- Sportslig er det ikke noe problem, der er han mer enn sterk nok. Det vi er nervøse for, er at det blir for mye press på Magnus, ikke minst fra mediene, sier Simen Agdestein, stormester i sjakk og internettfantast.
Han har lenge vært i tvil om han skulle la hele Norge få lov til å spille mot supertalentet Magnus Øen Carlsen. Magnus er bare 11 år, og Simen har klokkertro på ham. I full overenskomst med foreldrene og sammen med Nettavisen og TV 2 Interaktiv, har Norges Toppidrettsgymnas (NTG) bestemt seg for å sette i gang en nasjonal sjakk-konkurranse på Internett.
- Vi har jo ingen tradisjoner med barnestjerner her i landet, men han er jo nødt til å venne seg til presset. Faren er selvsagt at han når som helst kan gå lei. Alt tyder imidlertid på at han kommer til å bli sjakkspiller, sier Agdestein som er sportssjef i sjakk ved NTG i Bærum.
Selv begynte Simen Agdestein å spille da han var fire år gammel, begynte i klubb da han var 11, ble Norgesmester da han var 15 år og fikk ekstremt mye oppmerksomhet da han slo den russiske verdenmesteren Boris Spaskij 16 år gammel.
- Jeg kom i gang mye seinere enn Magnus, men jeg husker jeg ble litt beklemt av akkurat det som skjedde rundt seiere over Spaskij, sier han i dag.
Agdestein skal spille på lag med resten av folket mot Magnus. Første trekket på Sjakkarena gikk den 7. mai, og nettbrukerne har frem til søndag å stemme på fem alternativer som Simen har valgt.
Hvor mange alternativer du kan velge mellom, vil variere fra stilling til stilling. Uansett er du avhengig av at Simen har dagen. Etter første trekket, vil nemlig publikum kun ha én dag på seg for hver av de neste mottrekkene.
På rankinglisten over norske spillere er Magnus den sterkeste under 16 år, og helt i toppen blant spillere under 20 år. I vinter ble han nummer tre i det åpne norske mesterskapet i lynsjakk.
Stormester Agdestein innrømmer at sjakkspillet mot hele Norges befolkning først og fremst er et PR-stunt.
- Dette er et stunt for stuntets skyld, sier han.
Likevel kan slike stunt fort ende opp i noe ganske mer avansert. Han forteller om sjakkpartiene som en annen russisk verdensmester, Garry Kasparov, måtte gjennom i 1999. Etter å ha blitt knust av IBMs stormaskin Deep Blue to år tidligere, tok Kasparov sjansen på å utfordre resten av verden til et globalt sjakkspill over Internett.
- Det avanserte sluttspillet endte på et kjempehøyt nivå, sier Agdestein og forteller om en jente på bare 16 år som fikk hjelp av en stormesterskole i St. Petersburg. Etter hvert begynte alle på nettet å stemme på hennes forslag, og det ble dermed et meget vanskelig parti for Kasparov, som selv måtte sette seg ned med PC-er for å analysere spillet.
Men det norske sjakkspillet mot 11-årige Magnus foregår i adskillig mer kontrollerte former. Sjakklærer Simen Agdestein sørger selv for å begrense den norske befolkningens muligheter til å velge trekk mot den unge sjakkeleven.