Norge har unik kompetanse når det gjelder videomøter. Nå kommer den sikreste varianten
En ustabil verden krever at kommunikasjonen mellom offentlige instanser, beredskapsetater eller bedrifter som kan være utsatt for spionasje og innbrudd, må være så sikker som mulig. Faren for digitale angrep, lekkasjer av data eller ID-tyveri er større enn noensinne.
Samtidig er mange av oss blitt komfortable med å ha møter over video, da det ofte er praktisk og tidsbesparende. Men slike møter foregår gjerne over tjenester og infrastruktur som ikke setter sikkerhet aller høyest.
Bransjeveteranen satser på sikkerhet
Tom Martin er CEO i Kinly, en norsk bedrift som har spesialisert seg på løsninger for videomøter. Han forteller at det er et voksende behov for sikre møter, og viser blant annet til NSMs risikorapport for 2024. Den fremhever et stadig voksende digitalt trusselbilde, som utfordrer nasjonal sikkerhet, og at norske virksomheter må styrke sin digitale beredskap.
Martin vet hva han snakker om. Han har vært i bransjen i over 16 år, og har vært med på en reise sammen med Kinly i forskjellige roller, frem til konsernsjef-stillingen han har i dag.
Han understreker at sikkerhet alltid har vært en kjerneprioritet hos Kinly, og at de nå er klare med Kinly Secure Meet - en helhetlig, brukervennlig løsning for videomøter som tilfredsstiller selv de strengeste kravene. Den lanseres som en skytjeneste basert på abonnement per bruker.
– Security by design har alltid vært viktig for oss og for våre kunder. Og det har eksistert sikre løsninger for videomøter tidligere, men de har gjerne vært vanskelige å rulle ut og implementere hos kunder. Det har vært mange flere aktører involvert for å få ut slike løsninger, og det var ikke sikkert som det vi har nå.
Ivaretar data og privatliv
Han forklarer at vi i dag lever i et stadig mer usikkert landskap, og aktører innen forsvar og politi, sykehus, banker eller private bedrifter som er utsatt for innbrudd, har et behov for landsdekkende løsninger som beskytter norske data.
– Dersom uvedkommende får tilgang til sensitiv informasjon som for eksempel hvem som er deltakere i et møte, tidspunktet og emnet for møtet, lokasjon til deltakere, og lignende, kan dette være med på å danne et bilde av pågående prosesser.
Alle deltakere som kobler seg opp i møter på plattformen skal være sikre på at datastrømmen holdes i Norge, at alle data om møtet lagres i norske datasentre og håndteres av norske ressurser.
Dette hindrer muligheten til at data lagres og dekrypteres i transitt mellom land, eller utleveres av bedrifter underlagt andre nasjoners sikkerhetslover.
– Trusler og fiendtlige aktører er imidlertid ikke det eneste aspektet ved sikkerhetsbehovet. Vi må også ta vare på GDPR og personvern. Det er mange som er opptatt av personvern og privatliv. De vil beskytte egne data, og de vil at dataene skal befinne seg i Norge.
Norsk infrastruktur
Kinly Secure Meet bygger på et samarbeid mellom tre selskaper, der Kinly står i front med tanke på design av løsninger og alt som kundene forholder seg til. Teknologien leveres av Pexip, mens dataene ligger hos datasentrene til Orange Business i Norge.
Løsningen er bygget på en suveren skyplattform som sikrer at data lagres, behandles og reguleres innenfor et spesifikt land i tråd med lokale lovkrav.
– Det som ofte skjer i tilsvarende løsninger er at man har datasentre over hele verden, og dataene går ofte utenfor Norges grenser. Det vi har gjort her, er å sørge for at alt av data er 100 prosent sikkert og låst innenfor Norge, sier Tom Martin.
Konsernsjefen nevner at hele tjenesten er utviklet med fokus på sikkerhet og dataintegritet. Det å ha all infrastrukturen i Norge er ett viktig poeng, og det er ikke minst viktig for Kinly å samarbeide med norske selskaper som kjenner til behovene og kravene i Norge, og som kjenner til løsningene og myndighetene.
Stort kompetansemiljø i Oslo
Tom Martin forklarer at det har vært naturlig for Kinly å samarbeide med Pexip, som leverer teknologien under panseret til Kinly Secure Meet. Med sine kontorer på Lysaker utenfor Oslo, ligger Pexip midt i et stort kompetansemiljø innen videomøter.
– Vi var blant de første samarbeidspartnerne til Pexip. Vi kjenner dem veldig godt, og de er et ledende selskap innenfor sikker videomøte-teknologi. Dette er noe få utenfor miljøet vet, men Oslo er verdensledende innen samhandlingsteknologi, videokonferanser, plattformer og infrastruktur.
Tom Martin trekker historiske linjer tilbake til blant annet Tandberg-miljøet, som var innovative innen radioteknologi.
– Norge var tidlig ute med å etablere standarder og protokoller, og jobbe med radiobølger, TV-bilder og videobølger. Det store forsknings- og utviklingsmiljøet vi har i Oslo nå, har sine røtter i denne kompetansen. Nå har vi et stort økosystem innen videokonferanser, med mange bedrifter som samarbeider og utveksler kunnskap.
Trond Johannessen, CEO i Pexip, legger til:
– I en verden med stadig økende digitale trusler er det kritisk at kommunikasjon mellom private virksomheter, offentlige instanser og nødetater skjer på en helt privat og robust plattform. Hos Pexip har vi alltid hatt fokus på å levere teknologi som kombinerer brukervennlighet med det høyeste nivået av sikkerhet og kontroll.
– Våre løsninger muliggjør at sensitive data forblir innenfor nasjonale grenser og beskyttes mot uautorisert tilgang, slik at våre kunder kan ha full tillit til sine videomøter. I dagens digitale landskap er dette ikke bare en fordel – det er en nødvendighet
Legger opp til sikre rutiner
Et annet aspekt der Norge er langt fremme er også offentlig IT, med gode sikkerhetsløsninger som BankID. Det er mulig å sette krav til identifisering med BankID for pålogging til Kinly Secure Meet.
– Sikkerhetsløsningene våre har innebygd mulighet til å identifisere seg med BankID. Dette innebygde personvernet er en del av tjenesten vår. Vi tar i bruk den sikre infrastrukturen og løsningene som allerede finnes i Norge, og vi har for eksempel implementert graderinger ut fra sikkerhetsaspektet til møter. Dette er de sikreste måtene å identifisere seg på vi har i dag.
Graderingen er med på å sikre hvem som kommer inn i et virtuelt rom, hvem som har tilgang til hva, og hvilke autorisasjoner de har. Samtidig er det viktig å ivareta en god brukeropplevelse for alle. En offentlig organisasjon, med flere tusen ansatte over hele Norge, må ha den samme sømløse brukeropplevelsen uansett.
– Det må være tilgjengelig, enkelt å ta i bruk, og enkelt å styre sikkerhetsaspektet. Og det må være enkelt å sette opp. Det er en ganske så ferdig pakke som kobles opp og tilpasses litt. Det er viktig for oss at man ikke bruker et halvt år og tusenvis av konsulenttimer på å implementere, sier Tom Martin.
Konsernsjefen runder av med å nevne at digitale kommunikasjonstjenester er ryggraden i både privat og offentlig sektor, og at behovet for sikre, robuste og suverene løsninger i skyen har aldri vært større.
– Vi har i mange år levert lokale løsninger til sikkerhetsbevisste kunder innen sektorer og virksomheter med strenge krav til etterlevelse. Med denne erfaringen som grunnlag lanserer vi nå en suveren skytjeneste basert på abonnementsløsning, som gjør beste praksis enkelt tilgjengelig også for kunder som har valgt tradisjonelle skybaserte møteløsninger som primært samhandlingsverktøy.
– Vi leverer en trygg, fleksibel og høytytende møteløsning som står støtt mot morgendagens kommunikasjonsutfordringer, avslutter Tom Martin.