En uke forsinket ble den første betautgaven av Android 11 tilgjengelig onsdag. Den er selvfølgelig mest interessant for apputviklere som ønsker å forberede seg på de nye mulighetene som kommer med den nye versjonen av operativsystemet, men er tilgjengelig for alle som har Pixel 2-enhet eller nyere. Flere enheter skal bli lagt til i ukene som kommer.
Det er planlagt opptil åtte oppdateringer til betautgaven før Android 11 lanseres.
Mac-brukere kan snart slippe «klipp og lim» fra Chat GPT
Tilrettelegging for samtaler
Blant nyhetene som nå kan testes, er et eget samtalefelt innen varslingsområdet i Android. Dette skal gjøre det enklere å følge og delta i meldingssamtaler på tvers av flere ulike apper. Det skal også være mulig å gi samtalene forskjellig prioritet i dette feltet, inkludert dempe dem helt.
Bobler, et brukergrensesnittelement som blant annet Facebook har tatt i bruk med Messenger-appen, blir nå en integrert del av operativsystemet. Hensikten med dette er å gjøre det enklere å veksle mellom samtaler og andre ting man gjør på enheten.
Android 11 skal også bidra til at Google-tastaturappen Gboard blir flinkere til å foreslå tekst og emojier som passer naturlig inn i samtalen. Alt skal gjøres lokalt på enheten, uten å benytte Googles skytjenester.
«Lommefunksjonalitet»
Et langt trykk på av/på-knappen på enhetene skal gi tilgang til noe Google sammenligner med en lomme der brukerne kan få rask tilgang til ting som er kjekt at er lett tilgjengelige.
Inkludert i dette er tilknyttede smarthjemenheter, men også slik som betalingsfunksjonalitet og ombordstigningskort.
Enda mer fininndeling
På sikkerhetssiden får Android 11 mer enda mer fininndelte tillatelser, ved at brukerne nå kan gi apper engangstillatelse til å aksessere sensitiv funksjonalitet. I tillegg vil operativsystemet automatisk resette tillatelsene til apper som brukeren ikke har benyttet på lang tid. Begge deler kan hindre at apper gjør kjeltringstreker i bakgrunnen.
På sikkerhetssiden får Android 11 mer enda mer fininndelte tillatelser, noe brukerne blant annet kan benytte til å gi apper engangstillatelser til å aksessere sensitiv funksjonalitet. Da vil en gitt app måtte be om tillatelse hver eneste gang den skal ha tilgang til for eksempel mobilens posisjon.
I tillegg vil operativsystemet automatisk resette tillatelsene til apper som brukeren ikke har benyttet på lang tid.
Begge deler kan hindre at apper plutselig begynner å gjøre «kjeltringstreker» i bakgrunnen.
Google-initiativ skal bekjempe nettsvindel
Mer oppdateres via Google Play
I den kommende utgaven av Android kan ytterligere tolv moduler i operativsystemet oppdateres via Google Play. Dette skal være mer enn en dobling fra Android 10. Dette gjør at deler av operativsystemet kan oppdateres uavhengig av de oppdateringene enhetsleverandøren kommer med.
Sammen med betautgaven har Google også kommet med nye ressurser til utviklere. Dette inkluderer en rekke foredrag som normalt ville ha blitt holdt under Google I/O-konferansen, i tillegg til ny funksjonalitet i Android Studio (foreløpig i beta) og forbedringer knyttet til det stadig mer foretrukne programmeringsspråket Kotlin og biblioteket Jetpack, det Google nå kaller for Modern Android Development.
Det meste av dette er oppsummert i dette blogginnlegget.
Følger Apple: Nå er Google dømt til å åpne opp appbutikken sin