Den spede kvinnen på 1,48, Anna Kirah, har fått et stort navn i IT-bransjen. Dette til tross for at hun åpent erklærer at hun hater teknologi og at hun for ti år siden ikke engang visste hva programvare var.
Dette skremte ikke Microsoft Norge fra å ansette den amerikanske psykologen og designantropologen, født i Seattle, oppvokst i Asia. I over åtte år jobbet hun som leder for innovasjonsprosesser i Microsoft, der hun blant annet hadde en sterk påvirkning på utformingen av brukergrensesnittet i Windows XP.
I tillegg er hun en ettertraktet foredragsholder, og gjester i disse dager telemedisinkonferansen i Tromsø (TTeC).
Til over 300 deltakere fra 22 nasjonaliteter snakket hun om «Bridging the heart and mind. Innovation with People».
Kirah peker på faren ved å være for autoritærtro mot ekspertene. Selvfølgelig skal man ha respekt for deres kunnskap, men den kan også være til hinder hvis man utelukkende satser alle kortene på disse rådene.
– Vi må få bort skylappene og lære oss til å bli mer ydmyke overfor andres tanker og ideer. Den geniale løsningen kan komme fra dine nærmeste kolleger, men sjefen tør ikke gå for den ettersom opphavspersonen ikke har den riktige bakgrunnen eller tyngde, sier hun.
I stedet leier de store IT-gigantene inn kostbare McKinsey-konsulenter.
– Microsoft gjorde dette ofte, og jeg kunne lukte dem på lang avstand. Det verste var at man aldri ble kvitt dem. De avdekket stadig nye problemer som igjen krevde nye og kostbare oppfølgingsmøter. Dermed var man inne i en ond sirkel, forteller Kirah.
At Kirah har blitt så dyktig på å forstå hva den vanlige mannen i gata ønsker, er nettopp fordi hun har fra et veldig tidlig tidspunkt måtte lære seg å se ting fra en annen side.
Denne lærdommen måtte hun tilegne seg da hun vokste opp som amerikansk pike i Asia og skulle integreres i kinesiske skoler, der svært få verken hadde kunnskap eller interesse av den amerikanske kultur.
Kirah erfarte også motstand i Microsoft, da hun skulle kartlegge hvordan vanlige brukere forholdt seg til betautgaver av Windows XP.
Mens Microsoft følte de hadde gitt en god margin når de åpnet for en installering på tre timer som forskningslaben i Microsoft selv klarte med hell, mente Kirah at de måtte øke det til minst seks timer.
Som antropolog ble hun ikke tatt på alvor. Hvordan kunne hun som antropolog ha noen som helt peiling på hvor lang tid testbrukerne trengte?
Men konflikten gav støtet til Kirahs seier i Microsoft.
Testresultatet var nedslående. På tre timer var det ingen av de 40 familiene som klarte det. På seks timer var det heller ingen som klarte det. På 12 timer var det ingen som klarte det og på 16 timer var det heller ingen som klarte konfigureringen, som altså Microsoft hadde forventet skulle bli løst på tre timer.
Et videoopptak avslørte en illsint superbruker som etter 16 timer måtte gi opp.
– Jeg husker jeg ble innkalt til sjefen, og jeg forventet å bli sparket. Til min overraskelse sa han disse ord: «Anna – slutt å ydmyke meg. Hvor mye trenger du til en bredere undersøkelse»?
Dette gav støtet og budsjett til å utvide undersøkelsen mot 1000 nye brukere over hele verden, fra gettoen i Brasil til den øverste overklasse.
Anna Kirah jobber nå som sjef i Future Alliance i Danmark, der hun rådgir selskaper om hvordan de skal tilpasse seg de raske endringer dagens samfunn krever.
Les også:
- [11.06.2008] Advarer mot å lytte til IT-eksperter
- [10.06.2008] - Friprog må fortsette å være nerdete
- [10.06.2008] - Friprog kan kutte kostnadene i helse-Norge
- [10.06.2008] Harvard-professor roser norsk telemedisin