KOMMENTARER

2007 løste opp monopolenes grep

Større og sunnere konkurranse preget IT-bransjen i 2007, men faresignalene øker på et felt.

21. des. 2007 - 12:32

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Sett i bakspeilet er kanskje den tydeligste trenden i 2007 økt konkurranse på en rekke felter der sterke monopol-krefter har dominert eller truet med å ta over i mange år.

Konkurranse er sunt, både på konkret produktnivå og særlig i IT-bransjen der kostnader ved å støtte formater, kunnskapene til de ansatte og mulighet for kryss-salg naturlig presser kundene sammen mot dominerende leverandører.

2007 ble et år da sunnere konkurranse preget flere felter. Det ene er nettlesere der bruken av Mozilla Firefox skjøt i været og reduserer trusselen om at en leverandør, Microsoft, skal eie internett-standardene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Microsoft har også fått en sunn konkurranse på filformater og programmer for å lage dokumenter, både her i Norge og resten av verden. Etter flere runder, innførte regjeringen med IT-minister Heidi Grande Røys i spissen økt tvang om bruk av OpenOffice-formatet i offentlig sektor.

Også EU giret opp sitt arbeide mot telegigantene med å vedta mye lavere makspriser for bruk av mobil i utlandet.

Gjennom året giret nettbaserte tilbud som Zoho og Google opp konkurransen der Microsoft før hadde et defacto-monopol. Les: Her er de beste nettbaserte gratis-programmene. Generelt bidrar den stadig økte bruken av åpen kildekode til økt konkurranse.

I tillegg har duopolet Telenor og Netcom/TeliaSonera. også møtt andre og mer reelle konkurrenter, særlig gjennom oppkjøpene og samarbeidene Network Norway har gjort. Sammen med Tele2 skal selskapet bygge det som vil bli det tredje største mobilnettet i Norge og i forrige uke skaffet alliansen seg 3G-lisens. I tillegg kjøpte Network Norway og Bredbåndsalliansen opp Ventelo, hvilket skaper en virkelig stor konkurrent til Telenor og TeliaSonera (Chess, Nexgentel og Netcom).

Her i Norge er drift- og delvis konsulentbransjen inne i en tung konsolidering. Mye skjedde i 2006, det har fortsatt i år med blant annet oppkjøpet av Bekk og EDB-sjef Endre Rangnes spår videre oppkjøp/fusjoner til neste år. Dette kan se ut som dette reduserer konkurransen, men dette markedet kan ikke domineres med formater og det er veldig langt frem til et situasjon der konkurransen og prispresset reduseres, tvert imot.

Det er bare på et felt hvor varsellampene blinker hardere: Det store leverandørene av ERP - systemer som økonomi, personal og lagerstyring - kjøper opp sine mindre konkurrenter i et rasende tempo. Med Oracle i spissen og IBM og SAP bak, er de fleste store aktører av mellomvare og business intelligence nå kjøpt opp. I løpet av året ble Cognos, Business Objects og Hyperion kjøpt opp mens Oracle forsøker å presse Bea til å selge seg.

Dette samler ERP-bransjen i et stadig mindre antall aktører som blir mektigere til å selge samlepakker og gjøre det vanskeligere for mindre aktører å komme seg inn til kundene.

Også Google og Apple arbeider i markeder der det kan skapes semi-monopoler, men håpet er at 2008 også blir et år der konkurransen øker, ikke faller.

For vi er alle tjent med mest mulig rettferdig og åpen konkurranse - det skjerper både små og store leverandører til glede for kundene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.