KARRIERE

Accenture sender alle nye konsulenter til India

Kamp om de beste norske IT-studentene.

LOKKER MED KURS I INDIA: Inger Hansen er ansvarlig for opplæring, kurs og sertifisering i Accenture Technology i Norge. Geir Harald Vale leder avdelingen. Nå vil de sende alle nyansatte teknologer på kurs i India.
LOKKER MED KURS I INDIA: Inger Hansen er ansvarlig for opplæring, kurs og sertifisering i Accenture Technology i Norge. Geir Harald Vale leder avdelingen. Nå vil de sende alle nyansatte teknologer på kurs i India. Bilde: unknown
19. mars 2015 - 11:14

FORNEBU (digi.no): Accenture skal i år rekruttere 50 ferske teknologer i Norge. De ser etter folk med bachelor- eller mastergrad, som da får jobb etter fullført utdannelse.

I kampen om å lokke til seg de kloke hodene starter konsulentkjempen nå et nytt program der samtlige nyansatte flys til India.

Der venter et kursopplegg ved selskapets globale leveransesenter i millionbyen Bangalore.

- Det blir et to ukers introduksjonskurs som alle nyansatte teknologer rett fra skolebenken får tilbud om. Kurset blir kjørt ved vårt internasjonale opplæringssenter der, forklarer Inger Hansen. Hun er ansvarlig for opplæring i Accenture Technology i Norge.

Juvelen i kronen

India, den tidligere juvelen i det britiske imperiet, utdanner årlig over en million ingeniører fra 30.000 universiteter og høyere utdanninginstitusjoner.

Les også: - India truer ikke norsk IT

Accenture har rundt 111.000 ansatte i det folkerike landet, som er selve krumtappen i konsulentselskapets såkalte globale leveransemodell.

Kurset blir en «kickstart» på den videre karrieren og gir innsikt i hva det vil si å være IT-konsulent, mener Hansen.

- Tidligere har vi kjørt lignende kurs lokalt. Det nye er at du får erfaringer og eksponeringen det er ved å jobbe i internasjonale team, sier hun.

Opplegget er praktisk utformet slik at det i mest mulig grad skal tilsvare arbeidet som senere venter. Det blir eksempler fra det virkelige liv, men ferskingene skal ikke jobbe direkte på kundeleveranser.

Kritisk kompetanse

Alle selskapets landavdelinger skal nå begynne å sende nyansatte til Bangalore. I Norge begynner de med første pulje i mai.

Geir Harald Vale leder Accenture Technology i Norge.
Kampen om kompetent arbeidskraft er tøff, bekrefter Geir Harald Vale. Bilde: unknown
- Det er ganske nytt at vi så til de grader lener oss på India. Det er under innfasing over hele fjøla, sier Geir Harald Vale, som leder Accentures Technology-avdeling i Norge.

Selv har han besøkt India og selskapets leveransesentre flere titalls ganger. Avdelingene som bistår Accenture Norges rundt 1.000 ansatte i prosjekter, er ikke bare viktige fordi de er kostnadseffektive sammenlignet med høykostlandet Norge, mener han.

- India er helt kritisk for å få nok kompetanse til en lang rekke teknologier. Det ville ikke vært mulig å gjøre noe tilsvarende i et lite marked som Norge, sier Vale.

Ingen luksus

Han vedgår at tilbudet er ledd i en strategi for å lokke til seg de beste avgangsstudentene, med særlig fokus på de tekniske universitetene og høgskolene. Ikke bare NTNU og UiO, men også Høgskolen i Oslo og Akershus, NITH og for eksempel Høgskolen på Gjøvik, som har satset sterk på sikkerhet.

- Hva koster det å sende alle nyansatte til India?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- Det er et vesentlig tyngre løft enn å kjøre lokale kurs. Men det blir ikke overdådig lukus på noen måte, men de skal ha et allright sted og bor på hotell. Så får du også mye for pengene i India, sier Vale.

- Og kampen om de kloke hodene?

- Den er fremdeles tøff. Vi bruker mye tid og krefter på å møte studentene på deres egen arena, sier Accenture-sjefen.

Underskudd på IT-kompetanse

- Jeg håper det kommer noen brukerorienterte tjenester ut av dette. Det er kanskje den største mangelvaren i Kommune-Norge i dag, sier IKT-Norges Fredrik Syversen.
Fredrik Syversen i IKT Norge. Bilde: Marius Jørgenrud
Fredrik Syversen er direktør for næringsutvikling i IKT Norge. Han kan bekrefte at det er underskudd på kvalifisert arbeidskraft i norske IT-bransje.

- Det er helt klart underskudd på IT-kompetanse. Spesielt gjelder det kodekompetanse, litt mer erfarne prosjektledere og så videre. Der er det kamp om beinet og aktørene forsøker å haie de beste fra hverandre, sier Syversen.

Særlig overrasket over fremstøtet fra Accenture er han ikke.

- At de sender nyansatte til India er ikke helt tilfeldig. De skal etter all sannsynlighet jobbe tett sammen med indere resten av karrieren, sier IKT Norge-direktøren.

Les kommentar: Varsku for norsk IT-bransje

Verre i fjor

Selv om aktørene virker enige om at det er vanskelig å få tak i kvalifiserte teknologer, mener flere at situasjonen var enda mer tilspisset for bare et år siden. At trykket er noe mindre nå henger sammen med nedkjøling i norsk økonomi.

- Det er ikke like mye trøkk som for et år siden. Man er litt mer skeptisk om hva fremtiden bringer. Å ansette over en lav sko, og tiden da man henter folk rett fra skolebenken allerede før de er ferdige med en bachelorgrad tror jeg er forbi. Likevel er det fortsatt kamp om plassene, mener Fredrik Syversen i IKT Norge.

Karriereplanlegging

Byr på rock´n´roll og veldedighet: Capgeminis Gunilla Resare.
Gunilla Resare i Capgemini. Bilde: Gapgemini
Konsulentselskapet Capgemini har ikke et tilbud der samtlige nyansatte teknologer sendes på utenlandsreise, slik Accenture innfører nå, men viser til mer individuell oppfølging. Det er mulig å bli sendt til utlandet for opplæring også hos dem.

- Vi har ikke noe program iverksatt nå hvor alle sendes til India, men den enkelte får planlegge hvordan de vil utvikle seg og sin karriere. Mange sendes til hovedkontoret vårt i Frankrike. Vårt universitet ligger litt utenfor Paris. Mange sendes også til India, sier kommunikasjonsdirektør Gunilla Resare.

Dette er noe de ansatte får styre litt selv. Som hos konkurrenten har konsulentene egne budsjett og må selv ta ansvar for sin karriereplanlegging i samråd med nærmeste leder.

Resare bekrefter, som de andre, at det er hard konkurranse om de beste hodene, men at presset i markedet nok er noe lavere enn i fjor.

Les også kommentar: Inderane kjem!

Indisk IT-gigant til Norge: Vi skal ikke konkurrere på pris

Se Opera-sjefen danse Bollywood-style

Stor inder på topp i Europa

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.