Kina og Vietnam vil stå opp mot «mobbing»
Kina og Vietnam vil sammen «stå opp mot mobbing» og undertegnet 45 samarbeidsavtaler i forbindelse med president Xi Jinpings besøk i Hanoi.
Ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua skal de to landene samarbeide om alt fra kunstig intelligens (KI) til tollinspeksjoner og handel med landbruksprodukter.
President Xi Jinping understreket mandag at Kina og Vietnam må stå opp mot det han omtaler som mobbing, en uttalelse med tydelig henvisning til handelskrigen USAs president Donald Trump har innledet.
– Vi må styrke vår strategiske besluttsomhet, stå sammen opp mot ensidig mobbing og opprettholde stabiliteten i det globale frihandelssystemet samt industri- og forsyningskjeder, sa Xi til Vietnams øverste leder To Lam.
Datatilsynet bekymret over Meta-trening av KI-modeller i Europa
Facebook-eier Meta skal begynne å bruke offentlig tilgjengelig innhold fra brukere i EU for å trene sine KI-modeller.
Det amerikanske selskapet gjenopptar dermed en praksis som ble lagt på is i fjor etter at kritikere uttrykte bekymring rundt personvernet.
Selskapet, som eier Facebook og Instagram, opplyser mandag at de vil trene sine KI-systemer ved hjelp av offentlige innlegg og kommentarer delt av voksne brukere i EUs 27 medlemsland.
Datatilsynet bekymret
Tobias Judin, seksjonssjef for internasjonal seksjon i Datatilsynet, sier at de følger denne saken nøye, og samarbeider med andre tilsyn i EØS om å vurdere lovligheten.
– Vi har noen bekymringer. For eksempel kan man protestere mot KI-treningen, men det gjelder bare for innhold du har lagt ut selv. Med andre ord gjelder ikke protesten når andre har lagt ut bilder av deg. Og hva hvis en voksen person har lagt ut bilder av barn? Det virker som at dette i utgangspunktet vil omfattes av KI-treningen, sier Judin til NTB.
Judin sier at gammelt innhold som man har lagt ut tidligere, også er omfattet av Metas KI-trening.
– Det kan også være problematisk at KI-treningen ikke bare gjelder fremtidig innhold, sier han.
Skal kunne motsette seg
Meta lanserte nylig sin egen KI-assistent for europeiske brukere, lenge etter at den ble tilgjengelig i USA og andre store markeder.
Selskapets KI-trening har blitt begrenset av EUs strenge personvernlover, som gir folk kontroll over hvordan personopplysningene deres brukes. Selskapet skriver at de i fjor fikk bekreftelse fra EU om at framgangsmåten deres er innenfor lover og regler.
De viser videre til at både Google og Open AI, som står bak ChatGPT, allerede bruker data fra europeere til å trene sine KI-modeller.
Brukere skal få beskjed om hvordan opplysningene deres brukes, og de skal kunne motsette seg dette. Selskapet opplyser at direktemeldinger mellom brukere ikke skal brukes til KI-trening.
Trump sier USA ser på hele forsyningskjeden for elektronikk
USAs president sier i en Truth Social-melding at USA «ser på» hele forsyningskjeden for elektronikk.
Et unntak fra den massive tollen USA har innført for varer fra Kina, ble kunngjort av den amerikanske toll- og grenseetaten CBP sent fredag.
I meldingen, som først ble omtalt av Bloomberg, gikk det fram at smarttelefoner, datamaskiner, bærbare datamaskiner, harddisker, minnebrikker og utstyr for automatisk databehandling ikke omfattes av tollpåslaget på 125 prosent på varer fra Kina som Trump har kunngjort.
I en Truth Social-melding søndag sier Trump at det «ikke ble kunngjort noe toll-unntak fredag».
– Disse produktene er underlagt de eksisterende fentanyl-tollsatsene på 20 prosent, og de flyttes bare til en annen «tollbøtte». Fake news-mediene vet dette, men nekter å rapportere det. Vi ser på databrikker og hele forsyningskjeden for elektronikk i en vurdering av nasjonal sikkerhetstoll, skriver han.
I Bloombergs melding går det i klartekst fram at de nevnte varene er underlagt den såkalte «fentanyl-tollen» på 20 prosent.
«Tollfritaket omfatter ikke en separat Trump-toll Kina er ilagt – en 20 prosents toll innført for å presse Beijing til å slå ned på fentanyl, inkludert forsendelser av råvarer. Andre tidligere eksisterende avgifter, inkludert de som er fra før Trumps nåværende periode, ser også ut til å være upåvirket», skriver de.
Det har vært betydelig forvirring rundt tollsatsene USAs president Donald Trump innførte 2. april. Mesteparten av tollsatsene som Trump presenterte denne dagen, er siden satt på vent i 90 dager, men en grunntoll på 10 prosent består.
Det er imidlertid en rekke andre tollbestemmelser som spiller inn, og The New York Times skrev lørdag at tollen for forskjellige kinesiske vareslag kan variere fra 245 til 0 prosent.
USAs handelsminister varsler egen toll på smarttelefoner og databrikker
USAs handelsminister Howard Lutnick sier en toll på elektroniske produkter som smarttelefoner, datamaskiner og databrikker vil være klar om en måned eller to.
Sent fredag ble det kjent at en rekke elektroniske produkter ble unntatt i handelskrigen mot Kina. Det ga en velkommen lettelse i tollbelastningen for store amerikanske teknologiselskaper som er avhengig av import fra landet.
Men i et intervju med TV-kanalen ABC sier Lutnick at det vil komme en egen toll på disse produktene.
– Vi kan ikke være avhengig av Kina for fundamentale ting vi trenger. Legemidlene og databrikkene våre må bli laget i USA, sier han.
Bloomberg: Smarttelefoner unntas i Trumps handelskrig
USAs president Donald Trump holder smarttelefoner, datamaskiner og annen elektronikk utenfor i sitt nye tollregime, ifølge Bloomberg.
Det hjelper elektronikkgiganter som Apple og Samsung.
Den svært viktige databrikkeproduksjonen på Taiwan ble også holdt utenfor tollregimet som Trump kunngjorde for halvannen uke siden, men onsdag satte på pause i 90 dager.
Taiwanske TSMC er en helt sentral leverandør for selskaper som Apple og Nvidia, og planer om å etablere produksjon av avanserte databrikker i USA er ennå et stykke fra å bli realisert.
Irland skal granske Elon Musks KI-modell
Irlands datatilsyn skal føre tilsyn med X' KI-modell Grok på vegne av EU. De mistenker at tjenesten bruker personlig informasjon fra europeiske borgere.
– Formålet med undersøkelsen er å finne ut om personlig informasjon brukes lovlig til å trene språkmodellene til Grok, skriver det irske datatilsynet i en uttalelse.
Grok er navnet på KI-tjenesten til det sosiale mediet X, tidligere Twitter, som ledes av Elon Musk.
Irlands datatilsyn skal undersøke om KI-modellene trenes i tråd med den europeiske personvernforordningen (GDPR).
I fjor startet tilsynet tilsvarende undersøkelser av X, men henla saken da X gikk med på å stanse bruken av slik informasjon. Etter dette har de fortsatt å utvikle KI-modellene sine.
EU truer med toll-opptrapping mot amerikanske nettjenester
Tollkrigen har foreløpig kun rammet vareeksport. Nå truer EU-kommisjonen med toll på tjenester fra teknologiselskaper hvis ikke USA og EU blir enige om toll.
– EU kan fortsatt rekke å etablere toll mot amerikanske tjenester, dersom USA og EU ikke inngår en tollavtale innen de 90 neste dagene, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen til Financial Times.
Hun sier skatt på digitale reklameinntekter kan være et av kommisjonens verktøy. Det vil ramme amerikanske teknologigiganter som Google og Meta, som har store inntekter fra annonser.
En eventuell toll vil bli innført for hele EU, i motsetning til en digital salgsskatt, som reguleres av hvert enkelt medlemsland.
– Bedrifter som tilbyr tjenester gjør det godt i EUs marked. Det store flertallet av disse tjenestene, 80 prosent, kommer fra USA. Så igjen ønsker vi å forhandle fram en løsning som er til det beste for alle, sa von der Leyen.
Torsdag utsatte EU-kommisjonen sitt motsvar på USAs økte tollsatser etter at president Donald Trump varslet utsettelse i 90 dager.
200 millioner kroner delt ut til forskning hos bedrifter
17 bedrifter har fått til sammen 200 millioner kroner til forskning i siste tildeling.
Bedriftene skal blant annet forske på hvordan man kan redusere klimagassutslipp fra betong, hvordan miniorganer i 3D kan brukes for å gi diagnose og behandle sykdommer, og hvordan man kan utvikle systemer for mer effektiv samhandling mellom mennesker og kunstig intelligens, melder regjeringen.
– Disse prosjektene er glitrende eksempler på den store omstillingsviljen og kreativiteten i hele bredden av norsk næringsliv – i alle bransjer og alle typer bedrifter, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.
Mulig storfusjon innen bredbånd i nord
Daglig leder i Teneo, Steffan Larsen, sier til Telecom Revy at de har godt håp om at det vil lykkes å utvikle det de selv kaller Nord-Norges største teleoperatør. Første steg skal være en sammenslåing av Lofotkraft Bredbånd, Trollfjord Bredbånd, Vesterålskraft Bredbånd og Norkraft Fiber. Sammen har disse om lag 33.000 fiberkunder og et par tusen radiokunder.
I en kommentar skriver fagredaktør Arne Joramo i Telecom Revy at det store spørsmålet er om eierne av Teneo (Hadsel kommune, Andøy kommune og Nordkraft) har kapital nok til en slik stor operasjon.
Tussa øker på fiber og IT
Kraft-, IT- og telekom-selskapet Tussa på Sunnmøre har levert et resultat for 2024 som leverer det hittil høyeste utbyttet til eierne: 69,4 millioner kroner. Ved utgangen av 2024 hadde selskapet om lag 18.800 fiberkunder, og driftsinntekter knyttet til IT og fiber på 318,3 millioner kroner, opp fra 283,2 millioner i 2023. Ved inngangen til 2024 hadde selskapet ca. 16.600 fiberkunder, altså en vekst på ca. 2200 fiberkunder.
For fibernett og internett-produkter var omsetningsveksten på 13,3 millioner kroner i 2024, mens IT-tjenester vokste med 20,9 millioner kroner. Hovedkontoret er i Ørsta.
Tussa har 26 heleide kraftverk og er deleier i tre kraftverk. I 2024 gikk driftsresultatet ned for kraftproduksjon og installasjon, men opp innen fiber og IT.