– Aldri før har noen digitalisert pasientjournaler i et slikt omfang på nasjonalt nivå. Norge blir med dette først i verden med å etablere et nasjonalt digitalt helsearkivregister. Pasientens data fra hele livsløpet samles endelig på ett sted, og dette vil frembringe viktig og spennende forskning, både alene og sammenkoblet med andre helse- og kvalitetsregistre, sier riksarkivar Inga Bolstad om Norsk helsearkiv.
Mange av arkivene har vært utilgjengelig for forskning fordi de har stått lagret på loft og kjellere inne på sykehusområder.
I løpet av de neste 25 årene vil helsearkivet motta 15 millioner pasientjournaler. Journaler fra Oslo universitetssykehus, Aker sykehus og Rikshospitalet har allerede blitt fraktet til Tynset med lastebiler. 43 medarbeidere er rekruttert til arkivet.
- Her skal norske helsedata langtidsbevares med fri programvare (for abonnenter)
4. juni markeres åpningen av Norsk helsearkiv på Tynset. Både helseminister Bent Høie (H) og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) deltar på åpningen.
Både offentlige og private virksomheter i spesialisthelsetjenesten skal levere sine pasientjournaler til Norsk helsearkiv når pasienten har vært død i ti år. Formålet med bevaringen er å legge til rette for forskning. Fastleger og virksomheter i kommunenes helse- og omsorgssektor omfattes ikke av avleveringsplikten til Norsk helsearkiv.