KARRIERE

11 råd til deg som nettopp har kommet inn i ny jobb

Har du nettopp skiftet jobb? Her gir vi deg noen gode råd om hvordan du bør forholde deg i den nye situasjonen.

Gunnar Krogh-Tonning
25. okt. 1999 - 14:31

1. Fortell dine kunder og bransjekolleger om jobbskiftet
På ditt nye arbeidssted kan du opprettholde kontakten med gamle kunder, forretningsforbindelser og gamle kolleger. En fiks liten skriftlig underretning eller rask telefon er stort sett det som behøves for å fortelle at du skifter jobb. Glem heller ikke å oppgi din nye adresse til leverandører og andre kontakter som fortsatt er nyttige, konferanse- og seminararrangører, messer mm

2. Skaff bransjekunnskap tidlig
Du får ikke lang tid til å innarbeide deg. Allerede fra første dag i den nye bedriften blir det trukket veksler på deg. Noen måneder før du tiltrer bør du derfor begynne å skaffe deg relevante bransjekunnskaper. Fagtidsskrifter og bransjeforbund er nyttige kilder, og messebesøk kan gi god oversikt over bransjens produkter.

3. Egen strategi
Når du har undertegnet kontrakten, ber du dine nye overordnede om intern informasjon som er viktig for ditt arbeidsområde. Ta rede på hvordan produktene forholdt seg til markedet siste år og hva bedriften har tenkt å investere i den nærmeste fremtid. Lag så dine egne salgs- og utviklingsplaner. Gå frem som du tidligere har gjort når det gjelder planlegging - det er disse kvalifikasjonene som har skaffet deg ny jobb. Anvend derfor ikke nye og ukjente metoder. Det er dine personlige kvalifikasjoner som har gjort deg attraktiv for bedriften.

4. Delta i konferanser tidligst mulig
Har du undertegnet en kontrakt midt i kalenderåret og som trer i kraft fra januar det påfølgende år, gjør du klokt i å delta i planleggingssamtaler og møter så fort som mulig, da det er disse planene som er retningsgivende når du begynner i stillingen. Disse informasjonene er viktige for din egen forberedelse og planlegging. Men press ikke for hardt på å få delta hvis bedriften ikke er positiv. Mange bedrifter vil være forsiktige p.g.a. konkurransen, og kanskje synes at du er for ivrig - for tidlig.

5. Snakk aldri med bare én person i organisasjonen
Mange har som kardinalregel at bredde i synspunkter, også input utenfra, er helt nødvendig. Gruppediskusjoner er et viktig verktøy for å få overført informasjon raskt til de underordnede og få deres synspunkter. Utvekslingen renser luften og underbygger egen forståelse av problemene.

6. Ha en åpen innstilling til de ansatte
Medarbeiderutvalg og regler for informasjonsutveksling virker trolig til en leders fordel. En åpen utveksling sikrer at den type sjokk som skaper bitterhet ikke oppstår.

7. Fyll kunnskapshull
Unge medarbeidere får delta på relevante kurs raskt etter at de har begynt , men sjelden ledere. Underordnede blir med begeistring sendt av gårde, men av lederen forventes det at han eller hun har kunnskapene i orden. Ut over rene basiskunnskaper vil bedriften som regel være positiv til- og villig til å bære en del av kostnadene for at du oppdaterer deg.

8. Prioriter tidlig
Det er viktig helt fra begynnelsen av straks å takle kortsiktige problemer som brannslukking, deretter langsiktige spørsmål, som planlegging.

9. Rist ikke opp for mye støv i begynnelsen
Ikke noe gjør kolleger mer uønsket enn overdreven arbeidsutfoldelse og trang til å sette alt på hodet - ingen ønsker revolusjon. Hold tempoet under kontroll de første tre månedene og vær heller litt tilbakeholden den første tiden bak en ny skrivepult. Bedriften forlanger riktignok idéinnsprøyting av deg, men la disse idéene komme gradvis og uten noe kraftig akkompagnement. Men lytt nøye til reaksjonene. Kan du kombinere din kreativitet sammen med dine nye medarbeideres erfaring, kan du etterhvert legge av deg din tilbakeholdenhet og la den gå over i aktivitet.

10. Nøl ikke for lenge
I mange tilfeller er det bedre å handle raskt og kraftig, selv når informasjonen er så som så. Venter man for å samle flere fakta, blir man gjerne fanget i det sosiale spindelvev som har dannet seg mellom den nye toppsjefen og den etablerte ledergruppen.

11. Action
Det forventes at du raskt viser resultater! Kreative og kvalitative!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.