BEDRIFTSTEKNOLOGI

Altibox kjøper 131.072 IP-adresser fra England

Knapphet på adresser har skapt et gråmarked.

Storbritannia frigjør millioner av ledige IP-adresser. Norske Altibox lot ikke sjansen gå fra seg.
Storbritannia frigjør millioner av ledige IP-adresser. Norske Altibox lot ikke sjansen gå fra seg. Bilde: Dan Callister/All Over Press
26. mai 2015 - 12:52

Storbritannia har solgt en stor mengde IPv4-adresser til Altibox.

Det er BBC som fredag meldte at det norske bredbåndselskapet har kjøpt 150.000 internettadresser fra den britiske stat. Prisen som oppgis er rundt 600.000 pund - noe som skulle tilsvare 7,12 millioner kroner.

Les også: Spår svartebørs for IP-adresser

/15-blokk

Verken omfanget eller prisen BBC nevner er korrekt, sier Altibox til digi.no.

- Vi har kjøpt det som populært blir kalt en /15-blokk bestående av 131.072 IPv4-adresser, forklarer selskapets IP-adressearkitekt, Ragnar Anfinsen.

Han ønsker ikke å utdype noe om kjøpesummen. Heller ikke om den er høyere eller lavere enn det BBC skriver.

Knapphetsressursen Altibox kjøper er del av en langt større IPv4-blokk bestående av 16 millioner adresser, som ble tildelt gratis til det britiske arbeidsdepartementet tilbake i 1993.

Departementet startet tidligere i år et prosjekt for å avdekke hvor stor andel de kunne avse. En intern rapport BBC siterer anslo at så mye som 70 prosent av den nevnte blokken ble brukt i interne nettverk. Minst fem millioner adresser kunne frigis.

Mellomfase

- Hvorfor kjøper Altibox disse IPv4-adressene?

- For oss betyr det at vi kan fortsette å levere gode tjenestene til kundene våre. Det er det absolutt viktigste. Det er kvaliteten det går på. Vi vokser med 40.000 til 50.000 kunder hvert år. Så er dette bare en mellomfase for oss i forbindelse med overgangen til IPv6. Det er en overgang som tar litt lenger itd enn det mange ønsker. Altibox står ikke i en posisjon til å bestemme hva andre aktører velger å gjøre. Vi må føye oss etter hvordan verden ser ut, sier Anfinsen.

Så du denne? Altibox doblet trafikken

Verdens regionale forråd av IPv4-adresser er så godt som tomt. digi.no har i mange år skrevet om den nødvendige overgangen til IPv6, som i motsetning til iPv4s 4,3 milliarder unike adresser har et tilnærmet «uendelig» adresserom.

De to adresseregimene kommer til å leve side om side i overskuelig fremtid, men i påvente av overgangen vil IPv4-ressurser nødvendigvis bli stadig vanskeligere å oppdrive.

Å frigjøre ubrukte adresser eller -blokker, ved å legge interne endepunkter bak et NAT-oppsett (Network Address Translation) der lokale klienter får én felles offentlig IP-adresse, gjør det mulig å hekte enda flere på internett under det gamle adresseregimet.

Altibox var ikke tomme for IPv4 før kjøpet. Men sikrer seg for å stå bedre rustet for kundeveksten.

- Vi hadde klart oss en liten stund til, men for oss var det viktig å sikre oss ressursene som nå ble tilgjengelige, sier IP-adressearkitekt Ragnar Anfinsen.

Les gjerne: Svakest i Norden på hastighet

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Migreringsprosjekt

Han forteller også om et større migreringsprosjekt det kommende året hvor de bygger om nettverket, blant annet for å effektivisere på kostnader for selskapets datterselskap eller partnere, samtidig som de skal muliggjøre IPv6 for samtlige kunder.

- Dette migreringsprosjektet gjør at vi i en overgangsfase vil trenge flere IPv4-adresser, sier han. Anfindsen sier videre at Altibox ikke ser behov for å kjøpe ytterligere adresser nå.

At det ble den britiske staten som solgte dem ressursene er nok mer tilfeldig. Altibox har brukt en amerikansk broker eller megler som mellomledd for å finne en selger.

- Disse adressene har ikke vært brukt på det åpne internettet før. Så teknisk sett er de mer attraktive enn mange andre du finner, sier Anfinsen.

Les også: Lover gigabit til alle kunder

Gråmarked

Stig Solberg er senioringeniør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

- Tilgangen på IPv4-adresser fra RIPE NCC (aktøren som tildeler IP-adresser i Europa og Midtøsten) er mer eller mindre null, forteller Solberg til digi.no.

Han lar seg derfor ikke overraske over nyheten at Altibox har kjøpt et større parti. Slike handler skjer fordi det sentrale forrådet er tomt.

- Jeg datt ikke av stolen her, for å si det sånn. RIPE følger med på dette, uten at de så langt har blandet seg opp i det, så langt jeg har oppfattet det. Du kan kalle det et slags gråmarked. Salg av IP-adresser er ikke regulert på noe vis, sier Solberg.

Les også: IPv6 er nå et krav

Kan bli regulert

Adressene som blir omsatt på denne måten må registreres på ny eier. Omregistreringen må nødvendigvis skje hos RIPE NCC i vår region. Det gir nettaktøren mulige sanksjonsmidler.

- De kunne i prinsippet ha sagt «det er greit at adressene overdras, men vi ønsker ingen stor forretning rundt det». Det følges med på dette, så hvis kostnadene drar helt av gårde kan det hende det blir satt restriksjoner på denne typen handler, sier Solberg.

Senioringeniøren sier det er viktig å få frem at vi går jevnt og trutt mot IPv6, men det er klart at denne overgangen ikke er gjort i en håndvending.

Uten å nevne navn vet Solberg at det nå foregår en ganske storstilt handel og tilhørende flytting av IPv4-adresser blant europeiske selskaper.

Les også: Internett har nådd et kritisk punkt

Nordmann til topps i RIPE

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.