Det blir stadig mer vanlig at håndholdte enheter leveres med GPS-muligheter.
Bærbar datakraft og satelittnavigasjon utgjør en potent kombinasjon, som benyttes i stadig nye innovative tjenester og produkter.
Elektroniske fotlenker er et slikt produkt, som lar kriminelle sone hjemme, i stedet for bak fengselsmurene. Det kan være ett nyttig tiltak for å få ned de norske soningskøene.
Norsk kriminalomsorg lokkes av gode erfaringer fra blant annet Sverige, og skal etter planen starte forsøk med slik hjemmesoning til høsten.
Nylig fikk digi.no en demonstrasjon av ett av produktene som er under vurdering.
Tilhengere av et Orwellsk samfunn vil trolig elske den elektroniske fotlenken fra Actsoft.
Fotlenken er i svart gummi og fremstår som en litt stor digital klokke. På innsiden befinner det seg blant annet et oppladbart batteri og blåtann-funksjonalitet.
Den har også en patentert etanol-sensor som «lukter» alkoholnivået rett fra huden på vedkommende som bærer fotlenken.
Fotlenken er avhengig av å styres av en smarttelefon med GPS-funksjonalitet for å fungere, og utveksler data med denne ved hjelp av bluetooth. Posisjonen overføres til en alarmsentral via GSM-nettet og appliseres i et kart, som via GPS kan følge vedkommendes bevegelser.
- Mobilenheten må sende spørringer fortløpende til fotlenken for å avgjøre at den er innen rekkevidde. Hver fotlenke har dessuten en unik 12-sifret bluetooth-adresse som identifiserer den, forklarer produktsjef Hans Petter Brynhildsen i Trigcom.
Det norske teleselskapet Trigcom, ellers kjent som leverandør av Blackberry, tilbyr den amerikanske fotlenken i Norge.
- Fotlenken registrerer bærerens normalverdier for etanolnivå, kroppsmasseindeks og temperatur ved installasjon. Tas lenken av går alarmen, sier Brynhildsen.
Den som bærer fotlenken må selv sørge for at batteriene for både fotlenken og smarttelefonen holdes oppladet.
- Løsningen egner seg ikke for hardkokte kriminelle, bekrefter Brynhildsen.
Tar egen medisin
Fordi selskapet selger produktet, har de også behov for å teste det selv. Brynhildsen innrømmer at flere ansatte har prøvd ut fotlenkene, men «bare for moro skyld».