SATELLITTNAVIGASJON

Alle nye smartmobiler må innen to år støtte europeisk navigasjonssystem

Skal bidra til bedre posisjonering av nødsamtaler.

De fleste nyere smartmobiler støtter allerede både tre og fire ulike satellittbaserte navigasjonssystemer. Om få år må alle smartmobiler som selges i Norge og EU støtte det europeiske Galileo-systemet.
De fleste nyere smartmobiler støtter allerede både tre og fire ulike satellittbaserte navigasjonssystemer. Om få år må alle smartmobiler som selges i Norge og EU støtte det europeiske Galileo-systemet. Bilde: OHB
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. jan. 2020 - 17:00

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) kunngjorde tirsdag en forskriftsendring som innebærer at alle smartmobiler som selges i Norge må ha støtte for det sivile og EU-kontrollerte navigasjonssystemet Galileo. Endringen trer i kraft den 17. mars 2022. 

Nødsamtaler

Bakgrunnen for dette er knyttet til lokalisering ved nødanrop. I et høringsbrev som Nkom offentliggjorde i september i fjor, opplyses det at lokaliseringen av den som ringer nødtelefoner i dag med mobiltelefon, gjøres på bakgrunn av ID-en til mobilnettcellen som forbindelsen går via. Hvor nøyaktig denne lokaliseringen er, avhenger av dekningsområdet til cellen. Den kan variere fra 100 meter til flere kilometer.

Nkoms tilsynsrapport etter Telenor-utfallene i høst blir forsinket på grunn av stadig nye hendelser. John-Eivind Velure, direktør i Nkom, sier at planen deres er å ha den ferdig før jul.
Les også

Nkom blir ikke ferdig med Telenor-tilsynsrapporten før nærmere jul

Ved å komplementere celle-ID-posisjoneringen med GNSS-informasjon (Global Navigation Satellite Systems) fra Galileo og posisjonsdata og wifi-nettverk, vil posisjonering av den som ringer i nødsituasjoner kunne gjøres langt mer nøyaktig, noe som kan bidra til raskere hjelp. 

Endringen i forskrift om radioutstyr kommer som følge av en endring i Radioutstyrsdirektivet som EU-kommisjonen vedtok i 2018. 

Allerede bred støtte

Kravet om Galileo-støtte i smartmobiler som selges i de berørte landene vil trolig ikke få noen store konsekvenser. Siden de første Galileo-tjenestene ble åpnet for allmennheten i desember 2016, har det globalt blitt solgt mer enn 1 milliard smartmobiler med støtte for systemet. 

Det finnes så langt 272 ulike smartmobiler og nettbrett som har støtte for Galileo. Dette inkluderer de mest solgte modellene i Norge de siste årene.

Den norske Tsetlin-maskin-algoritmen skal læres opp på signalforstyrrelser fra små signaljammere som denne. De er ulovlige i Norge, men det beslaglegges likevel stadig jammere som blant annet brukes av folk som ønsker å skjule posisjonen sin for GPS-utstyr i firmabiler som ikke kan brukes privat uten at man skatter av det.
Les også

Tester om norsk KI-modell kan avsløre GPS-jamming

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.