KARRIERE

«Alle» ser fram til Ballmer-fri Microsoft

Avgjørelsen kom brått på de fleste, også på Ballmer selv.

Aksjekursen til Microsoft steg kraftig etter at Steve Ballmer varslet sin avgang fredag. Faktisk fikk Ballmer en like stor papirgevinst på sine Microsoft-aksjer som selskapet måtte skrive ned sitt Surface RT-eventyr med.
Aksjekursen til Microsoft steg kraftig etter at Steve Ballmer varslet sin avgang fredag. Faktisk fikk Ballmer en like stor papirgevinst på sine Microsoft-aksjer som selskapet måtte skrive ned sitt Surface RT-eventyr med. Bilde: Marius Jørgenrud
26. aug. 2013 - 10:26

Siden fredag har amerikansk og utenlandsk presse flommet over av artikler rundt avgangen til Microsoft-sjef Steve Ballmer. Ballmer fikk Microsoft-styret med seg på et vedtak om at han skulle trekke seg innen tolv måneder. Det ble nedsatt en komite for å finne en etterfølger.

    Les også:

Dekningen stadfester to ting. For det første vil ikke Ballmer bli savnet. For det andre kom avgjørelsen brått.

Ballmer sier selv at han bestemte seg to dager tidligere, under en telefonkonferanse med styret. At han har tenkt tanken tidligere er ikke nytt. Det gjorde han også i 2010. Han må også ha tenkt på det i mai 2011 da en av Microsofts mektigste investorer, David Einhorn, åpent ba ham om å gå.

11. juli kunngjorde Ballmer en av de mest omfattende reorganiseringene i Microsofts historie. Ifølge All Things Digital, i en artikkel bygget på «mange titalls intervjuer» med folk i og rundt Microsoft, var det ingen tegn på at Ballmer da forberedte sin avgang. Tvert om: Reorganiseringen gjorde de nye avdelingene langt mer avhengig av toppsjefen. Den nye hovedstrukturen skulle gjenspeile den nye tiden: Operativsystemer og skytjenester i én avdeling, maskinvare og underholdning i en annen, applikasjoner og applikasjonstjenester i en tredje.

Sju dager seinere måtte Ballmer slippe en bombe da kvartalstallene ble publisert: Satsingen på nettbrett, nærmere bestemt Surface RT, var et katastrofalt forlis, med 900 millioner dollar i nedskrivninger. Mens selskapet reprofilerte seg under slagordet «devices and services», floppet den første store nye dingsen totalt. Omsetning og driftsresultat var dårligere enn ventet, i likhet med prognosen for de nærmeste kvartalene.

Brått ble Ballmer symbolet på alt som er galt med Microsoft. Det tok noen uker før Ballmer tok dette inn over seg, men han skjønte det til slutt.

Er Ballmer en dårlig leder?

De som er opptatt av tall, peker gjerne på markedsverdien: Da Ballmer tok over som toppsjef, var Microsoft verdsatt til 600 milliarder dollar. Da han kunngjorde sin avgang, var verdien under 270 milliarder dollar.

Andre tall peker motsatt: Microsoft har firedoblet omsetningen, og marginene er fortsatt 75 prosent. Det er dobbelt så høyt som både Google og IBM. Ballmer får generelt sett ros for kostnadskontroll. I 2004 fylte Microsoft sine aksjonærers lommer med 32 milliarder dollar, og reduserte sin netto kontantbeholdning til under det halve. De siste tre årene, trass i pc-krisen, har Microsofts nettokontantbeholdning mer enn doblet, til 62 milliarder dollar. Analytiker Rick Sherlund i Nomura Securities sier til Reuters at det hadde ikke vært noen sak for Microsoft å bruke disse pengene til å heve aksjekursen.

Microsoft har også hatt stor suksess med flere nøkkelprodukter de siste årene. Sharepoint håver inn milliarder. Office 365 har ingen utfordrer. Satsingen innen servere og virtualisering har i det store og hele lykkes: VMware skal ikke føle seg for trygg.

På den andre siden omfatter listen over tilbakeslag langt mer enn nettbrettet Surface. Ballmer sa selv han angret på Windows Vista. Tilliten ble gjenopprettet med Windows 7, mens Windows 8 har skuffet mange med et grensesnitt mange ikke forstår. Verdens største pc-produsent, Lenovo, har for øvrig bestemt seg for å forhåndsinstallere den tradisjonelle Windows-startmenyen på alle sine pc-er.

Hovedproblemet, ifølge Wall Street Journal, ligger i Microsofts kultur: Man har vært så opptatt av å forsvare egne satsingsområder, at interne initiativ som kunne true Windows ble nedkjempet.

– Microsoft ble gravplass for de samme store ideene som inspirerte selskaper som Apple, Google og Amazon, skriver avisens kommentator Shira Ovide.

Microsoft hadde det i seg å lage både «iPod», «iPad», Kindle og Googles og Amazons nettskytjenester, men nektet selv å komme på banen. Ovides liste er ikke komplett: Gründerne bak VMware gikk først til Microsoft med sin ide om virtuelle maskiner. De ble avvist, ikke av Steve Ballmer, men av Bill Gates.

Craig Mundie, kjent rådgiver til Ballmer, forklarte den store omstruktureringen i juli nettopp med at den eksisterende organisasjonsformen kvelte nye ideer.

Brad Silverberg, mannen bak Windows 95 – han arbeider ikke lenger i Microsoft – sier det slik: Det ble brukt mye energi på å holde gode ting nede slik at man kan holde fortet.

Ballmer er symbol for denne (u)kulturen. Den forsvinner ikke uten videre når han trekker seg.

At symbolet trekker seg, har imidlertid allerede ført godt med seg: Aksjekursen la på seg opptil 9 prosent da nyheten ble kjent.

Også Ballmer selv har tjent på dette. Han eier 3,95 av Microsoft. Som Financial Times skriver: Kursoppgangen gjorde ham 900 millioner dollar rikere.

Donerer han gevinsten til Microsoft, er det nok til å dekke hele Surface-avskrivningen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra