JUSS OG SAMFUNN

- Amerikanerne tar våre pasientopplysninger

Norske sykehus får ikke tak i de digitale helseopplysninger. Nå kan de havne hos Google.

3. juni 2008 - 13:51

Pasienter med kritiske sykdommer, dødsfarlige allergier mot for eksempel penselin eller nøtter eller diabetes, er svært dårlig stilt hvis de skulle falle om og bli sendt til et sykehus på et fremmed sted.

Loven er nemlig slik at de digitale helseopplysningene ikke fritt skal sendes til andre sykehus. Dette for å sikre personvernet. Dermed er det bare det sykehuset pasienten har vært innlagt på og fastlegen som har de nødvendige opplysninger.

På dagens eNorge-forum hos IT-minister Heidi Grande Røys, uttrykte leder for Nasjonalt Senter for Telemedisin (NST), Steinar Pedersen, stor bekymring for helsevesenets lukkede systemer.

Han viste til at pasientene nå begynner å ta skjeen i egen hånd, og har begynt å samle pasientinformasjonen på amerkanske nettsteder.

- Hvem blir det da som kommer til å eie våre pasientopplysninger? Det blir amerikanske aktører, uttalte han på eNorge-forum.

Steinar Pedersen ved Nasjonalt Senter for Telemedisin (NST)frykter personvernet kan gå på bekostning av helsen.
Steinar Pedersen ved Nasjonalt Senter for Telemedisin (NST)frykter personvernet kan gå på bekostning av helsen.

Både den nylig lanserte Google Health og Microsofts HealthVault (som ble lansert i oktober 2007), åpner opp for å legge ut pasientopplysninger på nett med ganske enkelt en pin-kode for tilgang.

På denne siden kan pasientene organisere sine helsedata på ett sted, legge inn medisinske rapporter fra leger, sykehus og apotek, holde legen oppdatert på sin egen helsetilstand og informere om viktige helsespørsmål som vedrører sykdommen.

Det vil også være et oppslagsverk innen helse, sykdommer og lidelser.

Google på sin side garanterer at informasjonen skal holdes sikkert og privat: «We will never sell your data. You are in control, you choose what you want to share and what you want to keep private. Google Health puts you in charge of your health information. It's safe, secure, and free.», forsikrer Google på sin hjemmeside.

Pedersen frykter at personvernet tar personvernet så sterkt at det bokstavelig talt går på helsa løs og pasientenes liv står i fare.

Han retter sterk kritikk til nasjonale myndigheter som for eksempel Sosial- og helsedirektoratet som ikke går foran med noen anbefalinger om å bruke digitale løsninger.

Google Health er foreløpig bare lansert i betautgave, og i dagens form er tjenesten hovedsaklig tilpasset amerikanske brukere, men tanken er også å lansere tjenesten i Europa. Google selv anslår at tjenesten vil ha 90 millioner brukere innen fem år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.