Advarer mot konspirasjonsteori

Norsk ekspert tviler på at Angela Merkels mobil har vært avlyttet.

Angela Merkel og Barack Obama (i St. Petersburg tidlig i september i år): Hva betyr litt kyberspionasje blant gode venner?
Angela Merkel og Barack Obama (i St. Petersburg tidlig i september i år): Hva betyr litt kyberspionasje blant gode venner? Bilde: REX/All Over Press
24. okt. 2013 - 15:32

Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Påstander om at amerikansk etterretning avlytter mobilnettet i Europa bærer preg av konspirasjonsteorier, mener professor Jan Arild Audestad.

Audestad var i sin tid sentral i arbeidet med å utvikle den felleseuropeiske GSM-standarden for mobiltelefoni og er i dag tilknyttet et internasjonalt forskningsmiljø for informasjonssikkerhet (NISlab) ved Høgskolen i Gjøvik.

Han stiller seg tvilende til påstander om at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har overvåket mobiltelefoner i Europa, blant dem telefonen til Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Dette tror jeg vi kan ta med knusende ro, sier Audestad til NTB.

Konspirasjonsteorier
Ifølge Der Spiegel er det «indikasjoner på at Merkels mobiltelefon kan ha blitt avlyttet», men dokumentasjon på dette er ikke lagt fram.

– Mye av det som har framkommet er rene spekulasjoner og på linje med konspirasjonsteorier, mener Audestad.

Selv GSM-nettet, som snart er erstattet av 3G og 4G, er svært sikkert, mener han.

– Årsaken er at det opererer med såkalt temporær identitet. Hver gang noen ringer, tildeles vedkommende en ny identitet. Det er derfor utrolig komplisert å prøve å følge en mobil, sier han.

Lar seg gjøre
Teoretisk lar det seg gjøre å knekke krypteringen i GSM-systemet og overvåke all mobiltrafikk i et begrenset område, tror Audestad.

– Men det vil kreve enorme ressurser å først dekryptere dette, for deretter å gå løs på innholdet. 99,99 prosent av samtalene vil også være helt uinteressante, så jeg tviler på om NSA finner det bryet verdt. Det fins tross alt andre og langt enklere metoder å innhente informasjon på, sier han.

Om det også lar seg gjøre å knekke krypteringen i 3G- og 4G-nettet, er Augestad derimot usikker på.

– Kryptoalgoritmen i 3G er mye sterkere, og så vidt meg bekjent foreligger det ingen dokumentasjon om hvordan dette kan gjøres, sier han.

Mye enklere
Å sikre seg tilgang til e-post og annen tekstbasert informasjon fra smarttelefoner, er derimot mye enklere, understreker Audestad.

– Dette er en helt annen og mye enklere inntrengningsproblematikk fordi slik kommunikasjon går via rutere i internett, sier han.

Det samme er tilfelle med fasttelefon, som NSA har avlyttet i stort omfang siden 1950-tallet.

NSA-senter i Tyskland
I den grad NSA har lykkes med å knekke krypteringen og avlyttet mobiltelefoner i Europa, har etterretningsorganisasjonens stasjoner i Tyskland trolig vært sentrale.

NSA driver blant annet et senter for kryptologi på en militærbase utenfor Frankfurt i Tyskland, og de beskriver selv dette som sitt største og viktigste senter for innhenting og analyse i Europa.

NSA er også en del av den store etterretningstasjonen som er å finne i Wiesbaden i tilknytning til hovedkvarteret for USAs styrker i Europa.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.