– Vi vurderer løsningen som forsvarlig og er klare til å ta den i bruk, sier kommunalsjef for helse og omsorg i Ålesund kommune, Synnøve Vasstrand Synnes, til kommunens nettsted.
Ålesund er første kommune i Møre og Romsdal som tar i bruk Helseplattformen – og blir den tiende kommunen i landet.
Helseplattformen er en felles digital plattform for hele helsetjenesten i Midt-Norge.
Den ble innført i november 2022 ved St. Olavs hospital i Trondheim. Målet da var bedre informasjonsflyt og økt pasientsikkerhet.
Ført til økt risiko for svikt
Imidlertid har journalsystemet ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen ved St. Olavs hospital, slår Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag fast i en rapport som kom i forrige uke.
I rapporten beskrives det feil og utfordringer som kan medføre særlig høy risiko, blant annet manglende kontroll på ventelister, henvisninger og meldinger til eksterne.
Det har blant annet kommet fram at over 16.000 e-poster ikke hadde kommet fram som de skulle, på grunn av en feil i systemet. Det er også rapportert at informasjon forsvinner, deriblant henvisninger og informasjon om ferdig vurderte pasienter, og at pasienter har fått feil medisin.
Riksrevisjonen skal granske journalsystemet.
Foreslått utsettelse
Selskapet selv, Helseplattformen AS, har selv vurdert det som mest realistisk å utsette innføringen i Helse Møre og Romsdal til 27. april 2024, skriver avisa Innherred. De viser til en statusrapport fra selskapet.
Det foreslås samtidig at innføringen ved Helse Nord-Trøndelag utsettes med tolv måneder, til november 2024.
Synnes regner med at det kommer til å bli noen innkjøringsproblemer når over 3000 ansatte i Ålesund kommune skal ta i bruk systemet. Det kan bli lengre svartid på telefon, lengre saksbehandlingstid, mindre tid til pasienter og pårørende, og forsinkede besøk.
– Vi skal opprettholde et forsvarlig tjenestetilbud, men ber om forståelse og tålmodighet dersom tilbudet ikke helt lever opp til vanlig standard, sier hun.
Helseplattformen: Ålesund er i gang