AMD hadde i fjerde kvartal i fjor andel på 21,4 prosent i det totale markedet for x86-prosessorer. Dette skriver News.com, som viser til kommende rapport fra Mercury Research. Selskapet øker betydelig innen alle de tre segmentene, bærbar, stasjonær og server. I tredje kvartal i fjor var selskapets markedsandel på 17,7 prosent.
Tallene for Intel vil ikke bli offentliggjort før rapporten blir utgitt i neste uke, men News.com har beregnet at Intel nå har en markedsandel på omtrent 77 prosent. Det øvrige markedet dekkes av selskaper som Via og Transmeta.
Ikke minst i markedet for serverprosessorer skal AMDs andel ha økt denne høsten. Andelen var 12,7 prosent i tredje kvartal, mens andelen for fjerde kvartal oppgis til å være 16,4 prosent. Salget av serverprosessorer er viktig for prosessorprodusentene, siden disse brikkene kan selges med større marginer enn PC-prosessorene. Det ryktes likevel at AMD planlegger store kutt i Opteron-prisene senere denne våren.
Sist AMD hadde en andel på mer 20 prosent, var i 2001. Da hadde selskapet ennå ikke startet satsingen på servermarkedet.
Også selskapets andeler innen prosessorer for PC-er vokser betydelig. For prosessorer beregnet for stasjonære maskiner øker andelen fra 20,4 prosent i tredje kvartal til 24,3 prosent i fjerde. Andelen innen det bærbare markedet øker fra 12,2 til 15,1 prosent.
At AMD i fjor gjorde det bra på serversiden, har trolig sammenheng med at selskapet var mye tidligere ute enn Intel med å lansere serverprosessorer med doble kjerner. AMD lanserte tokjernede Opteron-brikker i april, mens Intel først i oktober kom med tilsvarende Xeon-brikker.
AMDs økte markedsandel i markedet for bærbare PC-er er vanskeligere å forklare. Intel har en teknologisk fordel med selskapets Pentium M-prosessorer og Centrino-plattformen, ikke minst når det gjelder effektforbruk. En mulig forklaring kan likevel være at flere kjøper bærbar PC fordi den tar mindre plass enn en stasjonær, ikke fordi de til stadighet skal bruke med batterier. Da har effektforbruket lite å si, hvis man ser bort fra økt viftestøy på grunn av mer varmeutvikling.
Les også:
- [19.01.2006] AMD tjener der Intel taper
- [18.01.2006] Intel varsler brems for IT-bransjen fremover
- [16.01.2006] Intels «ny-gamle» strategi
- [13.01.2006] Dell åpen for AMD-prosessorer
- [19.12.2005] Frigjorte beslag hjelper AMD mot Intel
- [14.12.2005] Tokjernet Yonah er Intels nye potet
- [23.11.2005] AMD med omfattende teknologiplaner
- [08.11.2005] AMD blir tøffere konkurrent for Intel
- [10.10.2005] Intel lover ytelseshopp for servere
- [21.04.2005] AMD lanserte tokjernede prosessorer
Intels endring i synet på å markedsføre prosessorer med mobil teknologi også for stasjonære maskiner, blant annet stue-PCer, vil igjen kunne bidra til økt andel for Intel i markedet for bærbare prosessorer. Dessuten har kun Intel lansert prosessorer for bærbare med doble kjerner. AMD vil først senere i år komme med tokjernede Turion-prosessorer.
Intel forventer at både de tokjernede Core Duo-prosessorene og selskapets nye mikroarkitektur, som skal introduseres i prosessorer på tvers av segmentene til høsten, vil bidra til økt å ta igjen det tapte.
Men AMD ser ikke ut til å frykte den nye arkitekturen fra Intel. I et intervju med TG Daily, sier AMDs visepresident for selskapets serverproduktdivisjon, Randy Allen, at han tror Intel rett og slett er for sent ute. Han viser til hva Intel har presentert av kommende teknologi, blant annet under Intel Developer Forum (IDF).
- Der nevnte de ikke noe om at de vil komme med en systemarkitektur som virkelig kan konkurrere med Direct Connect-arkitekturen før tidligst i 2008. Hvis vi ser på deres veikart og alt vi ser at de har annonsert, gjør de ingenting med det fundamentale problemet de har, som er den gamle forsidebussarkitekturen. Jeg de vil være fundamentalt vanskeligstilte inntil de fjerner denne flaskehalsen, mener Allen.
Arne Loktu, Intels representant i Norge, sa til digi.no tidligere i vinter at Intel på sin side ikke har mye å frykte når det gjelder AMDs teknologiplaner. I etterkant av denne artikkelen sa han at det var lite der som ikke Intel allerede kunne tilby. Ikke minst trakk han fram minneteknologien DDR2. Loktu mener AMDs bruk av integrert minnekontroller i prosessorene forsinker selskapets overganger til ny minneteknologi.
Minnekontrolleren i Intel-baserte systemer er en del av brikkesettet som hovedkortene er basert på. Intel har tilbudt systemer som støtter DDR2 i hvert fall siden 2004.