Slik bygger de intern kompetanse i cybersikkerhet
DNV satser tungt på cybersikkerhet, og investerer mye i å øke kompetansen internt og utvikle unge talenter innenfor området. En av disse talentene er den ferske cyber-traineen Juhi Saigal.
– Jeg hadde aldri hørt om DNV før, men da jeg begynte å undersøke, resonnerte selskapets verdier og visjon veldig med meg. Alle jeg snakket med hadde bare positive ting å si, selv de som hadde forlatt selskapet, forteller hun.
I en tid hvor cybersikkerhet blir stadig viktigere, har DNV etablert seg som en attraktiv arbeidsgiver for de som ønsker å være i forkant av denne utviklingen.
Som kanskje Norges mest internasjonale selskap med virksomhet i over 100 land, og med et tydelig fokus på kontinuerlig læring, tilbyr DNV gode muligheter for både nyutdannede og erfarne fagfolk.
Traineeprogrammet som åpner dører
Juhi startet først på en utdanning i frontend-utvikling ved Noroff Fagskole, før hun valgte å ta en bachelorgrad i Cyber Security ved Noroff Høyskole. Etter å ha fullført studiene i sommer, ønsket hun seg en arbeidsplass der hun kunne kombinere sine interesser i en bedrift som opererer innen ulike sektorer.
– Intervjuprosessen var grundig og involverte både tradisjonelle intervjuer og caseoppgaver. Feedbacken jeg fikk var veldig konstruktiv og hjalp meg gjennom det siste året av studiet, forteller Juhi.
Traineeprogrammet varer i 18 måneder og består av tre rotasjoner på seks måneder hver. Dette gir henne muligheten til å jobbe i ulike deler av selskapet, både nasjonalt og internasjonalt.
– Det er en fantastisk måte å bli kjent med selskapet på. Jeg får dykke dypt inn i forskjellige områder innen cybersikkerhet og virkelig forstå hvordan teori blir til praksis, sier hun entusiastisk.
Fra katastrofehåndtering til cybersikkerhet
Arnfinn Tønnessen jobber i dag som sikkerhetssjef i DNV, og har en bakgrunn som kombinerer informatikk, samfunnsfag og psykologi.
Med en doktorgrad i katastrofehåndtering har han jobbet med alt fra å forberede mennesker på ekstreme situasjoner til krisehåndtering i Forsvaret. Dette har vært knyttet til det tidligere Kontoret for Katastrofepsykiatri (KKP), som var en del av Forsvarets Sanitet og Universitetet i Oslo.
– I DNV bruker vi minst 5 prosent av vår omsetning på strategisk forskning, innovasjon og teknologiutvikling. Jeg begynte i Biorisk & Biosecurity-programmet i DNVs strategiske forskningsavdeling i 2004, og ble deretter sikkerhetssjef i 2007, forteller han.
Det som gjør DNV så spennende er ifølge Arnfinn det globale perspektivet med mange kompetente kollegaer og muligheten til å påvirke fremtiden innen sikkerhet.
– Stillingen min som sikkerhetssjef er en fri rolle som i hovedsak består av å beskytte DNVs og våre kunders viktigste verdier – informasjonen vi er betrodd å forvalte.
I tillegg til å huse et av Norges største IT-miljøer, består DNVs store IT-avdeling av erfarne kollegaer over hele verden.
– Vi driver fortsatt egne datasentre. I tillegg har vi forretningsområdet Digital Solutions som selger egenutviklet programvare (SaaS – Software-as-a-Service), samt vår egen uavhengige skyløsning Veracity. Dette gir oss en bredde og dybde som er verdifull når vi går til innkjøp av skybaserte løsninger, fortsetter han.
Han understreker også viktigheten av DNVs globale tilstedeværelse.
– Vi er der våre kunder er, og det gir oss en unik posisjon til å møte utfordringer og muligheter på tvers av landegrenser, fortsetter han.
Cyber Security Awareness Month
I oktober, under Cyber Security Awareness Month, har både Juhi og Arnfinn vært involvert i aktiviteter for å øke bevisstheten rundt cybersikkerhet internt i DNV.
– Jeg har vært med på å planlegge globale aktiviteter som streames fra Høvik til alle våre kontorer. I tillegg har jeg hjulpet lokale kontorer med deres initiativer, forteller Juhi.
De mest populære aktivitetene har vært “Capture the Flag"-konkurranser, som utfordrer ansatte med tekniske oppgaver innen kryptografi, filanalyse og bildeanalyse. I tillegg har det vært kryssordkonkurranser og ukentlige quizzer.
– Det har vært en morsom og engasjerende måte å øke kompetansen internt. Det er skikkelig gøy å se kollegaer fra hele verden delta, sier hun.
– Vi har organisert "lunch and learns" med både interne og eksterne foredragsholdere som har holdt foredrag innen forskjellige sikkerhetsområder, fortsetter hun.
Arnfinn legger til at selskapet investerer tungt i kompetanseutvikling innen informasjonssikkerhet, for eksempel gjennom programmer som “Black Belt Scheme”, som gir ansatte mulighet til å fordype seg i cybersikkerhet.
– Vi hadde vår første 'graduation' i år med seks deltakere som fullførte 'black belt'-utdanningsprogrammet over to år, som viser vårt engasjement for kontinuerlig læring, poengterer han.
En kultur for læring og utvikling
Både Juhi og Arnfinn trekker fram DNVs sterke fokus på å investere i sine ansatte som en av de største fordelene ved å jobbe i selskapet.
– Hvis man ønsker å ta kurs, delta på konferanser eller ta sertifiseringer, er DNV veldig støttende. Jeg fikk blant annet være med på Gartners sikkerhetskonferanse i London, sier Juhi.
DNV tilpasser kompetanseutvikling til den enkelte ansattes rolle, nivå og egne ønsker. De ansatte lærer 70 prosent direkte fra arbeidsoppgavene, 20 prosent fra kunnskapsdeling og 10 prosent fra formell videreutdanning.
– Det er fantastisk å jobbe et sted hvor læring og utvikling er så integrert i kulturen, legger hun til.
Nylig ble DNV for andre gang kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver i Randstads arbeidsgiverundersøkelse for 2024. Selskapets brede portefølje gir ansatte muligheten til å jobbe på mange ulike typer prosjekter.
Muligheter for internasjonal karriere
Med sin globale tilstedeværelse tilbyr DNV også verdifulle muligheter for ansatte som ønsker en internasjonal karriere.
– Det som interesserer meg finnes i alle sektorene. Å kunne bevege seg internt for nye muligheter er veldig attraktivt. DNVs fleksible karrieremodell gjør det også mulig å endre retning underveis, sier Juhi.
Arnfinn påpeker at mange tidligere traineer nå har viktige posisjoner i selskapet.
– Traineeprogrammet gir en solid plattform for vekst. De får internasjonal erfaring tidlig og kan bygge et sterkt nettverk, sier han.
Grip mulighetene!
For de som vurderer en karriere innen cybersikkerhet, tilbyr DNV en spennende og utfordrende hverdag.
– Hvis du trives på jobb sammen med dyktige og erfarne kollegaer, er sjansen stor for at du blir god. DNV er et sted hvor du kan vokse, lære og virkelig gjøre en forskjell, sier Arnfinn.
Juhi oppfordrer til å være proaktiv og åpen for tilbakemeldinger.
– Vær nysgjerrig, ta initiativ og grip de mulighetene som dukker opp. Evnen til å ta imot tilbakemeldinger og bruke dem til å vokse, tror jeg er nøkkelen til suksess, avslutter hun.