En ideell organisasjon basert i Pittsburgh i USA, National Labor Committee (NLC), har samlet dokumentasjon fra arbeidere ved et produksjonsanlegg i byen Dongguan på det kinesiske fastlandet mellom Hongkong og Guangzhou (Canton). Anlegget eies og drives av det taiwanske selskapet KYE Systems. Det leverer mus og annet IT-utstyr til flere internasjonale selskaper, blant dem Microsoft, Acer, Asus, HP, Samsung og Logitech. Om lag 30 prosent av omsetningen går til Microsoft.
Dokumentasjonen består av bilder tatt i smug, samt tekster skrevet av anonyme arbeidere ved anlegget og kontakter som NLC har på stedet. NLC har lagt til en del egne observasjoner, og utgitt det hele som en rapport: China's Youth Meet Microsoft.
Arbeidsforholdene som beskrives i rapporten er mildt sagt hårreisende.
Den faste arbeidsstokken i fabrikken består fortrinnsvis av kvinner i alderen 18 til 25 år. Den suppleres av et tusentalls «arbeidende studenter» – stort sett jenter – på 16 og 17 år, som i hovedsak arbeider tre måneder om gangen. Ifølge kildene er flere titalls av jentene ikke 16 og 17 år gamle, men 14 og 15, i strid med Kinas arbeidervernlovgivning.
Arbeiderne bor og bespises på fabrikken. Sovesalene rommer 14 sengeplasser, fordelt på sju køyesenger. 20 prosent av lønna trekkes for å dekke fabrikkens utgifter til mat. Mat beskrives som «grusom».
Arbeidsuken varierer mellom seks og sju dager. I 2007 og 2008 måtte hver arbeider jobbe i gjennomsnitt 80,5 timer i uken. I kriseåret 2009 ble arbeidsuken redusert til 68 uker. Fordi pausene er fordelt gjennom arbeidsdagen, kan ikke arbeiderne forlate fabrikkområdet. En typisk arbeidsdag kan vare fra 0745 til 2255.
Arbeidstempoet er høyt: Det skal produseres 2000 mus på hvert skift. I de korte pausene sover man gjerne ved pulten. Om sommeren er innetemperaturen typisk 30 grader.
Jentene klager over seksuell trakassering fra sikkerhetsvaktene. Det er ingen fagorganisering, og i praksis ingen rettigheter: Fabrikken bryter omtrent hvert avsnitt i den kinesiske arbeidervernlovgivningen. Offentlige inspeksjoner forvarsles, og bilder dokumenterer hvordan de yngste arbeiderne da samles i gårdsplassen for å busses til et annet produksjonsanlegg.
Arbeiderne sammenlikner fabrikken med et fengsel, og sier de ikke har noe liv så lenge de jobber der.
Vernearbeidet ved fabrikken er inspirert av 1800-tallets England: En arbeider opplyser å ha blitt bøtelagt tilsvarende 30 dollar – en kvart månedslønn – fordi han kappet av seg pekefingeren ved et uhell med en maskin. Uhellet ble betraktet som bevis godt nok på at hun ikke overholdt reglementet.
I et offisielt blogginnlegg skriver en av visepresidentene i Microsoft, Brian Tobey, at de tar NLC-rapporten svært alvorlig.
– Vi har sendt en gruppe med uavhengige inspektører til fabrikken for å gjennomføre en fullstendig og grundig undersøkelse. Dersom vi finner at fabrikken ikke holder seg til våre standarder, vil vi ta de nødvendige skritt.
Tobey viser blant annet til selskapets krav til underleverandører, og til at både Microsoft og uavhengige inspektører kontrollerer den aktuelle fabrikken på regelmessig basis.
– De siste to årene har vi fått arbeidernes alder dokumentert, og vi har ikke avdekket noe tilfelle av barnearbeid. Bruk av overtid er kraftig redusert, og lønnsnivået er på høyde med Dongguan-områdets offentlige krav, skriver Tobey.
Tobey lover å ta «alle hensiktsmessige skritt» for å sikre at KYE-arbeiderne behandles rettferdig.
KYE Systems har avgitt en erklæring, gjengitt i amerikansk presse, der de sier de har aldri ansatt noen under 16 år, at arbeidsdagen er begrenset til 12 timer, at det alltid gis en fridag per seks arbeidsdager, og at de beklager NLCs «ensidige» framstilling. Ifølge selskapets nettsted har de mellom 3600 og 4500 arbeidere, fordelt på fire produksjonsanlegg i Dongguan.
I tillegg til OEM-produksjon, har KYE Systems også et eget merke, Genius.
Les også:
- [01.08.2011] Skal hyre inn 1 million roboter
- [26.05.2010] Bølge av selvmord i iPhone-fabrikken
- [19.04.2010] Bekrefter overgrep i Microsoft-fabrikk
- [19.05.2009] Streik i Kinas største søketjeneste
- [25.09.2008] Elendige forhold i mobil-produsentenes fabrikker