Personene bak det norske nettstedet Panacea fikk seg litt av et sjokk da de gikk inn på det amerikanske nettstedet Cynoptic. Utseendemessig var de to til forveksling identiske. Til og med den blå fargen hadde ikke amerikanerne tatt seg bryet med å endre.
Og da nordmennene begynte å sjekke nærmere, var det ingen tvil om at det faktisk hadde foregått et virtuelt tyveri i kyberrommet: Fredrik K. Rømteland, mannen som våren 1997 hadde designet ungdomsmagasinet Panacea, fant kildekoden igjen på det amerikanske nettstedet. "Panacea er et nettmagasin som dekker det meste innenfor film, og ser også på aktualiteter innenfor områder som musikk, data og internet", sto det bak en internettside (bokstaven å var erstattet med andre tegn i den opprinnelige kildekoden - red.anm.).
- Vi har holdt på i nærmere to år med samme layout. For et par dager siden oppdaget vi at en amerikansk nettleverandør som driver med webdesign og leier ut serverplass hadde regelrett stjålet layouten vår, inkludert kode og det meste, sier Rømteland til digi.no.
- Vi oppdaget det fordi redaktør Kjartan Anthun mottok mail fra brukerne av sidene til Cynoptic, sier han.
Rømteland jobber nå som grafisk designer for Web Byrået Norge A/S i Kristiansand. Web Byrået har hjulpet Rømteland og redaktør Anthun i jobben med å gå etter de amerikanske webtyvene i Cynoptic Studios..
- Dette er et selskap som holder til i syd-Florida og virker i grunnen ikke så voldsomt amatørmessige i utgangspunktet. Det morsomme med saken er at de på nettsidene sine blant annet skrøt av å ha et unikt webdesign, sier teknisk ansvarlig Gunnar Ugland i Web Byrået Norge A/S.
Han referer til denne spesielle markedsføringen: "Cynoptic Studios design is one of our biggest features. We take pride in the web sites we design and want ever one to be unique and perfectly suited to your business".
Web Byrået hjalp Panacea-staben med å forfatte en henvendelse til Cynoptic hvor de ikke legger fingrene i mellom: "Your web site at cyn.net is a complete ripoff from one of our employees, Fredrik Romteland." skriver de og truer amerikanerne med advokater hvis de ikke fjerner den nåværende versjonen ASAP - så fort som overhodet mulig.
- Det er ikke første gang at Panacea har opplevd å bli kopiert. De andre tilfellene, som har vært norske, har imidlertid blitt løst i minnelighet, sier Ugland.
Reaksjonen på henvendelsen fra nordmennene var prompte. I skrivende stund er det ikke mulig å komme seg inn på Cynoptics nettsted og cyn.net (eller cynoptic.net eller cynoptic.com). Den eneste meldingen nettbrukerne får, er "BE BACK SOON!".
Amerikanerne er heller ikke å oppdrive på telefon. digi.no har imidlertid lagt igjen beskjed om at de må ringe tilbake, så vi regner med at det blir en "call back soon".