Som verdens første bensinstasjonskjede, kunne Statoil-stasjonen i Asker i fjor sommer tilby sine kunder trådløs internett-tilgang (WLAN).
På bare drøye syv måneder er tjenesten utvidet til 150 Statoil-stasjoner og produktsjef Stein André Larner i Telenor forteller at målet er å nå opptil 300 stasjoner innen årets utløp.
Telenor har så langt installert 300 trådløse soner til Statoil-stasjoner og kurs- og konferansehoteller. Med utbygging av 20 aksesspunkter i uken, spådde Larner 450 soner inne 2003. Selv om målet ligger over 100 soner under dette, er Telenor fornøyd med utviklingen.
- Vi har et stort markedspotensial med 469 Statoil-stasjoner i Norge, 600 i Sverige og 335 i Danmark. I tillegg ser vi på videre utbygging på hoteller og mot kiosker og kjøpesentre, sier han til digi.no.
Larner peker på at bruken tross alt har doblet seg i flere måneder. Flaskehalsen for Telenor er vanskeligheter med å bygge ut der det ennå ikke er ADSL-tilkobling.
Tall fra analyseselskapet Datamonitor viser at det på verdensbasis i dag er 1,5 millioner offentlige WLAN brukere som vil vokse til 23 millioner i 2006.
Tilsvarende spår analyseselskapet 135.000 hot-spots globalt i 2006 mot 31.580 hot-spots i dag.
Telenor bruker Birdsteps trådløse teknologi som programvare integrert i sine løsninger.
Larner forventer å først begynne å tjene penger på tjenesten til neste år. Ut fra brukerundersøkelser som Telenor har gjennomført har tjenesten blitt svært godt mottatt av brukerne. Av 500 spurte på forskjellige stasjoner, svarte 83 prosent av brukerne at tjenesten var enkel i bruk.
Brukerne kan være mobilabonnent, som for eksempel gjennom Telenors bedriftsabonnement logger seg på og betaler per megabyte med endelig oppgjør på mobilregningen.
Et annet alternativ er å få tildelt et brukernavn og passord på bensinstasjonen gjennom en SMS-melding. Abonnementet er gratis, men tjenesten faktureres med 10 kroner per nedlastet megabyte inntil 20 megabyte, åtte kroner opp til 50 megabyte og fire kroner hver megabyte over. En typisk forside på digi.no er i underkant av en halv megabyte, mens en artikkel er halvparten så stor. Det innebærer at forsiden og ti artikler utgjør rundt 2,5 til 3,0 megabyte eller 25 til 30 kroner. Tjenesten er lik den Telenor allerede tilbyr på en rekke hoteller landet rundt.