Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Fra ørken til dyrkbar jord på syv timer 

Etter fem måneder: Utenfor Dubai har Desert Control dyrket vannmelon, squash (zucchini) og perlehirse i ørkenen. Resultatet var 20-50 prosent vannbesparelse og økt avlingsutbytte fra 17-62 prosent for dette prosjektet.
Etter fem måneder: Utenfor Dubai har Desert Control dyrket vannmelon, squash (zucchini) og perlehirse i ørkenen. Resultatet var 20-50 prosent vannbesparelse og økt avlingsutbytte fra 17-62 prosent for dette prosjektet.
Del

Under normale omstendigheter kan det ta syv år å forandre ørken til dyrkbar jord. Stavangerselskapet Desert Control er i stand til å gjøre det på syv timer.

Hemmeligheten er en ny type leire som binder fuktighet og setter fart på prosessen. Med tanke på de enorme områdene med dyrkbar jord som hver eneste dag blir borte, kan den norskutviklede løsningen gjøre en stor forskjell.

Desert Control ble etter 12 års gründerarbeid etablert i 2017. Selskapet har allerede høstet priser og en viktig kontrakt i Abu Dhabi. Men med fokus på utprøving og validering av LNC-leiren har andre deler av utviklingsjobben måttet vente.

– Alt av data som er hentet inn av sensorer har vært via tredjepartsløsninger og manuelt prosessert. Desert Control trengte å effektivisere innhentingen og bearbeidingen av data.

Jens Omfjord er en av fire konsulenter fra Accenture som sammen med tre studenter har jobbet med prosjektet for Desert Control.
Jens Omfjord er en av fire konsulenter fra Accenture som sammen med tre studenter har jobbet med prosjektet for Desert Control.

Dette sier prosjektleder Jens Omfjord. Han er en av fire konsulenter fra Accenture som sammen med tre studenter i sommer gikk løs på utfordringen.

– Initiativet kom faktisk fra en av de ansatte i Accenture. Da vi skulle velge ut prosjekter, var dette et av de som pekte seg ut. Spesielt fra et bærekraftsperspektiv. 

Maskinlæring, automatisering og muligheter for oppskalering var sentrale stikkord. Først fikk teamet en innføring i hvordan den spesielle leiren fungerer og hvordan den brukes.

– Entusiasmen til Desert Control smittet raskt over på studentene. Det ga en ekstra drive å jobbe med noe som kan bidra så konkret til å løse miljøutfordringene, sier Omfjord.

Teststasjon med Raspberry Pi

Det Desert Control gjør er å blande leire og vann på en måte som spalter leirpartiklene til nanopartikler. Resultatet er Liquid Natural Clay (LNC). LNC legger seg som et belegg på utsiden av sandkornene, dette sørger for at sanden holder på vann og næringsstoffer som en svamp.

I tillegg til å forvandle ørken til dyrkbar jord, reduseres vannforbruket med ca. 50 prosent. Samtidig økes avlingene.

Rent praktisk blandes nanoleiren i spesialutviklede mobile reaktorer på størrelse med shippingcontainere. Disse kan installeres i området der nanoleiren skal brukes – Midt-Østen, Nord-Afrika og vestkysten av USA er blant stedene der behovet er stort. Dermed kan lokal leire benyttes som råstoff for produksjonen.

Desert Control sin mobile produksjonsenhet er på størrelse med en 20-fots shippingconteiner. <i>Foto:  Desert Control</i>
Desert Control sin mobile produksjonsenhet er på størrelse med en 20-fots shippingconteiner. Foto:  Desert Control

Når jordsmonnet er behandlet med den nyskapende blandingen, er det viktig å overvåke temperatur og fuktighet på ulike nivåer i jorda for å optimalisere effekten.

– Vi laget en egen teststasjon med to sensorer og en Raspberry Pi-basert løsning. Studentene jobbet også med å visualisere datastrømmen for å gjøre det lettere å tolke resultatene, forklarer Omfjord.

Underveis ble det lagt på mer funksjonalitet i en Azure skyløsning.

– Dette var i utgangspunktet et Proof of Concept-prosjekt. Men Desert Control har dessuten fått en ferdigutviklet kode der flere sensorer lett kan implementeres.

Betydningen av et godt datagrunnlag

Teknologidirektør i Desert Control Tor Karlsen beskriver samarbeidet med Accenture-studentene som velfungerende og inspirerende.

– Det vi hadde lyst på og trengte var akkurat det vi fikk: En fungerende prototype på en løsning som samler inn jorddata til skyen.

Karlsen forteller at verdien i å registrere og overvåke data er stor. For det første er det viktig å verifisere effekten overfor kundene. Dessuten hjelper datagrunnlaget Desert Control å forutsi hvilken unik formulering av nanoleiren som vil skape optimale forhold for ulike typer jordsmonn og planter.

– I hvert tilfelle vil det være forskjellige typer jord og leire. Hva som skal dyrkes spiller også inn på hvordan vi legger opp LNC-behandlingen. Med utgangspunkt i Accentures arbeid har vi nå et veldig godt grunnlag for å utvikle en framtidsrettet løsning, sier Karlsen.

 Med teststasjonen: Åste Brune Tomren, i bakgrunn Mira Lilleholt Vik (veileder), Iver Andreas Ugelvik og Espen Hovland.
 Med teststasjonen: Åste Brune Tomren, i bakgrunn Mira Lilleholt Vik (veileder), Iver Andreas Ugelvik og Espen Hovland.

For Jens Omfjord har det vært ekstra spennende å sitte som veileder; for tre år siden var han selv blant Accentures sommerstudenter på et lignende prosjekt.

– Jeg kjenner igjen det sterke engasjementet og viljen til å lykkes. Det er annerledes å jobbe med programmering for næringslivet enn å gjøre det på skolebenken, smiler han.

At prosjektet var vinklet mot bærekraft har gitt studentene en ekstra motivasjon. Iver Andreas Ugelvik trekker fram den gode gruppedynamikken og samspillet med Desert Control.

– Det var veldig givende å vite at vi jobbet for en bedrift som gjør en forskjell. Dessuten gir det mye for meg som student å være med å løse en oppgave som tilfører kunden en verdi. 

Også Åste Brune Tomren sier hun har lært utrolig mye på de seks ukene:

– Min programmeringserfaring har tidligere vært mest relatert til fag på skolen, så det var veldig gøy å få brukt den på et ekte prosjekt. Spesielt satte jeg pris på å være i et miljø der det hele tiden var åpent for å komme med spørsmål.

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Accenture