digi.no har over en rekke artikler skrevet om behovet for IT-folk i Norge. Trenden snudde seg i fjor etter dårlige tider helt siden dotcom-fallet.
Det har vært mangel på for eksempel SAP-folk lenge, men nå forteller både konsulentselskapene og IT-selskaper at de sliter med å skaffe seg de fleste typer IT-folk.
Trenden understrekes at både studenter og langtidsledige har fått det lettere. Målt opp mot februar i fjor er det 224 færre langtidsledige blant IT-folk, en nedgang på 34 prosent.
Les også:
- [07.04.2006] IT-ledigheten fortsetter å falle
- [10.03.2006] Langtidsledige IT-folk får nå jobb
- [07.03.2006] Snart slutt på IT-ledigheten
- [06.01.2006] Gode jobbutsikter for IT-jenter
- [20.07.2005] Laber interesse for IT-utdanning
- [20.05.2005] Rekordlavt opptak til høstens IT-studier
Her i Norge forteller Aetat at man er oppmerksom på problemstillingen.
Denne rapporten vil kunne gi et klarere bilde av den faktiske situasjonen også i Norge.
Men finner Aetat ut at det er mangel på folk, vil det ta lang tid å rette på. For det utdannes nå langt færre IT-folk i Norge enn bare for to år siden.
Ifølge tall fra Samordna Opptak (SO), er det likevel et faktum at antall studieplasser innen informatikk og informasjonsteknologi har gått ned fra 1.907 studieplasser i 2004 til 1.529 studieplasser i 2005. Dette er et fall på 19 prosent.
At det er vanskelig å følge med og styre denne utviklingen understreker tall fra Sverige.
Nokså overraskende er det derfor å lese at det i Sverige ifølge idg.se råder sterk uenihet om behovet for IT-ressurser. Mens svenske Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS), som er motsatsen til Aetat, mener det er et skrikende behov, mener Högskoleverket at det er for mange IT-spesialister.
Högskoleverket anbefaler nå regjeringen å skjære ned i antallet i høyskoleplasser.
I en rapport sier Högskoleverket at det er en stor risiko for overskudd på IT-spesialister som systemutviklere og programmere. Problemet skyldes kanskje at man i Sverige har flyttet veldig mange jobber til lavkost-land.
På omtrent samme tid kom AMS med en rapport som sier nøyaktig det motsatte, og frykter en brist om to til tre år.
Til tross for at antallet søknader til høyskolenes IT-utdanning har gått dramatisk ned, vil AMS se på alternativer for å stimulere til mer IT-utdanning.