Det er ventet at Google skal avduke neste versjon av Android under selskapets utviklerkonferanse, Google I/O, som arrangeres i slutten av mai. Denne versjonen kalles foreløpig bare for M-utgaven og vil bli oppkalt etter en søtsak eller dessert som begynner på bokstaven M.
Tillatelser
I den forbindelse har det også begynt å komme mer eller mindre troverdige rykter om hva Android M vil inneholde av nyheter. Et slik rykte handler om å gi brukerne bedre kontroll over personvernet. Dette ble omtalt av Bloomberg i forrige uke.
En sentral del av personvernet og sikkerheten i Android er knyttet til hvilke ressurser appen har tillatelse til å få tilgang til i operativsystemet. Dette kan være alt fra mulighet til å bruke mikrofonen eller å kunne lese kontaktlisten. Brukeren gir appen disse tillatelsene i forbindelse med installasjonen.
Problemet med denne tilnærmingen er at de er ganske mange ulike tillatelser som appene kan be om, og sikkerheten i systemet avhenger av at brukerne gjør informerte og gjennomtenkte valg.
Det er langt fra noen selvfølge, selv om det finnes tilfeller hvor de fleste forhåpentligvis setter på bremsene. For eksempel er det vanskelig å finne noen grunn til at en tilsynelatende ren lommelykt-app skal ha tilgang til å lese kontaktlisten eller tekstmeldingene.
Windows Phone har en tilsvarende ordning, men iOS-apper ber om tillatelser ved behov. Fordeler og ulemper ved dette er omtalt her.
App Ops
Like etter at Google sommeren 2013 kom med Android 4.3, ble det oppdaget noe skjult funksjonalitet i operativsystemet som gjorde det mulig for brukeren å trekke tilbake enkelttillatelser man hadde gitt til enkeltapper, også etter at appene var blitt installert og tatt i bruk.
Denne funksjonen ble kalt for App Ops og ble gjort tilgjengelig via tredjepartsapplikasjonen Permission Manager.
App Ops ble fjernet igjen med Android 4.4.2, som ble utgitt i desember samme år. Årsaken var at den aldri var ment å være tilgjengelig for sluttbrukere, noe som igjen skyldes at det å trekke tilbake tillatelser for installerte apper kan få uavklarte konsekvenser i Android. Det kan føre til frustrerte brukere.
Bakgrunn: Google trakk personvern-funksjon
Valg av tilganger
Hvordan Google eventuelt har løst dette, er uklart. Men Bloomberg siterer uansett flere ikke navngitte personer som forteller at neste store versjon av Android skal gi brukere mer detaljert kontroll hva en applikasjon kan få tilgang til.
Det er selvfølgelig mulig å tolke dette på flere ulike måter, men i Bloomberg-saken står det at endringen vil føre til at systemet i Android blir mer på linje med det man finner i iOS. Med den nye innstillingen skal brukerne kunne velge hva en app kan få tilgang til.
Oppgradering
Dessverre er det fortsatt slik at mange leverandører av Android-enheter ikke sørger for at nye Android-oppdateringer gjøres tilgjengelige for kundene, eller først etter temmelig lang tid. Det vil helt sikkert også gjelde neste utgave.
Så langt har bare 9,7 prosent av Android-enhetene i bruk blitt levert med eller oppdatert til Lollipop-utgaven, altså versjon 5.0 eller nyere.
Det er flere årsaker til dette. Enhetsleverandørens egen motivasjon er selvfølgelig av stor betydning, men enhetsleverandøren avhenger også av andre.
I fjor kom HTC med en oversikt over oppdateringsprosessen for Android-enheter. Det er ikke få trinn på veien, og flere av dem kan stoppe hele prosessen. Ikke minst er støtte fra brikkesett-leverandørene avgjørende.
Les også: Slik blir Android-mobiler oppdatert