Google kom i går med Chrome 37 for Windows, Mac og Linux. Selv om også Mac- og Linux-versjonene inkluderer en rekke mindre forbedringer, blant annet sikkerhetsfikser til så mange som 50 ulike sårbarheter og støtte for Web Cryptography API, er det Windows-utgaven som denne gang har mest nytt å by på.
Den viktigste nyheten er at Chrome nå er tilgjengelig i en 64-bitsutgave også til Windows. Fra før finnes det 64-bitsutgaver av Chrome til Linux. En 64-bitsutgave til OS X er fortsatt under utvikling.
Nå er det ikke slik at Chrome 37 utgjør en endelig overgang til 64-bits på Windows. Dersom man bare lar nettleseren oppdatere seg selv, vil den fortsatt forbli 32-bits i overskuelig framtid. For å få 64-bitsutgaven må man gå til nedlastingssiden for Chrome og laste ned installeringsprogrammet for 64-bitsutgaven. Deretter lukker man Chrome og kjører installasjonsprogrammet. Ved å skrive «chrome://chrome/» i adressefeltet, skal man da kunne se at det står «(64-bit)» etter versjonsnummeret.
Ifølge Google er det betydelige fordeler ved 64-bitsutgaven, men også en potensiell ulempe.
Fordelene dreier seg om ytelse stabilitet og sikkerhet. Ytelsen skal særlig være forbedret i forbindelse med presentasjon av grafikk og medieavspilling. Blant annet har Googles egne tester vist at dekodingsytelsen under avspilling av YouTube-videoer med HD-oppløsning og VP9-koding er 15 prosent høyere med 64-bitsutgaven enn med 32-bitsutgaven.
Under testingen av tidlige versjoner av 64-bitsprogramvaren skal denne utgaven var nesten dobbelt så stabil som 32-bitsutgaven ved visning av typisk webinnhold. Det bør bety færre krasj og avbrytelser.
Google opplyser dessuten at visse forsvarsmekanismer i nettleseren er langt mer effektive i 64-bitsutgaven, spesielt mot sårbarheter knyttet til kontroll av minne-layouten av objekter.
Ulempen
64-bitsutgaven av Chrome støtter ikke plugins som bruker 32-bits NPAPI-grensesnittet som i sin tid ble introdusert av Netscape. Fordi de fleste fortsatt bruker 32-bits nettlesere, er det mange plugins som ikke tilbys i 64-bitsutgave. Plugins som støtter 64-bits NPAPI skal derimot, i utgangspunktet, fungere inntil videre. Google har som kjent kunngjort at all NPAPI-støtte skal fjernes fra Chrome, trolig innen utgangen av året.
Flash Player er uansett integrert i Chrome og vil fungere i 64-bitsutgaven, både nå og i årene som kommer. Google har dessuten testet at 64-bits Java og Silverlight fungerer. To eksempler på plugins som derimot ikke fungerer er Google Voice Plugin og Google Earth Plugin.
Penere tekst
Chrome 37 for Windows inkluderer også støtte for Microsoft-teknologien DirectWrite. Dette er et programmeringsgrensesnitt for tekstgjengivelse med høy kvalitet, også på høyoppløste skjermer. Til nå har Chrome for Windows bare støttet den bortimot 30 år gamle GDI-teknologien (Graphics Device Interface).
Les også:
- [23.09.2014] Nå er Chrome tettere integrert med iOS
- [03.09.2014] Raskere sidelasting med ny Firefox
- [25.07.2014] Dropper OpenSSL i Chrome
- [23.07.2014] Nyhetsdryss i oppdaterte nettlesere
- [01.07.2014] Google med plugin-frie videokonferanser
- [04.06.2014] Nå kan du teste 64-bit Chrome