JUSS OG SAMFUNN

Advarer Telenor mot korrupsjon i Pakistan

Når Telenor etablerer et nytt mobilselskap i Pakistan, så vil de operere i et av verdens mest korrupte land.

15. apr. 2004 - 09:28

Korrupsjon er svært utbredt i Asia og Afrika, og Pakistan er ikke noe unntak. På listen over antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International kommer Pakistan svært dårlig ut. Pakistan får 2,5 poeng av 10 mulige, hvor lavere poeng betyr desto mer korrupsjon. Landet havner i bunnsjiktet (95. plass) på listen over de 133 undersøkte statene.

Onsdag ble det kjent at Telenor fikk kjøpe den ene av to gsm-lisenser i Pakistan for 291 millioner dollar, eller rundt to milliarder kroner.

Telenor har lenge hatt eierskap i mobilselskaper i Thailand, Russland, Malaysia og Bangladesh (verdens mest korrupte land, i følge Transparency International).

I april 2002 tok digi.no kontakt med Telenor etter at Ericsson ble beskyldt for å bruke milliarder-bestikkelser for å sikre seg kontrakter rundt i verden. digi.no spurte hvordan Telenor håndtere krav om bestikkelser.

Da henviste pressetalsmann Steinar Ostermann til at Telenor ikke hadde full kontroll i de asiatiske mobilselskapene og derfor ikke kjente til at bestikkelser eller korrupsjon hadde vært brukt.

I Pakistan blir Telenor ene-eier og sitter dermed med ansvaret. Press etter utbetalinger under bordet kan skape mange utfordringer, men det verste er at korrupsjon er straffbart.

Et norsk selskap som bestikker offentlige tjenestemenn i utlandet, rammes av paragraf 128 i straffeloven. Strafferammen er på inntil ett års fengsel og bøter, har digi.no fått vite av Justisdepartementet. Norske selskaper som bestikker ansatte i private, utenlandske selskaper, risikerer ikke straff - i Norge. Hva som skjer i det gjeldende landet hvis saken skulle bli avdekket, legger ikke norske myndigheter seg opp i.

Den største utfordringen for Telenor er utbyggingen av mobilnettet i Pakistan.

For å sette opp alle basestasjonene må Telenor inngå tusenvis av avtaler med eiere av eiendommer og bygg. I tillegg må selskapet trolig forhandle med en rekke lokale byråkrater.

Det kan bli en tøff utfordring å bygge opp et nytt mobilselskap fullstendig uten noen former for korrupsjon, tror generalsekretær Jan Borgen i Transparency International Norge.

- Pakistan er et svært korrupt land. Jeg vil oppfordre Telenor til å være svært grundig. Selskapet må gå svært forsiktig frem om det skal unngå korrupsjon, sier Borgen til digi.no.

- Telenor har en kjempeutfordring. Det er til syvende og sist selskapet selv som må vite hva det skal gjøre. Det gjelder ikke minst hvem man velger å samarbeide med, og at man gir klar beskjed til alle parter at man ikke aksepterer noen former for korrupsjon, sier han.

    Les også:

Kommunikasjonsdirektør Dag Vangsnes i Telenor Mobile er ikke bekymret for at Telenor skal måtte ty til korrupsjon når selskapet nå skal bygge opp det nye mobilselskapet.

-Vi har lang erfaring i å operere i land som ligger høyt på korrupsjonslisten. Vi har nulltoleranse for korrupsjon. Vi venter heller en måned ekstra, sier han.

- Så når Telenor skal samarbeide med et større antall lokale byggherrer om å sette opp basestasjoner, så vil det foregå hundre prosent uten "ekstraytelser"?

- Ja, svarer han kort.

digi.no fikk i 2002 opplyst at Telenor er medlem av Transparency International.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.