FORBRUKERTEKNOLOGI

Android er nå en mobil språktolk

«Hola como estas», «hello how are you» - på direkten.

13. jan. 2011 - 09:57

Teknologien er i ferd med å knekke den eldste sperren for effektiv kommunikasjon: språkbarrien. Her, som i mange andre eksempler, er virkeligheten i ferd med å innhente fantasien.

Mange vil huske en eldre Netcom-reklame, der en liten norsk gutt har kommet vekk fra foreldrene sine på markedet i Marrakech. Han støter på to lokale politifolk, og redningen blir mobiltelefonen: Den oversetter i sanntid mellom arabisk og norsk tale.

Det er akkurat denne modellen Google nå gjør mulig gjennom en fersk funksjon de har lansert til sin mobilplattform Android.

I anledning ettårsdagen for mobilappen Google Translate har nettgiganten tilgjengeliggjort oversettelse av tale gjennom funksjonen «conversation mode», opplyser de i et blogginnlegg.

Det påpekes at støtten er eksperimentell og foreløpig bare støtter oversettelse mellom språkene engelsk og spansk.

- Alt du trenger å gjøre er å velge språk og begynne å prate. Google Translate vil deretter oversette og lese opp oversettelsen. Din samtalepartner kan deretter svare på sitt eget språk, og du får høre dette oversatt, skriver selskapet.

Teknologien er i alfa-status og det gjenstår derfor mye arbeid. Blant annet kan løsningen støte på problemer med faktorer som regionale aksenter, bakgrunnsstøy og rask tale, heter det videre.

Google har tidligere demonstrert den samme teknologien, som her fra scenen på teknologimessen IFA i Berlin i fjor høst. Nå er funksjonen altså tilgjengelig for alle med Android-baserte mobiltelefoner.

«Conversation mode er en ny funksjon i Google Translate til Android. Den oversetter tale mellom engelsk og spansk i sanntid, og leser opp samtalen fortløpende.
«Conversation mode er en ny funksjon i Google Translate til Android. Den oversetter tale mellom engelsk og spansk i sanntid, og leser opp samtalen fortløpende.

Det er slett ikke bare Google som jobber med dette. Fremskritt innen maskinell oversettelse av tale foregår på flere fronter.

Forskningsavdelingen i Microsoft jobber med lignende teknologi, blant annet for integrasjon i Exchange, som demonstrert i denne filmsnutten på Youtube.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra