan bygget faktisk brukes, sier hun.
Så selv om nettverksinfrastrukturen i seg selv belaster miljøet, er det gode grunner til å holde den sikker og oppdatert for å kunne utnytte de mulighetene som ligger i teknologien.
– Vi tror at vår teknologi kan bidra til fantastiske løsninger for miljøet, men for å kunne fortsette å utvikle og produsere produktene våre, må vi også få kontroll på våre egne utslipp. Der er vi nå godt på vei, med god hjelp fra våre partnere og kunder, sier Strømsnes.