5G handler ikke bare om ny radioteknologi. Dette dreier seg om hele infrastrukturen som strekker seg fra radioen via transportnettet og all programvaren.
Det er på ingen måte en oppussing av 4G. 5G er noe helt nytt, sier forskningssjef I Ericsson, Sara Mansur.
Hun viser til de veldig tøffe kravene som er trukket opp for den nye teleteknologien. Nettverket skal prestere en forsinkelse på et millisekund og det er svært mye bedre enn med 4G. Men det må til om nettet skal fungere slik at det kan kontrollere alt fra gravemaskiner til fjernstyrte operasjonsroboter på sykehus.
– Vi må også sørge for at strømforbruket går ned. Ikke bare til en brøkdel i nettverket, men også i alle de batteridrevne sensorene som vil bli koblet til nettet. Med 5G skal vi kunne koble til 1000 ganger flere enheter per arealenhet og hastigheten skal øke med hundregangeren, sier hun.
Det er mange år siden forskningen rundt 5G startet opp og nå er tiden kommet til å standardisere. Derfor er det viktig for telegiganter som Ericsson å vise frem teknologien i praktiske tester. Det er mange nye aspekter ved 5G som skiller seg fra tidligere generasjoner.
– Det vi kaller slicing er f. eks. virtuelle programvaredefinerte nettverk som kan skreddersys til ulike industrier og anvendelser. De kan eksistere ved sammen i nettverket uten på påvirke hverandre. Alle de ulike slicene kan gis garantert tjenestekvalitet, sier hun.
I første omgang vil 5G utnytte de samme frekvensene man benytter i mobilnettet i dag, men det vil komme mer. Skal målene om hastighet og kapasitet nås trenger man mye nytt spektrum. Her blir den internasjonale radiokonferansen i 2019 viktig.
– Her skal det diskuteres frekvenser på mer enn 6,5 GHz, men det snakkes allerede om den såkalte NX-teknologien som kan utnytte spekteret opptil 100 GHz, sier hun.
Mediakanal
Mansur mener 5G vil bli en svært effektiv kanal for media. Det er ikke noe problem å la teknologien bære media til boliger. Der det ikke finnes kablet forbindelse vil det bli mye billigere å bygge ut med 5G.
Samtidig vil den nye teknologien bidra til å gjøre mediakonsumet mye mer personifisert.
Industrinett
– 5G er bygget for industrielle anvendelser. Dette er et (tingenes internett) IoT-nett som klarer massiv kommunikasjon, både til et stort antall enheter, og til slike som samtidig krever ekstremt lav forsinkelse og som har særdeles høye krav til sikkerhet. Produksjonsbedrifter kan fjernstyre på en helt annen måte enn i dag og vi kan styre biler og kjøretøyer. Alt fordi vi kan kombinere kapasitet, lav forsinkelse og sikkerhet, sier Mansur.
En av testene Ericsson kjører er i en gruve i Sverige hvor maskinoperatøren sitter på et kontor over bakken og opererer utstyret i gruva. Slik fjernstyring vil det kunne bli mer av, det er billigere og tryggere.
– I en annen test har vi koblet opp en vingård. Sensorer ute blant vinrankene forteller om temperatur og behov for vanning. Poenget her er at vi kan ha mange sensorer ute fordi batteriene varer så lenge. Folk i denne bransjen vil ikke bytte batterier hele tiden. Strømforbruket i en sensor med 5G bruker tiendedel av de i dagens mobilnett og på linje med Bluetooth Low Energi, men uten den korte rekkevidden.
Energi
En annen sektor som vil få glede av 5G er energisektoren. Dette vil være tingen for smartgrid (smarte strømnett) ifølge henne. Et finmasket nett av enheter vil kunne rapportere detaljert om tilstand og forbruk. Det vil bli mulig å bygge det hun kaller kapillære nett, altså en slags tynne subnett som sender informasjon til en gateway med samme sikkerhet, kontroll og funksjonalitet som i hovednettet.
Heftig
Selv om Manzur fremhever helheten i 5G er det ingen tvil om at radioteknologien er heftige saker.
– Her støtter vi enda mer MIMO (multiple input, multiple output) og har allerede laget et system med 256 korte antenner for høye frekvenser. Med de kan vi forme strålene dit de skal og vi kan bruke QAM 256 modulasjon. Slike systemer kan støtte opptil 15 GHz båndbredde, så her er det snakk om en voldsom kapasitet, sier hun.
Mer i vente
Men er vi ved veis ende? Å nei da.
– Det vil gjør i dag kunne vi knapt drømme om da vi jobbet mot 4G. Slik tror jeg det vil det vil se ut om ti år også. Vi har så vidt begynt å se hva galliumnitrid kan bety for virkningsgraden i effektforsterkere og vi forventer svært mye av grafén i fremtiden, sier hun.