Stresstest av sosiale medier foran valget i Tyskland
EU-kommisjonen skal organisere en stresstest av sosiale medier før valget i Tysland for å hindre desinformasjon.
Microsoft, Tiktok, Linkedin, Google, Snap, Meta og X skal alle ta del i stresstesten, sier en talsmann for kommisjonen.
Formålet for testen er å sjekke om plattformene er godt nok forberedt på å hindre desinformasjon eller misbruk av sine systemer.
Det er Tyskland som har bedt om testen, som skal gjennomføres innen 31. januar. I Tyskland er det valg 23. februar.
EU-kommisjonen har tidligere startet flere granskinger av milliardæren Elon Musks meldingstjeneste X for brudd på EUs lov om digitale tjenester (DSA).
Om plattformene ikke respekterer loven, kan de ilegges hard straff, inkludert bøter på 6 prosent av sin totale globale omsetning.
Ericsson forklarer Trump-donasjon: – Må være en del av det amerikanske økosystemet
– Vi må kunne samarbeide med hvem som helst som sitter i Det hvite hus, sier toppsjefen i Ericsson, som ga flere millioner kroner til Donald Trumps innsettelse.
Donasjonen på 5,5 millioner svenske kroner har utløst reaksjoner blant de ansatte, ifølge en fagforeningsleder som Dagens industri har snakket med.
Men toppsjef Börje Ekholm forsvarer beslutningen. Han konstaterer at verden ser noe annerledes ut enn for noen år tilbake.
– Vi må være en del av det amerikanske økosystemet. Hvis ikke finnes ikke Ericsson, sier Ekholm til nyhetsbyrået TT.
Han peker også på det pågående teknologikappløpet mellom USA og Kina.
– Vi har en veldig stor markedsandel i USA og må kunne samarbeide med hvem som helst som sitter i Det hvite hus.
Videre påpeker han at geopolitikken for tiden endrer seg i høyt tempo. Ifølge Ekholm spiller geopolitikken en helt annen rolle enn for fem år siden.
Ifølge Dagens industri har Ericsson aldri tidligere gitt penger til en presidentinnsettelse i USA på denne måten. En lang rekke amerikanske selskaper ga også penger til innsettelsen. Det samme gjorde svenske Spotify.
Telia håver inn milliard på salg av Marshall
Telia Company selger sin aksjepost på 9,6 prosent i Marshall Group til HongShan Group for 101 millioner euro (1,2 milliarder kroner). Salgssummen vil de bruke på å redusere gjeld.
Andreas Ekstrøm, direktør for oppkjøp i Telia Company, sier at Marshall Group er et spennende selskap med produkter som er populære over hele verden og som også Telia selger i sine butikker.
– Vi ble eier i Marshall Group gjennom en tidlig investering i Zound Industries i 2014 og har vært en aktiv minoritetseier. Dette er rette tid for å selge, for Telia prioriterer nå vår kjernevirksomhet.
Gunn Karin Gjul ute av regjeringskontorene. Stoltenberg-medarbeider overtar
Sissel Kruse Larsen blir etter det DN.no erfarer utnevnt til ny statssekretær for digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) når regjeringen møtes i dag, fredag 24. januar.
Sissel Kruse Larsen har i snart fem år vært Jens Stoltenbergs rådgiver da han var Nato-sjef. Hun fortsatte som Stoltenbergs rådgiver i den nye kapasiteten hans som fremtidig sjef for sikkerhetskonferansen i München og i ledelsen for Bilderberg-gruppen. Etter det DN erfarer tiltrer hun som statssekretær 1. mars.
Regjeringen la 10. januar ut en melding om at Kongen i statsråd hadde gitt Gunn Karin Gjul avskjed i nåde som statssekretær for digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung.
Ericsson melder om vekst
Sterk vekst i Nord-Amerika er det verdens størst leverandør av utstyr til mobilnett trekker fram i sin presentasjon av resultatet for 2024. Tross dette er hovedtallene at salget gikk ned med fem prosent til 247,9 milliarder svenske kroner. Justert ebita endte på 27,2 milliarder (11 prosent).
Konsernsjef Börje Ekholm sier at fjerde kvartal 2024 var en sterk avslutning på året. Han mener å se en stabilisering av markedet for radionettverk – altså utstyret til basestasjonene i mobilnettet.
Ny FCC-sjef ventes å stå for deregulering av telekom i USA
Brendan Carr har nå tatt over som leder for USAs teleregulatør, Federal Communications Commission (FCC). Forventningen er at han vil ønske å deregulere telekom. Carr sier i en slags tiltredelseserklæring at FCC har viktig arbeid foran seg på temaer som favner fra teknologi- og mediaregulering til å bidra til å skaffe nye jobbmuligheter og vekstmuligheter via spektrum, infrastruktur og romindustri, skriver Fierce Network.
Retorikken han bruker inkluderer å fjerne hemskoer for bredbånd til forbrukere, hva det nå måtte være. Allerede er det klart at FCC har veldig lite de skal ha sagt over bredbåndsaktører i USA, etter at en domstol nylig slo fast at myndighetene ikke har rett til å innføre nettnøytralitet.
Chat GPT gikk ned for telling
Mange fikk trøbbel med å komme inn på Chat GPT, som følge av tekniske problemer.
Verken nettjenesten eller appen fungerer ved 13-tiden torsdag. Digi får en feilmelding 503 «bad gateway» eller «service temporarily unavailable» fra webserveren Nginx. Appen svarer «internal server error».
Ifølge nettstedet Downdetector har rundt 4 000 brukere rapportert om nedetid på tjenesten, som tilbys av Open AI.
Utgiveren oppgir på statussidene at de undersøker en feil, som knyttes til et applikasjonsgrensesnitt. Feilen oppsto 12:33 og ble rettet klokken 13:23, ifølge selskapet.
KI-tjenesten har oppnådd en eventyrlig vekst, siden lansering for drøyt to år siden. Open AI kunngjorde nylig at de har 300 millioner ukentlige brukere.
I 2025 forventer de at Chat GPT vil omsette for 11,6 milliarder dollar, noe som tilsvarer mer enn 130 milliarder norske kroner, viser en prognose CNBC omtalte i høst.
Linkedin saksøkt for KI-trening
Linkedin er saksøkt i California for angivelig å dele premium-brukeres private meldinger med tredjepart for KI-trening. Det melder BBC.
«Disse påstandene er falske og uten grunnlag» svarer Linkedin, som er heleid av Microsoft.
Søksmålet hevder at plattformen i august 2022 automatisk tillot deling av brukerdata for KI-formål, uten å varsle brukerne.
En måned senere skal selskapet ha endret personvernreglene og FAQ for å informere om at data kunne brukes til KI-trening, men at dette ikke ville påvirke allerede utført trening.
Gruppesøksmålet er anlagt på vegne av Premium-brukere og «alle andre» i en tilsvarende situasjon med krav om 1 000 dollar i kompensasjon, per bruker, samt et uspesifisert beløp for brudd på konkurranselovgivning.
Linkedin har over én milliard brukere verden over, hvor nesten en fjerdedel er i USA. I 2023 hadde selskapet en inntekt på 1,7 milliarder dollar fra premium-abonnementer, ifølge BBC.
Teknologiene som former IoT-markedet
IoT forvandler allerede måten vi lever og jobber på, med over 19 milliarder enheter i bruk globalt. Teknologier som 5G, edge computing og kunstig intelligens driver denne utviklingen og åpner døren til nye muligheter, skriver Stein André Larner, administrerende direktør i Com4 i et innlegg hos Computerworld.
På bare ti år har IoT radikalt endret hvordan vi lever og arbeider. Vi omgir oss med IoT-enheter som gjør alt fra å fjernstyre ovner til å sørge for at hytta er varm ved ankomst. Elbiler, ofte beskrevet som rullende IoT-enheter, mottar kontinuerlige oppdateringer som forbedrer ytelsen og legger til ny funksjonalitet.
Kombinasjonen av IoT og kunstig intelligens (KI) gir oss intelligente systemer som kan analysere enorme datamengder fra sensorer, forutse problemer og optimalisere prosesser. Kommuner kan for eksempel bruke KI og IoT til å redusere energiforbruk i offentlige bygg, noe som både sparer kostnader og reduserer klimagassutslipp.
Mobilkunder foretrekker å snakke med operatøren
– Tradisjonelle kanaler, og særlig telefonen, er fortsatt førstevalget for kundestøtte blant mobilkunder, er konklusjonen i en undersøkelse gjort av analytikerne i Analysys Mason.
Kundeundersøkelsen har analysert kommunikasjonskanaler for salgssupport og kundestøtte i mobilmarkedet i Canada, Malaysia, Saudi Arabia, Sør-Afrika, De forente arabiske emirater, USA og ti europeiske land. For Norge viser undersøkelsen i 2024 at kundene er mindre fornøyd med bredbånd enn med mobiltjenester.