Musikkbransjen har gjennom press på amerikanske og europeiske politikere fått mye tøffere lover mot piratkopiering. Men nå øker presset mot bransjen selv på grunn av deres sterke samarbeid og de helt like prisene på nettmusikk.
Tidligere i desember gikk amerikansk næringslivs største mareritt, Eliot Spitzer, statsadvokaten i New York til angrep på musikkbransjen. Det er Spitzer som blant annet presset de store meglerhusene til å betale milliardbøter etter dotcom-bølgen.
Spitzer sendte i desember ut en rekke stevninger til musikkbransjen der han krever utlevert informasjon om hvordan hvert selskap regner ut prisene de skal kreve på salg av musikk over nettet.
Striden kan ramme de store nettmusikkbutikkene, blant annet tilbudene fra Apple, Microsoft, Napster og AOL. Skulle de bli dømt til å konkurrere mer på pris, vil dette få konsekvenser både i USA og Norge.
Mange gav tidligere Apple mye av æren for å ha fått igang salget på nettet med sin fast 99 cent-pris per lydkutt, men nå angriper amerikanske myndigheter altså slik faste priser.
Nå får Spitzer støtte fra det amerikanske justisdepartementet som har sendt stevninger til de fire store plateselskap, skriver Wall Street Journal.
En pressetalsmann for justisdeparementet bekrefter at departementet har startet en etterforskning rundt "mulige antikonkurranse-taktikker i musikkbransjen", men vil ikke gå inn på detaljer.
Det er de fem store selskapene Vivendi Universal/Universal Music Group, Sony BMG, EMI og Warner Music Group som har mottatt stevninger.