TELEKOM

4G får mer fart

Slik blir bredbåndet enda raskere.

LOVER MER FART: T-Mobile har kunngjort at deres LTE/4G-nett skal dekke 200 millioner kunder i løpet av 2013. Det blir med en nyere antenneteknologi, som på sikt også kan komme norske mobilkunder til gode.
LOVER MER FART: T-Mobile har kunngjort at deres LTE/4G-nett skal dekke 200 millioner kunder i løpet av 2013. Det blir med en nyere antenneteknologi, som på sikt også kan komme norske mobilkunder til gode. Bilde: T-mobile
12. juni 2013 - 15:16

T-Mobile blir trolig verdens første teleoperatør som bygger LTE/4G-mobilnett med antenneteknologien 4x2 MIMO (multiple input-multiple output), melder GigaOM.

Begrepet betyr at de tar i bruk fire antenner på basestasjon, dobbelt så mange som med teknikken 2x2 MIMO, som dagens LTE-baserte 4G-mobilnett normalt benytter. (Det siste tallet indikerer antall antenner eller antennekanaler på terminal, altså sluttbrukerutstyr som mobiltelefon, nettbrett og lignende).

Selv om maksimal teoretisk overføringskapasitet ikke øker med fire antenner på senderen alene, gir dette fordelen at opplevd hastighet blir bedre, også på dagens terminaler. Hvor mye bedre?

Opptil 100 prosent raskere opplasting og mellom 50 – 60 prosent raskere nedlasting, ifølge laboratorietester utført av Nokia Simenes Networks.

T-Mobile ble sist ut av mobiloperatørene i USA med å tilby 4G/LTE. Når nettet deres rulles ut det kommende året kan de til gjengjeld slå i bordet med en kjappere og mer stabil opplevelse for kundene, ifølge GigaOM.

Teknologi som gir raskere LTE-nettverk følges med argusøyne også av norske teleselskap.

– All teknologi som gir en smartere bruk av nettet i forhold til kapasitet og hastighet er interessant for oss. Multiple Input-Multiple Output kjenner vi godt til, men det er ennå for tidlig å si om vi kommer til å implementere I nettet vårt, forteller pressekontakt Anders Bigseth i Netcom til digi.no.

Netcom og Telenor opererer i dag med ulike lovnader av hva deres respektive 4G-mobilnett gir av hastighet. Begge benytter i dag 2x2 MIMO.

Netcom oppgir at nedlastingen er på mellom 20-80 Mbit/s og opplasting på 5-20 Mbit/s, mens Telenor oppgir opptil 40 Mbit/s avhengig av abonnement.

Jørgen Binningsbø er radioingeniør og seniorrådgiver i Telenor Group, avdeling Network Efficiency.
Jørgen Binningsbø er radioingeniør og seniorrådgiver i Telenor Group, avdeling Network Efficiency.

Forsker på raskere 4G

Telenor er i avslutningsfasen av et forskningsprosjekt med den kinesiske giganten Huawei, verdens største produsent av telekomutstyr.

I dette prosjektet har de hovedsakelig har analysert 4x4 MIMO, får digi.no oppgitt. Prosjektet er ett av flere ved selskapenes felles Joint Innovation Centre, et seksårig samarbeid mellom Huawei og Telenor på Fornebu.

– Hensikten har vært å skaffe seg erfaring med såkalt høyere ordens MIMO, der dataoverføring går over flere enn to antenner. Det er i teorien store gevinster ved å øke antallet antenner, sier seniorrådgiver Jørgen Binningsbø i Telenor Group til digi.no.

4G/LTE med 4x4 MIMO som Telenor har kikket på har en teoretisk overføringshastighet på 300 Mbit/s, dobbelt så mye som over dagens 2x2 MIMO, opplyser Huawei Norge.

Så langt vi har klart å oppdrive, finnes det ennå ikke terminaler i markedet som støtter 4x4 MIMO, så dette er teknologi for fremtiden.

Ører og munner

Ifølge Binningsbø er de mest opptatt av å forutse praktisk opplevd hastighetsforbedring. Radioingeniøren gir følgende forklaring på hva som skjuler seg bak MIMO-begrepet:

– Du kan sammenligne med ører og munner. Med 4x4 MIMO snakker du fra fire munner på likt. Hver munn uttaler forskjellig ord på samme tid. Antennene på basestasjonen snakker da i munnen på hverandre. Så skal dine fire ører på terminalen motta dette på likt, samtidig som de skal skille de fire ordene fra hverandre.

Slikt blir det mer støy av. Det blir alltid litt «krysstale» som var uttrykket vi brukte i gamle dager på kabel. Det blir vanskelig å finne radioforhold som er optimalisert, sier Binningsbø.

Når det gjelder 4x2 MIMO er Telenor-ingeniøren langt mer edruelig enn det Nokia Siemens Networks synes å være. Selv anslår han 20 prosents opplevd hastighetsforbedring, men også en mindre gevinst for eksisterende terminaler. – Det vil være store individuelle forskjeller, legger han til.

Begge antenneteknikkene ser han på som «viktige verktøy i verktøykassa» og altså muligheter, som Telenor vil ta i bruk på riktig tidspunkt i nettutviklingen. Dette er relevant for alle selskaper i Telenor-gruppen med LTE, heter det.

Begge teknikkene vil kreve nye investeringer i form av montering av nytt utstyr i hver basestasjon.

1 gigabit/s

Og da snakker vi ennå ikke om arvtakeren LTE Advanced, som fortsatt er noen år unna. Nevnte MIMO-teknikker er del av LTE-standardens første tapning.

LTE Advanced er igjen et nytt kraftig hopp, hvor det loves betydelig fartsøkning. Da snakker vi kanskje åtte antenner hver vei.

– Kravet til LTE Advanced er ifølge den internasjonale teleunionen (ITU) på 1 Gbit/s. Simuleringer av de som utvikler standarden har vist at det er mulig. Det er også demonstrert av noen leverandører i laben, sier Binningsbø.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.