TELEKOM

Alle venter spent på fiberrapporten

Blir det direktelinje til Tyskland?

Både IT-bransjen og stortingspolitikere er spente på utfallet av utredningen som danner grunnlaget for om Statnett velger å legge fiber samtidig med den nye sjøkabelen til Tyskland.
Både IT-bransjen og stortingspolitikere er spente på utfallet av utredningen som danner grunnlaget for om Statnett velger å legge fiber samtidig med den nye sjøkabelen til Tyskland. Bilde: Global Marine System
27. mars 2015 - 08:09

Både næringslivet og politiske krefter venter nå spent på hva Nexia kommer frem til i sin utredning om å legge fiber i sjøkabelen til Tyskland.

Og om Statnett konkluderer med ja eller nei.

Les også: Millionpremie for bedre bredbånd

Tungt fra sør

Agder-benken på Stortinget har engasjert seg tungt i saken.

De folkevalgte har nærmest fått i oppdrag av IT-klyngen, kommunene og fylkeskommunene Aust- og Vest-Agder å legge press på både Statnett og statsråd.

– Jeg er optimistisk og tror dette kommer til å la seg gjennomføre, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i en kommentar til digi.no.

God butikk

– Hva er strategien fremover?

– Målet er at Statnett selv finner ut at dette er en god idé. Alternativet er at energiministeren som eier instruerer det statlige selskapet, svarer Ropstad.

Resonnementet til forkjemperne er at Norge uansett kommer til å trenge mer direkte kapasitet til og fra kontinentet. Derfor vil det være god butikk for fellesskapet å bake fiberen inn i Nordlink-prosjektet nå i stedet for å finansiere det som et eget prosjekt senere.

– Det vil bli mye dyrere, sier Ropstad.

Ifølge ham utgjør fiberen én prosent av Nordlink-byggingen, som er en investering på mellom 1,5 og 2 millioner euro.

Mer IT-politisk press: IT- og kraftbransjen driver intens lobbyvirksomhet

Stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad (KrF) jobber for tysklandsfiber med hele IT-bransjen i Agder i ryggen. <i>Bilde: Scanpix</i>
Stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad (KrF) jobber for tysklandsfiber med hele IT-bransjen i Agder i ryggen. Bilde: Scanpix

Felles fakta

IKT Norge har sjekket kostnader hos ikke navngitte aktører i bransjen og kommet frem til at samfunnet sparer 200 millioner kroner på en samkjøring med Nordlink.

– Men nå skal vi ikke leke med tall på hver vår side av bordet. Strategien er å avvente informasjonen som kommer frem i den kommende Nexia-rapporten. Dermed får både IT-bransjen, Stortinget og regjeringen et felles faktagrunnlag å forholde oss til, sier generalsekretær Per Morten Hoff.

Bør leses: 428 måter å grave en grøft

IKT Norge og Per Morten Hoff foreslo for Statnett å kjøre en ekstern utredning av konsekvensene av fiber i Nordlinkforbindelsen. <i>Bilde: Espen Zachariassen</i>
IKT Norge og Per Morten Hoff foreslo for Statnett å kjøre en ekstern utredning av konsekvensene av fiber i Nordlinkforbindelsen. Bilde: Espen Zachariassen

Politisk oppvåkning

Han setter pris på at Statnett har valgt å sette eksperter til å utrede konsekvensene av et slikt tilleggsprosjekt. Ikke minst fordi hans organisasjon foreslo for Statnett å finne på noe sånt.

– Jeg er veldig spent på rapporten og hva markedet svarer om behovet for denne fiberen, sier Hoff og betegner seg som betinget optimist.

– Det handler også mye om den politiske oppvåkningsprosessen på dette feltet. Vi må nok selge mye hardere at dette er et godt "businesscase", mener Hoff.

Les også:  Lokker med å unngå Sverige

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra