2006 var året da IT-bransjen hadde lagt dotcom-depresjonen helt bak seg - ja, faktisk hadde delvis glemt den. For med nye rekord-aksjekurser kunne mange av de store aktørene brette opp lommeboken og shoppe. Og de kjøpte ikke småselskaper en og en - enten fylte de opp handlekurven eller gjorde oppkjøp av bransjevinnere.
I tillegg pisket investeringsfondene opp stemningen med en rekke oppkjøp, både i USA, Europa og Norge. Enkeltfond eller allianser gjorde en rekke kjøp i milliardklassen.
Disse selskapene ble kjøpt opp av fond i fjor: Det gamle danske telemonopolet TDC, kabelselskapet UPC i Sverige og Norge, Telenors satellitt-virksomhet, samt prosessor-virksomhetene til både Philips og Motorola.
IT-bransjen har også vært preget av at to giganter har fortsatt sine oppkjøpsturneer:
Oracle og IBM har de siste årene kjøpt en lang rekke selskaper. Oracle har brukt over 20 milliarder dollar på å kjøpe opp over 26 programvareselskaper de siste årene. I fjor var det store oppkjøp og kundemasse som stod på agendaen, mens i år kjøpte Oracle 13 teknologi-leverandører, blant annet norske Net4Call. IBM har kjøpt 52 selskaper, hvorav 38 mindre programvare-selskaper, de tre siste årene.
Oppkjøpene understreker en trend der de store aktørene kjøper seg bitene de trenger for å lage mer komplette løsninger.
Ellers stod Siemens for flere salg: De ga bort mobiltelefonedivisjonen som var blitt et milliardsluk til Benq (som senere la det ned) og nå selges telenett-utstyrsdivisjonen til Nokia. Her i Norge er Siemens Business Services til salgs.
De mest dramatiske endringene kom her i Norge. Etter mange år med spådommer om en samling, slo dette til i år:
Ementor fusjonerte med danske Topnordic. På forhånd hadde Ementors nyansatte sjef ryddet opp i selskapet, blant annet ved å selge ut Ementor driftsdivisjon til ErgoGroup i november 2005. I juni i år kjøpte Ementor det svenske konsernet Atea og økte med det antall ansatte med 1.300 personer.
Postens heleide datterselskap ErgoGroup kjøpte Allianse for litt over 900 millioner kroner bare noen måneder etter at det Stavanger-baserte selskapet hadde blitt børsnotert. Selskapets oppkjøpsapetitt var på ingen måte stoppet og så sent som i desember kjøpte ErgoGroup svenske Systeam for 1,1 milliarder kroner.
Eltek og Nera fusjonerte og skapte med det en sterkere norsk aktør innen teleutstyr.
Den europeiske IT-giganten LogicaCMG har sitt hovedsete i England. De kjøpte opp den nordiske aktøren WM-data og dermed begynte spekulasjonene om også norske EDB var tilsalgs.
EDB har fortalt at de har hatt mange beilere, men enn så lenge har de ikke vært i seriøse samtaler om et eventuelt salg. Selskapet har isteden vokst jevnt og trutt i år gjennom oppkjøp av selskaper som Spring Consulting, Avenir, STI, Guide og Datarutin.
HgCapital kjøpte det norske programvareselskapet Visma for 4,32 milliarder kroner. HgCapital er et fond som ble opprettet for å kjøpe Visma, etter at den britiske konkurrenten Sage først hadde forsøkt å snappe opp det norske selskapet.
I begynnelsen av året inngikk 24SevenOffice og Active 24 en strategisk samarbeidsavtale. Den skulle løfte Active 24 til overskudd og 24SevenOffice skulle få tilgang på en stor kundedatabase. Plutselig overasket Eilert Hanoas programvareselskap Mamut, med å kjøpe opp børsnoterte Active 24. Selskapet ble tatt av børs og nå ligger det an til en rettslig strid mellom 24SevenOffice og Mamut/Active 24.
Telenor betalte cirka åtte milliarder kroner for Vodafone Sverige. Det tok imidlertid ikke så lang tid før de innså at det sannsynligvis var litt i overkant av hva selskapet egentlig var verdt.
Telenors erkerival, svensk-finske Telia Sonera har også vært ivrig på oppkjøpssiden her i Norge. Etter å ha kjøpt Ida Vollviks Chess i 2005, sto Nextgentel for tur i år. De ble kjøpt opp av svenskene i mai.