BEDRIFTSTEKNOLOGI

Alt skal på nett - 28 milliarder enheter

Her er Microsofts visjon for tingenes internett.

Microsoft mener at nesten hvem som helst kan nå være med og utvikle tingenes internett.
Microsoft mener at nesten hvem som helst kan nå være med og utvikle tingenes internett. Bilde: Microsoft
7. nov. 2014 - 14:18

LYSAKER (digi.no): Tingenes internett er noe stadig flere er opptatt av, og utviklingen av konseptet er kommet såpass langt at stadig flere aktører er villige til å vise frem hva de jobber med og hvordan de ser for seg sammenkoblilngen av alle typer enheter.

Bare denne høsten har vi sett på visjonene til Intel og norske Telenor. Og nå var det Microsofts tur til å fortelle hvordan de ser på utviklingen.

Den norske avdelingen av Microsoft hentet derfor inn Steve Teixeira, som er en av de fremste ekspertene på Internet of Things hos selskapet. Og Teixeira hadde definitivt en del interessante synspunkter å dele.

Microsoft ser på tingenes internett som et nettverk av objekter med noe intelligens, som kommuniserer, koordinerer og forholder seg til hverandre, samt deler sin interne tilstand til utsiden for å gjøre interessante ting. Tingenes internett er ikke nødvendigbvis noe nytt, Microsoft har gjort dette veldig lenge, mener Teixeira. Det er forsåvidt langt fra første gangen vi hører noe tilsvarende: Også Intels eksperter mener at de egentlig har jobbet med å koble sammen ting i 20 år, bare at de ikke hadde en felles betegnelse på det.

Steve Teixeira <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Steve Teixeira Bilde: Thomas Marynowski

Det er også nå at Internet of Things har nådd et kritisk punkt i utbredelsen. Interessant opererer også Microsoft med 20 år som et anslag på hvor lenge de egentlig har holdt på med IoT, fra tidlige versjoner av Windows Embedded og Windows CE og operativsystemer som er designet for utradisjonelle enheter, som verken faller under kategoriene pc-er, mobiltelefoner eller for eksempel spillkonsoller.

Billigere

Grunnen til at det er nå ting skjer er, ifølge Microsoft, at ting er blitt veldig rimelige. Teixeira mener at kostnadene for IoT-maskinvare er på vei ned mot null, det er veldig enkelt å skaffe seg og bygge maskinvare, og hele prosessen er veldig demokratisert.

Samtidig er tilkoblingene blitt allemannseie, med stor utbredelse av WiFi, 3G, 4G og satellitt-løsninger. Det har aldri vært lettere å koble ting sammen, både til hverandre og til verden rundt, påpeker Teixeira.

Det tredje poenget er at utviklingen er blitt såpass mye lettere, slik at omtrent hvem som helst som klarer å lage en Windows-applikasjon klarer å også lage en ting, og ikke bare innenfor Windows-verdenen, men også Android og Linux.

Utfordringen er altså å få alt dette til å spille sammen og fungere mest mulig smertefritt. Microsoft bruker konseptet med smarte byer som et eksempel, dette er tross alt noe det snakkes mye om for tiden - men byer har samlet inn data i over 50 år, enten det er temperaturmålinger eller studier av trafikkmønstre i nyere tid. All denne dataen finnes allerede, saken er hvordan man skal kunne den på en god måte, hvordan man kan generere ny data og hvordan man kan blande alt dette sammen for å generere nye innsikter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Isfiske

Alt dette koker ned til at det er veldig lett å skape nye enheter, og det åpner for en bølge med innovasjon, der brukerne kommer med genuint nye ting. Teixeira viser til Kickstarter-prosjekter, for eksempel en løsning for isfiskere, der man kan sette en sensor på fiskestanga og gå tilbake til den varme hytta, og få beskjed på smartmobilen når fisken er fanget. Og hvis noen kan gjøre det med en fiskestang, kan noen andre bygge det videre til noe som passer et bedriftsmiljø.

Det handler om dine ting først, sier Microsoft. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Det handler om dine ting først, sier Microsoft. Bilde: Thomas Marynowski

Når det er snakk om tingenes internett som helhet, handler det ikke bare om nettskyen eller bare om enheten, det kommer frem massiv innovasjon og vekst på begge, selv om det en gang i blant er nye teknologier som hevder at klienten er nå død, at alt handler om serveren, men realiteten er at begge disse vokser - klientene blir smartere, men man kan også gjøre utrolige ting i skyen og på klientene. Det man tjener på kraftigere og bedre klienter er at vi får bedre grensesnitt, for eksempel talegjenkjenning, bevegelsesstyring, at enhetene skjønner bedre hva brukeren mener, og kan samtidig kobles til skyen for å låse opp full potensiale.

Mer åpenhet

Når man snakker om faktiske enheter som skal utgjøre tingenes internett påpeker Teixeira at noen er bygd på Windows, mange er ikke det, og mange kjører ikke et operativsystem i det hele tatt og kommuniserer med skyen direkte. Når disse enhetene kombineres vil man gjerne se dataen som disse genererer, sjekke tilstanden på dem, eller få fjerntilgang for service eller andre endringer. Også oppgaver som å rulle ut innhold, for eksempel for å oppdatere firmware, eller legge inn nye filer, samt konfigurering, vil gjøres enklere. Ideelt skal alt kunne fjernstyres som en PC, enkelt og oversiktlig, mener Microsoft-eksperten.

Det er selvsagt ingen overraskelse at Microsoft prøver å få frem fordelene med sine produkter og løsninger. Teixeira viser oss en prototype på splitter nye Microsoft Band, som ble lansert forrige uke, som kan gjøre livet til én person bedre, eller den digitale assistenten Cortana, som bruker både en klient og nettskyen, sammen med algoritmer for maskinlæring, for å utvikle seg desto mer hun brukes.

Nettsky er selvsagt i sentrum for Microsoft, det innebærer å koble alle typer enhet til skyen, styre disse enhetene derfra, for noen enheter kan det være mest logisk med Windows - men ikke alle - og uansett generer alle enhetene masse data som må hentes inn, lagres og håndteres. Denne informasjonen må forstås.

Ikke ulikt Intel ønsker Microsoft også å se på det store bildet, og se på hvordan tingenes internett kan påvirke omtrent hele planeten. Poenget er at hvis storindustrier kan spare bare én prosent av for eksempel drivstoff (med flyindustri som eksempel), ved å bruke tilkoblede løsnigner, har det enorme økonomiske og miljømessige fordeler - selv om én prosent tilsynelatende høres lite ut.

I litt mindre, med desto mer praktisk skala, brukes Microsofts erfaringer med dataanalyse og nettsky til for eksempel innovasjoner i produkter som Office, og de tilbyr produkter som Cloud ML i Azure til andre bedrifter, som da kan bygge maskinlæring-moduler i sine løsninger, uten at det krever enormt med IT-ekspertise.

Slik ser Microsoft for seg veksten i enheter. <i>Bilde: Microsoft</i>
Slik ser Microsoft for seg veksten i enheter. Bilde: Microsoft

Hindre

Ifølge Microsoft er det to faremomenter som kan ødelegge for tingenes internett. Det første er å ikke følge felles standarder, der ting fra forskjellige leverandører ikke kan snakke sammen. Det andre er ende til ende sikkerhet - det er veldig viktig å forsikre seg at dataen man håndterer er privat, at systemet ikke kan kompromitteres og at dataen kommer inn umodifisert.

Teixeira presiserer at Microsoft er medlem i Industrial Internet Consortium og Allseen Alliance, som begge jobber for åpne standarder og smarte løsninger for industrien.

Teixeira ønsker også å se litt i krystallkulen, men Microsofts anslag er faktisk litt mer konservative enn spådommene til andre analytikere. Innen år 2020 ser Microsoft for seg cirka en milliard pc-er på verdensbasis, kanskje seks milliarder mobiler, og 28 milliarder andre tilkoblede enheter, som altså vil utgjøre tingenes internett. Rundt halvparten av disse vil finnes i forbrukermarkedet, og halvparten i bedriftsmarkedet, mener selskapet.

Det er også mer rom for samarbeid mellom aktørene i tiden fremover - det er tross alt mange som ønsker å være en del av IoT-konseptet. Teixeira tror at Google, IBM og andre ikke nødvendigvis vil konkurrere på alle områder av landskapet. Det er rom for mye samarbeid på områder som ikke overlapper hverandre, mens man samtidig konkurrerer andre steder.

Uansett virker det som om Microsoft, på lik linje med andre teknologi-giganter, har stor tro på konseptet med IoT, og har flere konkrete eksempler på at det allerede fungerer og bidrar til mer effektivitet på mange områder. Samtidig er de klare over utfordringer knyttet til standarder og sikkerhet - tiden får vise om de forskjellige aktørene klarer å løse disse og jobbe mot et felles mål.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.