Dette er IT-konsulentenes nye favorittspråk
– Vi ender ofte opp med å bruke de samme gamle løsningene som alltid har fungert uten å tenke på at de kan være utdatert, poengterer seniorkonsulent Åsne Holtklimpen i Atea.
Hvert år samles konsulenter fra Norges største miljø innen IT-infrastruktur til Atea TechnoCamp, hvor de i år hadde en rekke spennende foredrag og workshops innenfor ulike faglige spor som automasjon, Cloud Workspace og strategisk rådgivning. Over 150 av Ateas konsulenter var på plass på Scandic Oslo Airport Hotell på Gardermoen da TechnoCamp ble arrangert for 25. gang nå i november.
Python-kurs for data engineering
Høydepunktet var for mange et hands-on kurs i datamanipulering innen Python-programmeringsspråk. Kurset ble holdt av Python-råtassen Andy Olsen fra Wales. Her utforsket konsulentene noen av de mest populære bibliotekene og APIene for å manipulere data, inkludert NumPy, Pandas, Flask og PySpark.
En av deltakerne der var Sybolt Visser, som jobber som konsulent innen Data Engineering.
– Python-kurset har vært lærerikt, og er det jeg har brukt mest tid på. Vi har lært å bruke Python for Data Engineering, som er fint å ha i verktøykassen. Jeg bruker gjerne flere programmeringsspråk avhengig av formålet, og det er fint å utfordre seg selv rundt hva man er vant med, poengterer han.
Sybolt forteller at han bruker Python stadig oftere.
– Det er spesielt viktig for meg å forberede dataene til analyse og ved bruk av Python blir vi mindre avhengig av enklere og mer kostbare skytjenester, som gjør strukturering av data for deg. For eksempel i Microsoft Azure kommer man seg unna med kjennskap til SQL (Structured Query Language), forteller han.
Han forteller at på fjorårets TechnoCamp var han med på oppstarten av Community Innsikt, som er en intern virtuell møteplass på tvers i Atea for læring, deling og dialog innen fagområdet.
– Det har vært kjempenyttig, og gjør at vi lærer mye raskere. Det er godt å kunne stille spørsmål når man har en utfordring eller bare ønsker inspirasjon til det vi jobber med.
– Det er alltids noen som har erfaringer fra lignende prosjekter hvor vi deler koder fordi vi gjør mye av det samme. Vi har ofte lignende datakilder og samme formål, så det gjør at vi ikke utvikler det samme og finner opp hjulet på nytt, poengterer han.
– En stor fordel å bruke dette språket
Geir Bragstad jobber som teknologisjef i nyoppstartede Atea Analytics, og hadde det faglige ansvaret for planleggingen av Python-kurset.
– Her lærer vi datamanipulasjon i Python, altså ikke Data Science, men å tilrettelegge for eksempel flytting av data, forklarer han.
Han forteller at Python-kurset egentlig er et 4-dagers kurs som er komprimert til 1,5 dag, så det er tiltenkt viderekommende som har litt erfaring med programmering.
– Det var et begrenset antall plasser til kurset som ble revet bort med engang, så interessen var stor. Tilbakemeldingene har også vært veldig positive.
– Mange har jo en tendens til å holde seg til det de er komfortable med, men vi håper de kan begynne å bruke det i det daglige. Flere her har over 20 års erfaring, men det er ikke alltid at deres metoder er de beste. Med nye verktøy kan det bli bedre og mer effektivt, sier han og legger til at Python akkurat gikk forbi Java som det nest mest populære programmeringsspråket.
– Da er det en stor fordel å bruke det språket, slår han fast.
Av og for konsulenter
HR-Business partner i konsulent Rune Haugen har det overordnede ansvaret for programmet på TechnoCamp. Han forteller at TechnoCamp, i tillegg til faglig påfyll, er en ypperlig arena for konsulentene til å bli bedre kjent på tvers av kontorer og avdelinger.
– Fag er selvsagt i fokus på TechnoCamp, hvor de faglige sporene er laget av og for konsulenter som brenner for faget. Vi jobber med å legge til rette for at deltakerne skal bygge nettverk og skape et godt konsulentmiljø i Atea.
Han forteller at gjennom året arrangerer de flere kortere «tech updates» i tillegg til at mange konsulenter får reise på tech-konferanser verden rundt. Lærdommen fra disse konferansene tas med og deles på flere arenaer, blant annet TechnoCamp.
– Networkingen konsulentene imellom er kjempeviktig. Vi har mange nyansatte og flere som ikke har startet enda, som deltar på TechnoCamp. Vi oppnår med dette at de blir raskt kjent med sine nye kollegaer og Atea allerede før de har begynt. Vi kommuniserer mye digitalt, men her får alle et ansikt, som gjør at det er mye lettere å plukke opp telefonen neste gang man står fast eller trenger bistand, poengterer Rune.
– Godt å komme seg litt ut av bobla
En av de som har hatt stor nytte av den sosiale biten på Atea TechnoCamp er nyansatte Åsne Holtklimpen, som startet som seniorkonsulent innen Digital Workspace nå i høst.
– Jeg begynte i august, så det har vært fint for meg å bli bedre kjent med nye kollegaer, og ikke bare de jeg jobber med til daglig. Jeg har fått en veldig god start i Atea, og har virkelig fått mange gode kollegaer, sier hun.
Selv har hun over 18 års erfaring fra IT-bransjen, men er klar på at man aldri blir utlært i denne bransjen.
– Jeg blir ofte sittende med mange av de samme oppgavene i hverdagen, og da er det godt å komme seg litt ut av bobla. Det er for eksempel nyttig å snakke med kollegaer som har hatt samme, og kanskje andre, utfordringer som deg, og dermed få inspirasjon fra hvordan de har løst det. Man ender jo ofte opp med å bruke de samme gamle løsningene som alltid har fungert, og da tenker du gjerne ikke over at det kan være utdatert, poengterer hun.
Åsne deltok på sporet Collaboration & Identity.
– Sporet mitt hadde besøk av to fra Microsoft som snakket om sikkerhet og governance i Microsoft 365. Vi jobbet med alt fra klassifisering av data, Data Loss Prevention (DLP) og Azure Information Protection, forteller hun.
– Det har vært utrolig nyttig å få faglig påfyll, og ikke bare konkret på mitt fagområde, men bredt innenfor IT-infrastruktur. Selv om jeg hovedsakelig jobber med Digital Workplace, så er det jo viktig som konsulent å ha oversikt over hva som rører seg i bransjen, avslutter hun.