Listen består av selskaper med restriksjoner. Amerikanske myndigheter har kommet til at NSO Group og Candiru har levert programvare som blir brukt til å overvåke tjenestemenn og journalister.
– Disse verktøyene har også gjort det mulig for utenlandske regjeringer å utføre transnasjonal undertrykkelse. Autoritære myndigheter bruker denne praksisen mot dissidenter, journalister og aktivister utenfor deres suverene grenser for å bringe avvikende syn til taushet, heter det i en uttalelse fra det amerikanske handelsdepartementet.
Russland og Singapore
I tillegg er selskapene Positive Technologies fra Russland og Computer Security Initiative Consultancy fra Singapore lagt til listen.
Ifølge departementet skyldes det at de driver med ulovlig handel av dataverktøy som brukes for å få uautorisert tilgang til informasjonssystemer.
– USA er forpliktet til å aggressivt kontrollere eksport for å holde selskaper ansvarlige som utvikler, handler ulovlig eller bruker teknologier til å utføre ondsinnede aktiviteter som truer datasikkerheten i sivilsamfunnet, dissidenter, myndigheter og organisasjoner her og i utlandet, sier handelsminister Gina Raimondo.
Prisbelønt avsløring
EU-parlamentet ga i oktober sin nyopprettede journalistpris til nettverket som avslørte Pegasus.
Prosjektet ble startet etter at materiale om spionvareprogrammet ble lekket til journalistsamarbeidet Forbidden Stories og Amnesty i fjor.
Samarbeidet førte til avsløringer i sommer om hvordan journalister og opposisjonspolitikere rundt om i verden ble overvåket via Pegasus.
(©NTB)