Andreas Hisdal startet karrieren i skyselskapet Intility som salgssjef og rykket fort oppover i gradene. I dag er han daglig leder i det oslobaserte firmaet.
Når han ikke spiller Pokemon liker han å windsurfe. Om han kunne valgt utdannelse på nytt ville han gjerne blitt marinbiolog.
42-åringen mener at norske bedrifter bør bli flinkere til å ta vare på egen IT-kompetanse, og tror mange kommer til å angre når de ser hvilken kompetanse som har forsvunnet ut dørene hos flere norske selskaper de siste årene.
Hvor er du nå?
På en øy som heter Veierland. Resten av familien vil dra til Sandefjord for å fange pokémons, men jeg klamrer meg fast på øya. Er en del pokémons her ute også, men ikke nok sier de.
Hva er planene for sommeren?
Bade mye, og lære alle som vil høre på at man ikke må holde seg for nesa når man hopper i vannet. Ødelegger for den naturlige lukkerefleksen som gjør det vanskeligere å svømme under
vann, bruke maske og puste med snorkel. Og så er det jobbing på Norway Cup. Største fotballturneringen i verden midt i Oslo. Arrangert av Bekkelaget Sportsklubb. Ganske flotte greier.
Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?
Telefon og pc. Min Kindle som jeg fikk på jobben for snart 10 år siden. En løpeklokke som viser gal gjennomsnittshastighet. Og AppleTV.
Hvilke apper klarer du deg ikke uten?
Spotify, HBO, Yr, Navigon, OneNote, alle avisapper, delt internett til barna og Mitt Telenor (for å sjekke hvor lite jeg har igjen av datapakken).
Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?
Marinbiolog etter 3 uker ved sjøen, men hodet hadde valgt mye av det samme på nytt. En markedsorientert økonomiutdanning, men med mye mer fokus på teknologi.
Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?
Det er mye glede og ro i å vite hva som skjer. Det blir en god del titting i løpet av en feriedag.
Hva skal du lese i sommer?
Leser «Da mennesket skapte verden» av Johan Norberg. For andre gang. Min kollega Erik Bakkejord ga den til meg for flere år siden. Har fått en del rare boktips av han opp igjennom, men dette er en bok som forandrer de som leser den. En bok om hva skaperkraft og kreativitet har betydd for velstandsutviklingen i verden de siste 200 år.
Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?
Ikke noe galt med fysiske bøker. Men ikke glad i å vente. Så lesebrett er det beste for meg.
Hva er et perfekt sommerminne for deg?
Høre at alt er bra på jobben. Ikke bli brent av brennmanet en eneste gang.
Hvordan vil norsk IKT-bransje utvikle seg de neste årene?
Når stadig flere selskaper innser at IT er den viktigste faktoren for økt produktivitet og konkurransekraft, lover det godt for bransjen i årene som kommer. Samtidig foregår det en kraftig industrialisering av IT-bransjen, som blant annet handler om økt teknisk kompleksitet og arbeidsoppgaver som endrer seg veldig eller forsvinner. Ryggmargsrefleksen for mange er å stritte imot endringene snarere enn å se positivt på de nye mulighetene. Det skjer i IT-bedriftene og i de interne IT-avdelingene. Det er ikke bra for bedriftene eller den enkelte medarbeider.
Bedriftene bør ta enda bedre vare på interne IT-ressurser. De må jobbe mer med digitalisering av egen kjernevirksomhet og mindre med å drifte og utvikle infrastruktur som i dag. Alt fra hverdagsautomasjon til utvikling av nye tjenester. Interne IT-ressurser besitter både teknologikompetanse og forståelse av kjernevirksomhet. Dette blir bedriftenes viktigste ressurser om de brukes riktig. Tror mange kommer til å angre på den kompetansen som forsvant i forbindelse med mange av de virksomhetsoverdragelsene som er gjennomført gjennom årene.
Det er for lite respekt for den fagligheten som kreves for å kunne levere i henhold til de krav og forventninger som morgendagens selskaper stiller til IT. Fagfolk i flyt handler om å gi tekniske fagpersoner en mulighet til å bli brønndype på de fagområdene og løsningene de er ansvarliggjort for. Kommer til å bli en forutsetning for å levere kvalitet fremover. Og et håp om at de flinkeste fagpersonene i IT-bransjen vil bli verdsatt mye mer enn i dag.
Hva synes du om innsatsen til politikerne våre når det gjelder IT-politikk? Noe du mener burde vært gjort annerledes?
Vi er generelt privilegerte hva gjelde generelle rammebetingelser. Tidlig i august begynner 8 nye lærlinger i Intility. En veldig god ordning som har gitt Intility flotte medarbeidere som jobber hos oss i mange år.
Hvilket IT-selskap tror du er størst i verden om fem år - og hvorfor?
Selv om mye går fort i IT-bransjen tror jeg den lista vil se ganske lik ut i 2021.
Hva er dine beste råd for hvordan unngå at Norge ender opp som et land av IT-forbrukere, fremfor innovatører, eksperter og gründere?
Oppfordre folk til å være enda mer nysgjerrige. Det å si mer hardt arbeidende er utdatert, men skjønne at hver etappe er en transportetappe. Man har ett liv å leve, så det handler om å bruke tiden godt.
Hva blir de viktigste eller mest krevende arbeidsoppgavene som venter deg etter ferien?
To av Intilitys største nye kunder gjennom tidene migreres i disse dager over på Intility-plattformen. Begge er bedrifter med omfattende applikasjonsmiljøer og global tilstedeværelse. For å sikre en sømløs overgang stiller det store krav til alle de spesialiserte fagmiljøene i Intility. Samtidig er samspillet mellom avdelinger i denne type migreringsprosesser noe av det beste som finnes når det fungerer. Og så skal alle eksisterende selskaper på Intility plattformen ivaretas på en skikkelig måte samtidig.
Hva ønsker du å bli husket som?
En som fikk til noe bra sammen med andre, samtidig som vi hadde det gøy.